Julekoncerter skaber nostalgi og samhørighed

December nærmer sig, og der er lang række julekoncerter at tage til rundt om i Danmark. Foto: Brian Davis
December nærmer sig. Det betyder, at der er en lang række julekoncerter at tage til rundt om i Danmark. Foto: Brian Davis

Snart begynder årets julekoncerter rundt om i landets kirker. Her spiller forskellige danske musikere traditionelle julesange for at få gang i julestemningen hos danskerne.

Danskerne har gået i kirke juleaften siden begyndelsen af 1900-tallet, men det var først i 1992, at juleaften blev en officiel gudtjenestesdag i Danmark.

Læs også: Hvad kom først: julen eller Jesus

Musik handler om at harmonisere mennesker følelsesmæssigt. Julemusik har en bestemt ramme, fordi det skal signalere noget trygt og nostalgisk.
Professor og hjerneforsker ved Aarhus Universitet samt jazzmusiker på Det Jyske Konservatorium, Peter Vuust.

Stor interesse for julekoncerter
En af de musikere som holder flest julekoncerter rundt om i landet er trompetist, Per Nielsen. Han mærker, at der er stor tilslutning til julekoncerterne.

– Jeg har nydt det privilligium, at jeg igennem i 11 år har spillet julekoncerter, og der har jeg virkelig kunne mærke en stor tilstrømning til mine koncerter. Vi har en koncert i Varde i december måned, som allerede blev udsolgt på 14 dage i maj måned, siger Per Nielsen til Netavisen.

Samhørrighed er nøgleordet
Per Nielsen ser frem til at mærke det fællesskab, der plejer at være til julens koncerter.

– Jeg glæder mig til at mærke den samhørrighed, som vi plejer at opnå ved vores koncerter. Det er lidt den fornemmelse, som jeg har juleaften med min familie, hvor juletræet er tændt. Den mener jeg godt kan genskabes i en kirke, hvor musikken er med til at skabe samhørighed, andægtighed og eftertænksomhed, siger Per Nielsen.

Læs også: Derfor spiser vi pebernødder til jul

Hvis julestemningen mangler i de danske hjem, kan det være en god idé at tage til julekoncerter. Det siger professor og hjerneforsker på Aarhus Universitet samt jazzmusiker på Det Jyske Musikkonservatorium, Peter Vuust.

– Musik handler om at harmonisere mennesker følelsesmæssigt. Julemusik har en bestemt ramme, fordi det skal signalere noget trygt og nostalgisk. Det skal få os til at komme i julestemning og komme tilbage til vores barndom. Det er også derfor, at vi hører de samme julesange år efter år, da det skaber nostalgi, siger Peter Vuust til Netavisen.

I nedenstående kort kan du se, hvor du høre din nærmeste julekoncert (kilde til koncertstederne: Julekoncerter.dk)