Ishøjs demensramte får tilbud om VIP-biograf

Initiativer som CaféBio målrettet folk, der lever med demens, er vigtige for trivslen i hverdagen, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget I Ishøj Kommune, Pia Skourup og projektkoordinator Danny Ory-Hviid. Foto: Kulturium Biograf

Forestil dig en biograf, hvor du har en hel række sæder til dig selv. Hvor du ikke skal forholde dig til knirkende slikposer og slubrende coladrikkere.

Det lyder muligvis for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre blevet en realitet i Ishøj Bycenter, hvor Kulturium Biograf ligger.

Et særligt projekt for mennesker, der lever med demens, kaldet CaféBio, har fået gang på jord. I starten af oktober blev det første arrangement afholdt, og her blev deltagerne, inklusiv de pårørende, tilbudt en tur i biografen, der ikke var helt, som den plejer.

Det kræver nemlig særlig hensyntagen at arbejde med folk, der lever med demens, siger Danny Ory-Hviid, som er koordinator for projektet.

– Man skal tænke over nogle ting, som man måske ikke altid tænker over med andre. Det er for eksempel virkelig vigtigt, at man ikke giver for mange informationer, har tålmodighed og taler langsomt, siger Danny Ory-Hviid.

Det var en kæmpe succes og over mine forventninger. Mange af dem, som var med, har spurgt, om det ikke kunne blive en fast ting hver måned. Det ville da være fantastisk, hvis vi kan gøre det her til en tilbagevendende begivenhed.
Danny Ory-Hviid, projektkoordinator 

Formålet med projektet er at give deltagerne en tur i biografen uden alt det udenomsstøj, som kan gøre det uoverskueligt og utrygt for folk med demens at gå i biografen.

– Helt lavpraktisk så foregår det for eksempel uden for vores normale åbningstid. Så risikerer vi ikke, at der pludselig kommer en kæmpe gruppe af andre mennesker ind. Og så er der også et begrænset antal billetter til salg, siger Danny Ory-Hviid og tilføjer, at dette er med til at skabe trygge rammer omkring arrangementet.

77-årige Helle Hansen deltog i det første arrangement med sin mand Vagn, hvor de så filmen ‘Bamse’, som handler om en af Danmarks største musikikoner, Flemming ‘Bamse’ Jørgensen.

Helle Hansen har haft demens i lidt under et år, og for hende betyder sådan et tilbud meget. Hun roser især det venlige personale, som både bestod af fagligt personale og frivillige, der var med til at skabe trygge rammer for deltagerne.

– Det var virkelig dejligt. Når vi normalt går i biografen, er der omkring 150-200 mennesker. Så her var det alle tiders, at vi ikke var så mange. Det gjorde også, at det foregik under trygge rammer. Personalet var super gode til at hjælpe en på plads, siger Helle Hansen og tilføjer, at hun allerede har købt billetter til det næste arrangement, hvor biografen viser den danske komediefilm ‘Fædre og Mødre’.

Læs også: Nyt dansk værktøj skal forbedre udredningen af demens

Et projekt, der samler

Danny Ory-Hviid er også tilfreds med den første CaféBio og er allerede i fuld gang med at planlægge den næste.

– Det var en kæmpe succes og over mine forventninger. Mange af dem, som var med, har spurgt, om det ikke kunne blive en fast ting hver måned. Det ville da være fantastisk, hvis vi kan gøre det her til en tilbagevendende begivenhed, siger projektkoordinatoren.

På trods af et succesfuldt første arrangement er der usikkerhed omkring, hvorvidt projektet kan fortsætte på lang sigt. Det afhænger af, hvor mange der kommer til de næste arrangementer.

– Hvis vi kan se, at en stor gruppe gæster er glade, og det tilfører en værdi i deres hverdag, så fortsætter vi også, selvom vi ikke nødvendigvis får dækket alle udgifter 100 procent. Men kommer der ikke nogen, så stopper vi selvfølgelig med at lave det, siger Danny Ory-Hviid.

Arrangementer som disse kan ifølge projektkoordinatoren bidrage til at give folk noget ekstra i hverdagen. Derfor er han også glad for, at projektet møder stor opbakning.

– Formålet med arrangementet er, at dem, der er ramt af demens, kan komme ind og få en god oplevelse sammen med deres pårørende. Vi tror på, at kultur skaber samhørighed mellem mennesker. Kultur får folk sammen, og det bliver et fælles tredje. Derfor er vi glade for, at der har været opbakning i kommunen, siger Danny Ory-Hviid.

Kulturium i Ishøj, hvor gæsterne kan drikke kaffe og spise kage efter filmen. Foto: Sara Moss Hesse

Om arrangementet CaféBio:

– CaféBio er blevet skabt i et samarbejde mellem Kulturium Biograf og demenskonsulenter i Ishøj Kommune.

– Arrangementet foregår i Kulturium Biograf i Ishøj.

– Billetter koster 100 kr. inklusiv kaffe og kage efter filmen.

– Næste arrangement er d. 27. november kl. 10, hvor biografen viser den danske komedie ’Fædre og mødre’.

– Til forrige arrangement blev der sat 30 billetter til salg, men der er plads til 83.

Kilde: Pressemeddelelse fra Ishøj Kommune, Ritzau

Projektet glæder Pia Skourup (V), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ishøj Kommune. Hun deler Danny Ory-Hviids overbevisning om, at kulturtilbud er vigtige for at øge trivslen i folks liv.

Også de mere marginaliserede grupper, der ikke nødvendigvis har så nemt ved at indgå i almindelige fællesskaber.

– Det er fantastisk, at man med initiativet prøver at nå ud til andre målgrupper end bare de mest typiske. At man får idéer til nye tiltag og kigger nye veje for at ramme andre borgergrupper, som også har brug for at blive repræsenteret i kulturen, siger Pia Skourup.

Sådan gjorde vi: Journalisten så en pressemeddelelse om initiativet på Ritzau og tog derefter fat i projektkoordinatoren. Han satte journalisten i forbindelse med en borger, der havde deltaget i arrangementet, som lever med demens. Borgeren havde sagt, at journalisten gerne måtte kontakte hende. Journalisten ringede til borgeren og brugte god tid på at fortælle, hvad artiklen skulle handle om, og hvad hendes citater skulle bruges til. Journalisten og borgeren havde en længere samtale om, hvordan arrangementet var forløbet, og hvad de betød for hende. Derefter ringede journalisten til projektkoordinatoren for at spørge ind til projektet. Til sidst ringede journalisten til formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Ishøj Kommune.