Havetendenser 2017: Det skal være naturligt

Et vildt og naturligt udtryk, hvor alt ikke er klippet perfekt til, giver den mest moderne have.
Foto: Flickr.com

Havetendenserne lyder i år på, at inde og ude smelter sammen, og så skal haven være mere ”naturlig”.

Det er slut med den ligusterfascisme, som vores bedsteforældre har dyrket, hvor neglesaksen blev taget i brug ned til mindste detalje.
Jesper Carl Corfitzen, landskabsarkitekt og gartner

– I år lader man sig inspirere af den ”ægte” natur, og hvordan planter arrangerer sig ude i naturen, siger Jesper Carl Corfitzen, landskabsarkitekt, gartner og haveekspert hos Bolius.dk, som det første om haven anno 2017.

Han påpeger, at i takt med at naturen med dens vilde planter, insekter og dyr inviteres ind i haverne, så bliver forholdet til den også mere afslappet.

– Det er slut med den ligusterfascisme, som vores bedsteforældre har dyrket, hvor neglesaksen blev taget i brug ned til mindste detalje, siger Jesper Carl Corfitzen.

Læs også: Sådan kan du præge fuglelivet i forårshaven

Inde og ude smelter sammen
Det er næppe gået nogens næse forbi, at vi i boligindretning ser, hvordan planter og natur bliver hevet med ind i stor stil. Denne trend smitter også af på haven, hvor det modsat også bliver et hit. Altså at hive stuen med ud i haven.

– Stue og have går mere ud i ét. Alle bliver slæbt med ud, og man bruger langt flere timer derude end førhen, siger Jesper Carl Corfitzen.

I den forbindelse sker der også en forandring i havens interiør, som er gået væk fra det stive havemøbelsæt. Nu skal det være afslappet, blødt og bekvemt. Hvad angår styling, er de kraftige farver i høj kurs.

– Man vil i dag gerne signalere noget med sin have og sit valg af interiør, og så må der godt være lidt farve på drengen, forklarer Jesper Carl Corfitzen om havens aktuelle indretningstrends.

Læs også: Udsætning af dyr: Skal dansk jagtkultur revurderes?

Drivhuset boomer
Selvom stuen i høj grad smitter af på haven, så tillader det danske vejr heller ikke, at man kan være derude hele året rundt. Derfor ses der et klart boom i drivhuse, som er med til at forlænge sæsonen.

– Vi har fået drivhusfeber, fordi det forlænger vores liv i haven. Drivhuset er blevet den nye udestue, siger Jesper Carl Corfitzen.

Denne tendens er selvfølgelig sværere at efterleve i byerne, men altaner og baggårde er alligevel også præget af naturidealismen, hvor natur og nyttehaver tager mere og mere plads.

– Byboerne har fået øjnene op for muligheden for en grøn oase, hvilket kan give dem en mental sundhed, siger Jesper Carl Corfitzen.

Tre råd fra haveeksperten, hvis du vil have en 2017-have:

  1. Lav et naturligt staudebed: Her kommer det naturlige og vilde element ind. Lad det gro og brede sig, som det ville gøre i den ”ægte” natur.
  2. Skab liv under glas: Dette kunne være via drivhus, men mindre kan også gøre det. Man kan også lave en drivbænk, hvor man har små ting under glas.
  3. Drop den grønne plæne: Omlæg i stedet til noget, som ikke kræver pleje. Løgplæner og blomstrende plæner er en del af den naturlige og vilde trend.