Gastronomiens DM: Mesterskabet hvor passionerede kokke og tjenere mødes

Danmarksmesterskabet for kokke, tjenere og elever afholdes den 18. og 19. marts.

På søndag skal kokkehuerne på, og skjorterne skal stryges. Ti kokke og fem tjenere udgør finalisterne, når Årets Kok og Årets Tjener skal findes.

Hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet (Horesta) er sammen med fagforbundet 3F hovedarrangørerne bag Danmarksmesterskabet for årets kok og årets tjener, når mesterskabet afholdes for 27. gang på søndag.

– I Danmarksmesterskabet ser vi kokke og tjenere med store passioner, som gerne vil levere mad på et højt gastronomisk niveau, siger uddannelseschef og konkurrenceansvarlig Marianne Kragh.

Sådan foregår finalen for Årets Kok og Årets Tjener

  • Hver kok har seks timer og 25 minutter til at forberede en tre retters menu til 12 couverter.
  • Hver tjener bliver tildelt to kokke, hvis menu de skal servere.
  • Der er tale om to selvstændige og uafhængige konkurrencer, hvor den enkelte deltagers præstation afgør placeringen.

Kilde: Horesta.dk

Det er dog ikke kun gastronomien, som er i fokus ved Danmarksmesterskabet. Ifølge Marianne Kragh er Danmarksmesterskabet et sted, hvor kokke og tjenere kan udfordres og lære af hinanden. Kåringen af Årets Tjener spiller især en vigtig rolle.

– Samarbejdet mellem tjener og kok har stor betydning for, hvilken oplevelse gæsten får. Tjenerens måde at servere maden på bidrager til helhedsindtrykket, fortæller Marianne Kragh.

Som kokkeelev så man sine idoler blev kåret til Årets Kok, hvilket gjorde det til en drøm selv at skulle deltage en dag
Dennis Birch, finalist ved Årets Kok.

Præstationspres kan skygge for indlæring
Dagen efter årets kok og tjener er fundet, afholdes Danmarksmesterskabet for de spirende talenter i branchen. Et mesterskab som er en målrettet og strategisk plan for at skabe motivation hos eleverne under deres uddannelse i restaurationsbranchen.

– Vores konkurrencer er med til at skærpe de unges interesser for gastronomien, fortæller Marianne Kragh.

Læs også: Kokkeskoler giver karakterkrav klapsalver

Ifølge Niels Bonderup Dohn, som er lektor i Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, kan et konkurrenceelement som Danmarksmesterskabet bidrage til, at eleverne lægger mere energi i deres uddannelse. Han mener dog, at man skal have for øje, at konkurrencen også kan medføre et præstationspres.

– At være med i konkurrencer kan være både sjovt og underholdende. Men hvis deltagerne har meget på spil, kan præstationspresset stå i vejen for det sjove element ved at deltage og overskygge den læringsproces, som kan ligge bag, fortæller han.

Dennis Birch, som er én af finalisterne ved dette års mesterskab for kokke, har selv deltaget i Danmarksmesterskabet for kokkeelever tre gange under sin uddannelse. Ifølge ham skabte elevmesterskabet kun en endnu større motivation til blive bedre, så man en dag kunne deltage i Danmarksmesterskabet for Årets Kok.

– Som kokkeelev så man sine idoler blive kåret til Årets Kok, hvilket gjorde det til en drøm selv at skulle deltage en dag, siger Dennis Birch.

Læs også: Der er behov for flere kokke i København

En hård proces
Ved Danmarksmesterskabet for Årets Kok og Årets Tjener fokuseres der både på helhedsindtryk, kreativitet, råvarehåndtering og korrekt fagligt arbejde. En bedømmelse som kræver træning, understreger Dennis Birch.

Det er et mesterskab på et højt gastronomisk niveau
Marianne Kragh, uddannelseschef og konkurrenceansvarlig hos Horesta

– Processen op til mesterskabet er benhård. Der går mange timer af den smule fritid, man har som kok med at træne og teste retter af, fortæller Dennis Birch.

Ifølge Niels Bonderup Dohn kan den hårde træning dog godt betale sig for deltagerne. Konkurrencer som Danmarksmesterskabet for kokke og tjenere bidrager nemlig til en udvikling i deltagernes kompetencer.

– Konkurrenceelementet kan være med til øge præstationen og ydeevnen hos deltagerne, hvilket vil afspejle sig i deres arbejde, fortæller Niels Bonderup Dohn.

Marianne Kragh er enig i, at mesterskabet skaber en forøget energi, som deltagerne tager med i deres arbejde. Hun oplever, at træningsprocessen gør, at både kokke og tjenere bliver mere passioneret og dygtige til deres fag, hvilket Danmarksmesterskabet også kræver.

– Det er et mesterskab på et højt gastronomisk niveau, fortæller hun.

En drøm, der går i opfyldelse
For finalisten Dennis Birch er det en drøm, der går i opfyldelse, når startskuddet lyder på søndag. Og han er ikke et sekund i tvivl om, at den hårde træningsproces har været det hele værd.

– Der er noget prestige i at kunne kalde sig Årets Kok, fortæller han.

Dennis Birch ser frem til at stå i køkkenet, hvor han tidligere har set sine idoler stå og svede mellem gryderne. Og han håber, at han kan blive et forbillede for kokkeeleverne, som skal i konkurrence dagen efter.

– Nu har jeg jo selv stået i deres sko tre gange, og de skal bare give den hele armen! Det er en kæmpe oplevelse, siger Dennis Birch og ønsker alle deltagere held og lykke.

Danmarksmesterskabet Årets Kok og Årets Tjener bliver sammen med Danmarksmesterskabet for elever afholdt i Messecenter Herning.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen udspringer af en pressemeddelse fra Horesta om afholdelsen af Danmarksmesterskabet. Alle kilder er interviewet over telefon.