Jubilæumsfest for festivalen African Village aflyses

Hos kulturudvalget i Gladsaxe kommune er det blevet besluttet, at festivalen African Village ikke kan få bevilliget det fulde beløb, som de havde ansøgt.
Foto: Ida Marie Ølstrup

Festivalen African Village, der byder på afrikansk mad, kunst og musik, skulle have afholdt 5 års jubilæum til sommer i Gladsaxe. Det sker ikke, da arrangørerne har aflyst den.

Pia Skou (R) er formand i kulturudvalget, og hun oplyser, at African Village har aflyst festivalen.

– African Village melder tilbage til os, at de vælger at aflyse festivalen, skriver Pia Skou (R) i et skriftligt svar til netavisen.

Festivalen har ansøgt om økonomisk støtte hos børne- og kulturforvaltningen i Gladsaxe Kommune, men det blev på et møde den 28. marts besluttet, at udvalget ikke kunne bevillige festivalen det fulde beløb, som de havde anmodet om. Det fremgår af et referat for mødet.

I referatet står der også, at African Village Festival ansøgte om et beløb på 258.000 kr., men børne- og kulturforvaltningen besluttede, at festivalen kunne få 50.000 kr. i støtte. Festivalen har tidligere været med i Gladsaxe Loves Culture, som er Gladsaxes årlige kulturfestival og street food om søerne, der bliver afholdt rundt om søerne i København. I år ønskede festivalen at holde et større og særskilt arrangement i Gladsaxe Rådhuspark for at fejre deres 5 års jubilæum.

Formanden for kulturudvalget Pia Skou (R) er ærgerlig over, at festivalen ikke bliver til noget alligevel, men siger, at der var en grund til, hvorfor African Village ikke kunne få det fulde beløb, som de havde ansøgt om.

– Vi kigger på, hvad vi plejer at give lignende arrangementer. Hvis vi sammenligner med Mørkhøj byfest, som også foregår her i Gladsaxe, fik de 56.600 kr., og det er jo en hel bydel. Derfor tænkte vi, at African Village ikke skulle have mere end en hel byfest, siger Pia Skou (R).

Pia Skou mener, at festivalen er med til at fremme god integration men udtaler, at kulturudvalget ikke har midlerne til at støtte et arrangement med en kvart million.

– Vi har tildelt 50.000 kr. på trods af, at det ikke er et lokalt forankret arrangement, siger hun.

Læs også: (Ny endagsfestival opsættes i tidligere Olsen Banden-fængsel)

Hvad er African Village?

African Village er et netværk for afrikanere og for folk, der er interesserede i den afrikanske kultur. African Villages aktiviteter er centreret omkring 3 ting:

    1. Kultur: Fremmer og udbrede kendskab til afrikansk kultur.
    2. Samarbejde: Muliggør dialog og samarbejde mellem afrikanske ambassader og foreninger og danske myndigheder.
    3. Integration: Tjener som en platform for medlemmer af den afrikanske diaspora, herunder flygtninge, til at netværke og opbygge relationer til lokale borgere.

Kilde: Africanvillage.dk

Svære vilkår for mindre nichefestivaler

Marie Louise Fulgsang Damgaard, presse- og kommunikationsansvarlig hos Dansk Live, som er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder, kender ikke specifikt til African Village Festival men siger, at små nichefestivaler kan opleve mange udfordringer.

– Enkelte er måske blevet hårdere ramt efter corona, hvor de kan have haft svært ved at komme ordentligt på benene og få gang i hjulene igen. Nogle af nichefestivalerne har haft det svært efter corona, og det kan måske skyldes den tendens vi ser, hvor især de store navne sælger masser af biletter. De mindre og mere ukendte navne har det derimod nogle steder sværere. Oven i hatten kan der være mange udfordringer og udgifter i det at planlægge og afholde festival.

Pia Skou (R) har selv deltaget til African Village Festival, da den var en del af Gladsaxe Loves Culture i 2022. Hun fremhæver, at det er vigtigt at få et indblik i andres kulturer.

– Vi har tilbudt African Village Festival at være med i vores årlige kulturarrangement Gladsaxe Loves Culture, og det var også der, de var med sidste år. De har også fået flere penge end de plejer at få, så forvaltningen har sagt, at de må prøve at finde nogle sponsorater fra ambassader og tage betaling for den mad, de serverer, udtaler Pia Skou (R).

Medstifter af African Village og projektansvarlig på African Village Festival, Sara Kobli, ønsker ikke at stille op i denne artikel.

Sådan gjorde vi: Journalisten har kigget i et referat fra et møde i børne- og kulturforvaltningens referat d. 28-03 og fandt ud af, at de havde behandlet en ansøgning fra African Village Festival. Journalisten har ringet til medstifter og projektansvarlig Sara Kobli, men hun ønsker ikke at medvirke i artiklen. Journalisten kontaktede formanden for børne- og kulturforvaltningen samt en presseansvarlig fra Dansk Live, som er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder.