Hækkerup-afløser: Jeg går efter DF

Yildiz Akdogan tager kampen op mod DF's værdipolitik.  Foto: News Oresund
Yildiz Akdogan tager kampen op mod DF’s værdipolitik.
Foto: News Oresund

Fredag meddelte Socialdemokraternes Karen Hækkerup, at hun forlader dansk politik. Mens Mette Frederiksen overtager Hækkerups justitsministerpost, overtages den åbne plads i Folketinget af Yildiz Akdogan. Akdogan går først og fremmest efter at tage kampen op med Dansk Folkepartis værdipolitik på udlændingeområdet.

– Dansk Folkeparti har haft for lidt udfordring og for meget frit spil i deres løfter omkring deres udlændingedagsorden, som er meget usympatisk. Jeg vil udfordre dem på det værdipolitiske, for jeg synes ikke, de gør Danmark mere trygt eller tillidsfuldt, siger Yildiz Akdogan (S).

Dansk Folkeparti har haft for lidt udfordring og for meget frit spil i deres løfter omkring deres udlændingedagsorden
Yildiz Akdogan (S)

Læs også: DF-politiker: Vanvittigt at ikke-dansk-talende kan stemme

Akdogan, der også tidligere har siddet i Folketinget, mener, at Dansk Folkeparti generelt er for ukonkrete i deres politiske forslag.

– Dansk Folkeparti er useriøse i deres politik i forhold til mange af de tiltag, de kommer med. Der er ingen konkrete handlingsplaner for det, siger hun.

Yildiz Akdogan
Født 29.04.1973
Folketingsmedlem fra 2007-11
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra 2013-14
Har arbejdet som kommentator for Berlingske

En stor opgave

Det bliver dog ikke nemt at true Dansk Folkepartis værdipolitiske position på udlændingeområdet netop nu, vurderer lederen af Informations Christiansborg-redaktion, Casper Dall.

– Dansk Folkeparti har sammen med Venstre haft held med at flytte indvandre- og flygtningediskussionen højt op på den politiske dagsorden igen. Det er et område, der tidligere har voldt den socialdemokratiske regering problemer, så der venter en stor opgave, siger Casper Dall.

Akdogan har siden kommunalvalget i 2013 været politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Borgerrepræsentation, men Casper Dall mener ikke, at Akdogan har gjort sig synlig i det kommunale arbejde.

– Hun har ikke gjort synderligt meget væsen af sig på Københavns Rådhus. Jeg synes ikke, hun har benyttet den platform særlig stærkt, siger Casper Dall.

Til gengæld kan det i værdikampen være en fordel for den dansk-tyrkiske politiker, at hun har en baggrund som debattør.

– Socialdemokraterne har nogle rimelig slagkraftige profiler, der er gået i clinch med Dansk Folkeparti. Men det, som Yildiz Akdogan kan, er at bidrage med viden fra området og den kulturelle vinkel. Det har hun jo mulighed for at gøre i kraft af sin historie og sin baggrund som debattør, siger han.

Læs også: S-kandidat: Vi skal ramme russerne på gassen

Med mindre end et år til folketingsvalg indtræder Yildiz Akdogan i Folketinget i en særdeles hektisk periode. Derfor er hun også realistisk i forhold til sine muligheder for at præge den politiske udvikling.

– Tiden vil vise, hvad der er muligt at præge. Nu er jeg jo ikke helt uerfaren inden for det politiske, så hvis jeg kan rykke på noget, bidrage til et forslag eller påvirke en proces, er det også en stor sejr for mig, siger Yildiz Akdogan.

Skal profilere sig før valgkamp

Informations politiske ekspert vurderer dog også, at et af Akdogans succeskriterier er at positionere sig over for vælgerne.

– Det handler om at gøre sig selv synlig og udnytte den mulighed, hun har for at få en permanent plads i Folketinget. Hvad er det, Yildiz Akdogan kan bruge disse maksimalt 11 måneder før næste valg til? Det er jo at skabe sig en platform, der gør, at hun har større sandsynlighed for at blive valgt ind ved næste valg, siger Casper Dall og tilføjer:

– Jo tættere vi kommer på valget, jo flere personlige meldinger kommer der fra de kandidater, der er på vej ind eller ud af Folketinget, siger han.

Det handler om at gøre sig selv synlig og udnytte den mulighed, hun har for at få en permanent plads i Folketinget
Casper Dall, leder for Informations Christiansborg-redaktion

Yildiz Akdogan indtræder officielt i Folketinget den 21. oktober.