Eksperter: Drop koffein-tyggegummi som kosttilskud

Energy Gum er et kosttilskud, der burde supplere din daglige kost, men det er ikke tilfældet, mener ernæringseksperten Marie Steenberger.
Energy Gum er et kosttilskud, der burde supplere din daglige kost, men det er ikke tilfældet, mener ernæringseksperten Marie Steenberger. Foto: Diana Mammen

Gummibase, smagsforstærker, koffein og fortyknings- og antiklumpningsmiddel er nogle af de ting, Energy Gum indeholder. Det er et kosttilskud i tyggegummiform, som skal supplere din daglige kost, være en koncenteret kilde til næringsstoffer eller andre stoffer med en ernæringsmæssig- eller fysiologisk virkning, fortæller Maria Henriksen, jurist i ernæring for Fødevarestyrelsen.

Jeg vil ikke sige, at det på nogle måde er et kosttilskud at spise et tyggegummi.
Marie Steenberger, ernæringsekspert.

Men i Marie Steenbergers, ernæringsekspert, øjne lyder produktet som et smart salgstrick for at sælge opkvikkende tyggegummi:

– Jeg vil ikke sige, at det på nogle måde er et kosttilskud at spise et tyggegummi, siger Marie Steenberger.

Tyggegummiet har nogle virkningsstoffer, som er koffein, og det kan godt virke opkvikkende, men det er jo ikke et kosttilskud i sig selv. Og ikke nok med det, så indeholder tyggegummiet alle mulige andre tilsætningsstoffer, som kroppen slet ikke har brug for, fortæller Marie Steenberger.

Læs også: Din genetiske baggrund bestemmer, om du bliver frisk af kaffe

Her kalder man nærmest slik for kosttilskud
Marie Steenberger, ernæringsekspert.

Heller ikke Preben Vestergaard Hansen, kandidat i Human ernæring og Husholdningsvidenskab, kan se, hvad der gør tyggegummiet til et kosttilskud:

– Koffein er ikke et stof, som har til formål at supplere den normale kost med næringsstoffer, siger han.

Det er problematisk

Camilla Udsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, har ikke haft kendskab til den slags tyggegummi før, men ser produktet som problematisk:

– Som udgangspunkt indeholder produktet ikke nogle stoffer, som vi mangler i kosten, derfor er det ikke noget, vi bliver sundere af, siger Camilla Udsen.

Det er komplet unødvendigt.
Preben Vestergaard Hansen, Kandidat i Human ernæring og Husholdningsvidenskab.

Også Preben Vestergaard Hansen ser sig kritisk på produktet:

– Koffein- og tyggegummi har ikke noget med et næringssupplement at gøre. Det er komplet unødvendigt, siger han.

Læs også: Ekspert: Sundhedskampagner kan ramme forbi de usunde

Marie Steenberger er enig og påpeger, at hvis noget skal være et kosttilskud, så skal der være nogle vitaminer, der bidrager til kosten.

– Det her, det er et smart salgstrick, siger Marie Steenberger.

Hun pointerer, at det ikke er igennem tyggegummi, at vi skal have vores næringsstoffer. Det er igennem rigtig mad, og Energy Gum er ligesom, når man køber et hus med et maskeret lig. Her kalder man nærmest slik for kosttilskud, fortæller Marie Steenberger.
Det eneste, der tilnærmelsesvis kan gå an som noget supplerende til den daglige kost i Energy Gum, er, at det indeholder en aminosyre, som vi mennesker ikke selv kan danne, fortæller Marie Steenberger. Men tyggegummiet indeholder kun én ud af i alt 20 aminosyrer, så hun foreslår, at man holder sig til mad, der giver kroppen alt, den har brug for:

– Spis i stedet gode proteinkilder, såsom lyst kød og fisk, bønner, linser og nødder. Det er meget bedre end et tyggegummi, siger Marie Steenberger.

Fødevarestyrelsen skal ind over

Det er Fødevarestyrelsen, man skal henvende sig til, hvis man som forbruger sidder og tænker, at noget er helt galt, fortæller Maria Henriksen:

– Det kræver ikke en tilladelse at markedsføre kosttilskud. Kosttilskud kan markedsføres efter anmeldelse til Fødevarestyrelsen, siger Maria Henriksen.

Hun vil ikke sidde og sagsbehandle tyggegummiet Energy Gum, men fortæller, at der ikke har været en konkret vurdering af produktet.