Gåserepublikken skal spærre fuglene inde: »De bliver stressede, og det er der nogen, der dør af«

I Gåserepublikken er der mange forskellige fjerkræshuse, hvor folk kan have deres gæs boende. Foto: Adrian Bidstrup

Alle fjerkræsejere skal lukke deres fugle inde, og alle fjerkræsarrangementer skal aflyses.

Det er nogle af de konsekvenser, som de nye restriktioner fra Fødevarestyrelsen har for fjerkærsejere. Restriktionerne kommer oven på de sidste ugers fund af fugleinfluenza.

Det seneste nye er ifølge Fødevarestyrelsen, at der er fundet mange døde vildfugle ved Vadehavet og Tøndermarsken, og at de formodentligt er døde med fugleinfluenza.

En af de steder, der rammes af restriktionerne, og bekymringerne for udviklingen af fugleinfluenza, er det populære sted i der i folkemunde kaldes Gåserepublikken.

– Problemet for os er, at gæssene ikke kan tåle at stå indespærret i de bure, vi har hos os. Hvis man spærrer gæs inde, så bliver de stressede, og det er der nogle, der dør af, siger Ole Hansen, som formand for foreningen Broen, som er den ene forening, der tilsammen er Gåserepublikken.

Ole Hansen frygter for konksenserne, at de nye restriktioner.

– Vi kan ikke skaffe de gæs igen, som vi har avlet frem her og slet ikke i den størrelse, vi har her. Det er nemlig et kæmpe arbejde, der ligger bag det. Så det ville være spildt arbejde, siger han.

Læs også: Fødevarestyrelsen: “Vi har hævet vores trusselsniveau for fugleinfluenza

Dragørs Gåserepublik

– De to foreninger Dragør Fjerkræavlerforening og Broen hedder i daglig tale Gåserepublikken.
– Foreningerne foregår ligesom en haveforening, hvor alle medlemmer har deres eget hus, hvor man kan have gæs eller ænder gående.
– Der har været gæs i Dragør i al den tid, byen har eksisteret. Gæssene rendte før i tiden rundt inde i byen og boede i folks hjem. Senere blev de placeret ude på Batterivej, hvor de hører til i dag.>Kilder: Ole Hansen og visit-dragoer.dk

Løsningen på problemet

Et af Fødevarestyrelsens krav er, at alle fugle, der har mulighed for at gå frit rundt, skal være indespærret. Dette går ud over Gåserepublikken, der dog har nogle løsningsforslag, der også kan være okay for fuglene.

– Det er to foreninger, der tilsammen er Gåserepublikken, og vi vil lukke de to foreninger inde, så gæssene kun kan gå derinde og ikke ude i det offentlige rum, siger Ole Hansen.

Restriktionerne, der er kommet på baggrund af de nye fund af blandt andet måger med fugleinfluenza, har dog en stor påvirkning på, hvad idéen med foreningen er.

– Gåserepublikken er et sted, hvor folk kan komme og se dyr tæt på og se fugle, der går frit. Her kan man for eksempel gå og smide brød ind til dem. De besøgende er blandt andet bedsteforældre med deres børnebørn eller turistbusser inde fra byen. Der kommer også fjerkræsforeninger, der laver ture herud for at se Gåserepublikken, siger Ole Hansen.

I normale tilstande går gæssene frit rundt i det omkringliggende område. Foto: Adrian Bidstrup

“Vi har hævet vores trusselsniveau for fugleinfluenza”

Fødevarestyrelsen har hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza. Det melder chefen for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

– Det er ikke et udbrud af fugleinfluenza, men vi har fund af fugleinfluenza i de vilde fugle. Det er helt almindeligt, at vi får det i de vilde fugle, og det er som regel også der, smitten kommer ned til de indespærrede fugle. Man kan være heldig, at folk får dem lukket ind, siger Birgit Hendriksen.

Fødevarestyrelsens opfordringer er vigtigt, da antallet af fund er vokset pga. de mange døde fugle ved Vadehavet og Tøndermarsken.

Se hvor Gåserepublikken er: