“Hvidovres Blomstereng.”
Det er titlen på den særlige bi-venlige blanding af blomsterfrø, som Kommunen har fået lavet og nu vil dele ud til byens borgere.
Håbet er, at borgerne vil så de farvestrålende blomster i deres egne haver og i kommunens blomsterløse områder og på den måde være med til at gøre en forskel for biodiversiteten til gavn for insekter som bier og sommerfugle.
– Vi vil gerne være en grønnere kommune. Vi kan gøre noget selv som kommune, men vi kan gøre endnu mere sammen med borgere, foreninger og virksomheder. Alle kan gøre lidt, sammen kan vi gøre meget mere, siger Helle Adelborg (A) borgmester i Hvidovre Kommune.
Derfor uddeler hun personligt frøposer i morgen fredag den 16. april kl. 16:30-17:30 foran Hvidovres bibliotek.
Frøblandingen er gratis og bliver delt ud efter først-til-mølle-princippet. Har man ikke tid til at hente frøblandingen fredag eftermiddag, kan man fra d. 21. april hente blandingen på Hvidovres Hovedbibliotek og Avedøre Bibliotek og Kulturhus.
Danmarks Naturfredningsforening: “Det giver super god mening”
Kommunens grønt ambitioner startede i forbindelse med en landsdækkende konkurrence mellem kommuner om, hvem der kan blive den grønneste i landet.
”Danmarks vildeste kommune” hedder konkurrencen, der er udskrevet af miljøminister Lea Wermelin (S). Her dyster landets kommuner om at blive kåret som den kommune med mest vild natur.
At borgerne skal være med til at forgrønne kommunen, er en rigtig god idé, mener Dansk Naturfredningsforening.
LÆS OGSÅ: Rødovre er nummer sjok i vild natur, men har vilde planer
– Det giver super god mening at skabe opmærksomhed om den vilde natur og inddrage borgerne i arbejdet om at gøre kommunen grønnere, siger Majken Sundahl, Naturvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening.
Når man skal så sin nye frøblanding, anbefaler Majken Sundahl, at man vælger et område, hvor der ikke gror græs. Enten kan man fjerne græsset, vælge et område hvor græsset mistrives, eksempelvis hvor der har stået et soppebassin eller så i muldvarpeskud, hvor jorden er blevet vendt.
Blomsterne passer perfekt til Hvidovre
I kommunens frøblanding vil der blandt andet være blomster som: akeleje, fingerbøl, røllike, slangehoved, bibernelle, brudeslør, engnellikerod, fjernellike, forglemmigej, gyldenlak, hjulkrone, hvid okseøje, hørblomst, kornblomst, valmue, morgenfrue, moskuskatost, ridderspore, studenternellike og svaleurt.
Og det er en frøblanding, der passer særligt godt til jordbundsforholdene i Hvidovre, skriver Hvidovre Kommune på deres hjemmeside.
Og når man ikke at få del i frøene, så er der også andre og måske nemmere veje til at hjælpe kommunen med at blive Danmarks vildeste.
– Hvis der ikke er flere frøposer, når man kommer, så skal man ikke blive ked af det. Der er så meget andet, man selv kan gøre. Bare det at lade græsset og hækken gro lidt, sådan så de blomster, som allerede findes i haverne, får lov at blomstre lidt længere, gør en stor forskel for insekterne, siger Majken Sundahl.
LÆS OGSÅ: Havetendenser 2017: Det skal være naturligt
Uddeling vil forgå udenfor tæt ved Covid-19 testcentret. Der vil være afspærringer og skilte, som skal hjælpe borgerne med at huske at holde de to meters afstand og passe på hinanden.
Såning og pasning af Hvidovres Blomstereng
- Så-tidspunkt: april og maj, og igen i august og september. Det bedste resultat opnås i april og maj, for så ser man det blomstre samme år.
- Så-dybde: 1–2 cm
- Så frøene i områder hvor der ikke er græs eventuelt i et muldvarpeskud
- En poser rækker til ca. 7 m²
- Blomsternes højde: 25–30 cm
- Pasning: Klippes ned hvert efterår
Sådan gjorde vi: Journalisten klikkede rundt på redaktionens tilknyttede kommuners hjemmesider. Her faldt journalisten over Hvidovres grønne initiativ. Dernæst lavede journalisten et telefonisk interview med Hvidovres borgmester og Danmarks Naturfredningsforening.