Gaming i uafbrudt døgndrift

Når man lever af at spille computer, som de gør i Gamerhuset, så har man selvfølgelig fået lavet et animeret holdfoto. Foto: Gamerhuset.dk
Når man lever af at spille computer, som de gør i Gamerhuset, så har man selvfølgelig fået lavet et animeret holdfoto.
Foto: Gamerhuset.dk

I et stort hus i Tjele i Midtjylland bor fire drenge og spiller computer. Det lyder måske ikke ekstraordinært, men disse fire drenge tjener til dagen og vejen ved at gøre netop det – spille computer. Og så har huset sit eget navn. Det hedder Gamerhuset, og det er det første og eneste af sin slags i Danmark.

De fire drenge har nemlig en Twitch-kanal, der ligesom huset går under navnet Gamerhuset. På den kanal kan man se drengene i Gamerhuset spille computer. Men de spiller ikke bare, de udfører et eksperiment, de kalder Eksperimentet 2.0.

Så var der én, der nævnte, ’hey, hvad siger I til, at vi flyttede ind i et hus sammen og prøvede at leve af det her?’. Der var måske lige fem-seks sekunders stilhed, og så grinte alle, fordi selvfølgelig kunne det ikke lade sig gøre.
Lasse Brixen, iværksætter og streamer i Gamerhuset

Eksperimentet 2.0 går ud på, at drengene streamer, at de spiller forskellige computerspil alle døgnets fireogtyve timer, og det har de gjort i snart et halvt år. På skift selvfølgelig. Alle har otte timers vagter.

Faktisk har drengene boet, gamet og streamet i Gamerhuset siden 2014, men der er netop en grund til, at eksperimentet hedder ’2.0’. For eksperimentet med at streame døgnet rundt har kørt en gang før, men det gik i vasken, og folk blev syge af dårlig planlægning. Men nu har drengene lært af deres fejl og er kommet tilbage med fornyet styrke.

Læs også: De har gjort gaming til et fuldtidsjob

Grunden til, at de tjener penge på at spille computer i Gamerhuset, er, at alle dem, der kigger med, kan donere penge til dem. For hver gang, der bliver doneret 100 kroner, så er der blevet betalt for en times stream. Og faktisk har drengene til at spille 106 dage endnu, hvilket de tæller på en timer, man kan se på streamen.

Drengene
Der bor lige nu fire drenge i Gamerhuset. Drengene hedder henholdsvis Lasse Brixen, der går under gamernavnet ’Brixen’, Jan Jacobsen, kaldet ’Foulum’, Philip Nielsen, kaldet ’Kanin’ og Andreas Hjort med gamernavnet ’Jern’. Indtil august sidste år var Vium det fjerde medlem af Gamerhuset, men da han skulle studere, blev han siden erstattet af Jern. Og så bor ‘Kanins’ kæreste, Louise, der også, men hun streamer ikke.

Brixen og Foulum er barndomsvenner, der altid har spillet meget computer sammen. Da de så en dag spillede Minecraft, stødte de på Kanin, som de begyndte at snakke med via teamspeak, der er et online kommunikationsprogram.

– Så lavede vi simpelthen et Minecraft-community sammen, hvor vi begyndte at sidde og hygge med at lave nogen servere, bare sådan noget hygge-fritids-virksomheds-halløj, fortæller Brixen om Gamerhusets spæde start og fortsætter:

– Og så sad vi en aften på teamspeak (system hvor man kan tale til hinanden, mens man spiller, red.) og fjollede lidt rundt, og så var der én, der nævnte, ’hey, hvad siger I til, at vi flyttede ind i et hus sammen og prøvede at leve af det her?’. Der var måske lige fem-seks sekunders stilhed, og så grinte alle, fordi selvfølgelig kunne det ikke lade sig gøre.

Dog fik idéen alligevel ikke lov til kun at blive ved tanken.

– Men så begyndte vi faktisk reelt at kigge på, hvad chancerne var, for at det egentligt kunne lade sig gøre, fordi tidspunktet var egentligt ret perfekt, grundet både at Twitch var up-and-coming, der var ikke nogen af os, der havde nogen kærester eller børn eller noget på det tidspunkt. Så hvis det skulle være, så skulle det være der, fortæller Brixen om, hvordan Gamerhuset alligevel fik lov at bestå.

Derefter blev vennen Vium inddraget som fjerde medlem af Gamerhuset. Han har været med helt frem til august sidste år, hvor han blev erstattet af Jern, som Brixen mødte til et LAN-event.

Læs også: Vi elsker at se andre myrde løs

Og drengene nyder for det meste, at de besluttede sig for at flytte sammen for at realisere Gamerhuset.

– Jeg tror, at de fleste 26-årige kan sætte sig ind, at nogle gange har man lyst til at kvæle dem, man bor med. Det ikke altid det fedeste, og så nogle gange, så er det det fedeste i hele verden. Så kan man sætte sig ud og grille en hel aften og drikke nogle øl – det er lidt kedeligt at gøre alene måske. Men jeg har aldrig grint så meget, som mens jeg har boet i Gamerhuset, for vi laver fandme nogle mærkelig ting en gang imellem, fortæller Lasse Brixen.

Streamen
Men selvom drengene spiller utrolig meget computer, så flokkes folk ikke til kanalen, fordi drengene er dygtige til det. De kigger med, fordi drengene er god underholdning.

– Der er ingen af os i huset, som er rigtig, rigtig god til nogen computerspil som sådan. Vi er ikke professionelle gamers. Det er mere hygge-underholdnings-stream, fortæller Lasse Brixen og uddyber:

– Nu skal man jo passe på med ikke at blære sig alt for meget, men jeg synes da selv, vi er fire forholdsvis underholdende gutter med en lidt spøjs tilgang til, hvordan tingene skal se ud, og hvordan det hele skal foregå.

Jeg har da grædt på streamen mere end én gang, fordi folk har sendt så mange penge, at man bliver en lille smule rørt over, at ’nå, gider I alligevel at gøre det for os fire tosser?’
Lasse Brixen, iværksætter og streamer i Gamerhuset

Derfor går Eksperimentet 2.0 ikke bare ud på at sidde og game. Drengen skal levere en underholdende stream imens.

– Det der med at kigge i chatten er ekstremt vigtigt, du skal i hvert fald sørge for at have en samtale i gang. Hvis du ikke siger noget i fem minutter, så sidder du bare og spiller computerspil, så kan de lige så godt selv sidde at spille.

Læs også: Dansk streamer: »Jeg tjente 50 dollars på fire måneder«

Dog kan man ifølge Brixen godt tillade sig at streame med munden lukket, men så skal man være så god, at folk klikker ind på streamen for at se, hvor dygtig man er. Og den løsning ville ikke fungere i Gamerhuset.

– Hvis du bare er Lasse Brixen, 26 år gammel, kan ikke rigtig finde ud af noget, så er det eddermandme vigtigt, at du er underholdende og snakker med folk og kan nogle sjove historier eller ved et eller andet spændende om whatever, fortæller Brixen om sine erfaringer fra streamingverdenen.

Pengene
Drengene er afhængige af donationer fra dem, der kigger med. Det er sådan, de kan få det hele til at løbe rundt. Men drengene opfordrer og beder aldrig om donationer. Derfor ser de det som et stort og vigtigt klap på skulderen, når folk donerer.

– Jeg har da grædt på streamen mere end én gang, fordi folk har sendt så mange penge, at man bliver en lille smule rørt over, at ’nå, gider I alligevel at gøre det for os fire tosser?’, afslører Brixen.

Men det er ikke altid uproblematisk at tjene til dagen og vejen gennem frivillige donationer fra dem, der kigger med. Det hænder, at folk lader sig rive med af den gode stemning og lysten til at få sit navn på skærmen suppleret med sjove lyde.

– Vi havde for eksempel én, hvor der blev givet 11.000 kr til os, hvor han så skrev dagen efter, at det var han altså ked af, at han havde gjort, han skulle bruge de penge på et kørekort, og han havde egentligt sparet op til det. Og så sender vi selvfølgelig 11.000 kr tilbage til ham, fortæller Brixen fra Gamerhuset.

Selvom drengene i Gamerhuset godt kan forstå, at man i streamingens hede kan få lyst til at smide penge efter flere gode streams, så er der alligevel grænser for deres overbærenhed med viewers, der har hænderne skruet lidt for løst på.

– Vi synes egentligt ikke, det er vores skyld, at du har doneret pengene, det var et valg, du selv tog, og du er trods alt et voksent menneske, så du kan tage vare på dig selv og dine egne penge. Så vi gider ikke at betale for gebyrerne. Der er jo nogle gebyrer, når der bliver overført penge frem og tilbage og sådan noget, forklarer Brixen.

Jeg synes stadig, jeg har det mest fantastiske arbejde
Lasse Brixen, iværksætter bag og streamer i Gamerhuset

Han begrunder det også med, at Gamerhuset nemlig har en lidt ældre – og lidt mere økonomisk selvstændig – seergruppe.

– Det er lidt et ældre community, vi har, i forhold til hvis du kigger på fx nogle af youtuberne, så har de et lidt yngre publikum, hvor vi bryster os selv lidt på at have et måske lidt ældre publikum.

Fremtidsplanerne
Men fremtidsplanen er alligevel klar: Projektet skal fortsætte så længe, det er muligt. Og drengene vil også rigtig gerne slå deres counterpart i USA, Streamerhouse, der har været i gang omkring 700 dage nu.

– Vi har tænkt os at køre døgnet rundt, indtil timeren løber ud. Hvis folk bliver ved med at subscribe og donere til det, så bliver vi ved med at streame. Det er blevet mere og mere et forsøg på at se, hvor langt vi kan komme, og hvor fedt det kunne blive. Så selvfølgelig fortsætter vi, vi stopper sgu da ikke med at spille computer, jeg er 26!, griner Lasse Brixen.

Læs også: Når spillerne tager magten

I starten aftalte drengene, at de ville blive ved med at streame Gamerhuset døgnet rundt, indtil de ikke synes, det var sjovt længere. Men da NetAvisen snakker med Lasse Brixen, sidder han foran computeren, selvom det er hans fridag.

– Vi startede i september 2014, og jeg synes stadig, jeg har det mest fantastiske arbejde, og det håber jeg da, jeg bliver ved med at synes. Men på et eller andet tidspunkt, så stopper det jo nok. På et eller andet tidspunkt skal der jo også være en udskiftning i Gamerhuset, men der er forhåbentlig en fem-seks år til.

Hvis det skulle blive Lasse Brixen, der blev skiftet ud, så ville han stadig fortsætte i samme branche. Måske med at skaffe penge og sponsorer til gamingprojekter, som han også beskæftiger sig med nu i Gamerhuset.

– Jeg synes, at den her form for arbejde, og det her medie at arbejde med, fordi det er så nyt og spændende, så er der ikke nogen eksperter på det, så dem der arbejder med det nu, det er dem, der bliver eksperterne på området. Så hvis du er i det nu, så er der faktisk en reel chance for, at du på et eller andet tidspunkt ved en helt masse ting om det her, så man måske kunne lære de nye om det. Og det synes jeg egentligt er ret fedt, hvis det kunne lade sig gøre.

Men lige nu er fokusset stadig på Gamerhuset. Og de skulle have nogle spændende ting i sigte.

– Vi sparer op til noget, der er lidt mere vildt end det, normale streamere måske kunne finde på at gøre. Men det er en hemmelighed, fortæller den urokkelige Brixen, der desværre intet vil afsløre. Så vi må vente og se.