Julie er utryg: »Så står man der ved sit vindue og kan nærmest mærke flammerne i ansigtet efter branden fra bilerne«

Selv hjemme i Julie Thielde Mietkes lejlighed oplever hun ikke den stille og rolige by, som hun havde forestillet sig. I flere år har hun overværet alt fra hashsalg og ildebrande til fyrværkeriskud og hærværk lige uden foran sit vindue.
Foto: Niels-Henrik Valentin

Ildpåsættelser og hashhandel. To fænomener, som har skabt debat om, hvorvidt der skal være mere overvågning i Herlev Kommune. Allerede sidste år blev kommunen ramt af seks ildspåsættelser på få timer natten til pinsedag, hvorfor kommunen valgte at indføre mere overvågning. Derudover har der været tilfælde af hashhandel blandt unge flere steder i kommunen.

Alt sammen har skabt utryghed blandt borgerne – og en af dem er Julie Thielde Mietke. Hun har i løbet af de sidste fem år boet flere steder i Herlev og har tydeligt kunnet mærke en forskel på graden af utryghed. Hun flytter i første omgang til Hjortegården.

– Da jeg flyttede til Herlev, tænkte jeg ikke så meget over det, og jeg var egentlig ikke utryg, da jeg flyttede hertil. Det var, da jeg flyttede til Hjortegården, at min utryghed begyndte, fordi der skete så mange forskellige events, siger hun.

Læs også: Tryghed i boligområder tager tid trods faldende kriminalitet

Ild i biler, skrald og skure

Efterfølgende flytter Julie Thielde Mietke til en anden lejlighed i Hjortegården, men utrygheden præger hende stadig. I det område, som hun er flyttet ind i, begynder der at opstå mange ildebrande i biler, skraldestationer og skure.

– Det var direkte nede på parkeringspladsen, uden for hvor jeg boede. Så står man der ved sit vindue og kan nærmest mærke flammerne i ansigtet efter branden fra bilerne, siger hun.

Jeg føler mig i hvert fald ikke tryg ved at gå ud om aftenen alene. Jeg føler mig ikke engang tryg ved at gøre det sammen med min kæreste.
Julie Thielde Mietke, beboer i Herlev

Utrygheden fortsætter

Senere flytter hun til sin nuværende bolig i en anden del af Herlev. Her føler hun sig ikke lige så utryg, som hun gjorde i Hjortegården, men her oplever hun også, at utrygheden præger hende. De oplevelser, som hun har haft i Hjortegården, har været med til at påvirke hendes færden i kommunen.

– Jeg er begyndt at føle, at man er nødt til at holde mere øje med sine omgivelser, efter jeg har boet i Hjortegården, siger hun.

Især når mørket falder på, bliver utrygheden forværret. Hun føler sig ikke tryg ved at færdes alene eller sammen med andre, når det bliver aften. Især ikke når trafikken begynder at aftage, og når der ikke er lige så mange mennesker på gaden.

– Jeg føler mig i hvert fald ikke tryg ved at gå ud om aftenen alene. Jeg føler mig ikke engang tryg ved at gøre det sammen med min kæreste, siger hun.

Hvor trygge var borgerne i deres nabolag i 2019?

  • Deres grundlæggende tryghed lå på 85,6 procent
  • Deres grundlæggende utryghed lå på 9 procent
  • Deres tryghed i Københavns Vestegns politikreds lå på 80,6 procent
  • Deres tryghed i Herlev Kommune lå på 79,2
  • Deres tryghed var lavere i Københavns Vestegns politikreds end i resten af Danmark

Kilde: Politi

Selvom hun er mere tryg i den lejlighed, hun bor i nu, er der blot opstået andre problemer, end dem hun oplevede i Hjortegården. Da alle har adgang til hendes opgang, har hun flere gange oplevet unge drenge, som har siddet og røget hash.

–  Jeg har tit oplevet, at der er unge drenge, som sætter sig ind i vores opgange og ryger hash og laver lidt ballade. Og det skaber også utryghed ved, at de bare kan gå ind og sætte sig i ens opgang og sidde der og ryge hash, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Julie Thielde Mietke har før oplevet, at hun har været utryg ved at gå ud af sin lejlighed. Flere gange har hun været tæt på at få et batteri i hovedet, i det øjeblik hun gik ud af sin opgangsdør.
Foto: Niels-Henrik Valentin

Læs også: Nærpolitistation til Helsinge: Lokalpolitikere ser det som løsningen, men er uenige i problemet

En balancegang mellem dialog og overvågning

Selvom politikerne i Herlev ønsker mere tryghed blandt borgerne i kommunen, er de uenige om, hvordan det skal gøres. Flere politikere fra højrefløjen mener, at overvågning godt kan have en forebyggende effekt, hvor andre politikere fra venstrefløjen hælder til, at dialog og samarbejde er vejen frem.

I hendes øjne bør man vælge at gøre begge dele:

– Der skal være en balancegang mellem dialog og overvågning. For at skabe tryghed er man nødt til at gøre flere ting på flere områder. Ikke kun at sætte sig ned og snakke med de her unge mennesker eller fange dem på et overvågningskamera, siger Julie Thielde Mietke.

Sådan gjorde journalisten: Nyheden stammer fra en debat, hvor politikere i Herlev Kommune diskuterede, hvilke remedier der skal til for at skabe mere tryghed. Interviewet er foregået over telefon.