Sci-Fi mad på vej til Danmark

Foto: Morguefile
Glem den røde bøf. Shakes er det nye. Foto: Morguefile

Kunne du forestille dig at skifte dine tre daglige måltider ud med tre shakes, der dækker dit energibehov samt vitaminbehov? Dette kan blive en realitet nu, hvor pulvermaden Mealet snart bliver lanceret i Danmark. Mealet er den danske version af det amerikanske open source-produkt Soylent, og det består af rimeligt simple produkter. Producenten Lasse Holt fortæller, at det har klare fordele at skifte den vante kost ud med pulvermaden.

– Det består af havre, proteinpulver, en vitaminblanding og lidt olie. Du får derfor alle de ting, du har brug for. Der er derfor penge at spare på madposten hver måned, fordi det er enormt billigt. Udover det så er du med til at sænke madspildet, da det kan holde sig i lang tid.

Shake det, drik det. Bum, du er mæt

– Lasse Holt, producent af Mealet

Lasse Holt mener dog ikke nødvendigvis, at det er noget man skal gøre til sit eneste fødeindtag.

– Det fungerer godt som en substitut for ét af dagens måltider. Specielt hvis man har travlt. Specielt morgenmaden som mange mennesker skipper, fordi det er besværligt. Shake det, drik det. Bum, du er mæt.

Morten Vinther, der har læst Humanfysiologi på SDU, og som tidligere har haft en kostvejlednings-klinik i Odense, hvor han arbejdede som kostvejleder, bakker denne udtalelse op.

– Det at have en shake, hvor du kan kontrollere, at det er nogle gode råvarer der er i, er et fantastisk alternativ, hvis du har en travl hverdag. Det kan godt være, at det ikke er lige så sundt som at spise, og du ikke får den samme synsoplevelse, men det er et fandens godt alternativ, at du kan kontrollere, at kroppen får alt, hvad den har brug for. Det er nemt, og det er hurtigt. Det er der, jeg ser den største værdi i det, siger Morten Vinther.

Shaken er ikke uden mangler

Morten Vinther fortæller, at på trods af fordelene ved denne shake så er det ikke nødvendigvis bedre end almindelig kost. Der er nogle ting, man går glip af ved ikke at spise.

– Det er svært at sige noget om, at det er sundere end almindelig kost. Der er også positive ting ved, at kroppen arbejder. f.eks. sådan noget som at tygge. Det at maden smager godt, gør nogle ting. Det at den ser godt ud, gør nogle ting, og man må ikke glemme den sociale faktor. Vi er sociale væsner.

Læs også: Proteindrikke uden effekt har fået milliontilskud

En sund fastfood

Producenten Lasse Holt er irriteret over, at den hurtige mad altid er den mest usunde. Han håber på, at Mealet kan imødekomme folks behov for noget hurtigt.

– I vores samfund har vi adgang til mad hele tiden. Når du står på stationen og skal vente sådan en 5-6 minutter, så tænker du, at du lige kan gå forbi 7-eleven og købe et eller andet åndsvagt, bare fordi du keder sig, og bare fordi du har adgang til mad. Det er jo ikke god mad. Det er altid sådan noget junk, men det er fordi, man har den lille sult efter noget sødt. Så køber man en sodavand, og så køber man noget andet. Det er bare sygt, at det skal være sådan, at det nemme og hurtige alternativ, skal være det usunde alternativ.

Lasse Holt regner med, at det kan lanceres inden for en måned, og pointerer desuden, at det bliver billigt.

-Vi kan desuden lave det endnu billigere, end folk selv kan købe det for ved at købe rigtigt stort ind, og det er nemmere end at folk skal købe mange forskellige ingredienser og blande det selv.