Tegn og stem: Lokaludvalg og kunstnere bekæmper lav stemmeprocent med farveblyanter

Billedet viser et farvelagt eksempel på den illustration, som Rikke Jensen og Stine Linnemann har udarbejdet til arrangementet.
Foto: Rikke Jensen

På Bibliotek Rentemestervej i Bispebjerg bliver farveblyanterne spidset og gjort klar, for nu skal demokratiet promoveres. Farveblyanterne spiller nemlig en stor rolle, når lokaludvalget kæmper for at hæve bydelens lave stemmeprocent. I 2017 lå stemmeprocenten for Bispebjerg på 53 procent, det er den laveste stemmeprocent i hele Københavns Kommune.

Bispebjerg lokaludvalg vil øge den lave stemmeprocent, de har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal finde på løsninger, der kan øge valgdeltagelsen i bydelen.

– Vi har tænkt utraditionelt. Den gode kunster Stine Linnemann foreslog, at vi kunne sidde på biblioteket, så børnene er beskæftiget, imens forældrene kan brevstemme, siger Dan Kreutzfeldt fra Radikale Venstre, der både er medlem af lokaludvalget og arbejdsgruppen.

Bispebjerg til kommunalvalget

  • I 2013 havde Bispebjerg en stemmeprocent på 52 procent
  • I 2017 havde Bispebjerg en stemmeprocent på 53 procent

    Kilde: www.kmdvalg.dk

Kunstner Rikke Jensen og Stine Linnemann, der både er kunstner og kandidat til borgerrepræsentationen i København for Rolig Revolution (Z) , har samarbejdet om at lave en illustration af lokalområdet. Illustrationen viser vartegn fra lokalområdet, som skal minde vælgerne om det lokalsamfund, de kan have indflydelse på, hvis de stemmer til kommunalvalget.

–  At man sidder og er kreativ i et offentligt rum, har en fantastisk evne til at lokke folk til, siger Stine Linnemann og fortæller, at det er især børnene, der kommer hen og gerne vil tegne.

– Det er rigtig smart, fordi de er på biblioteket med deres forældre, som så kommer de hen til os og snakker, siger hun.

Partipolitikken bliver efterladt ved indgangen

Stine Linnemann, Rikke Jensen og Dan Kreutzfeldt er alle enige om, at partipolitik ikke hører hjemme på biblioteket. Selvom både Stine Linnemann og Dan Kreutzfeldt i tiden fører valgkamp, så spiller egne politiske ambitioner ikke en rolle, når de kæmper en fælles for at øge valgdeltagelsen i Bispebjerg.

– Det her er ikke partipolitisk, det er udelukkende for at hæve valgdeltagelsen. Der er ikke noget partipolitisk over arrangementet. Vi har alle, i arbejdsgruppen, sagt ja til at pakke vores egne politiske sager væk, siger Dan Kreutzfeldt.

Stine Linnemann understøtter Dan Kreutzfeldt. Hun forsikrer også, at der ikke er nogle partipolitiske interesser i spil ved arrangementet.

– Vi snakker slet ikke om politik, når vi er til arrangementet. Man snakker bare om noget andet, jeg snakker f.eks. om mit job som kunstner. Der er slet ikke nogen grund til at nævne, at jeg er lokalpolitikker, siger Stine Linnemann.

Læs også: Bydelsmødre skal få flere indvandrerkvinder til at stemme til kommunalvalget

En del af en større indsats

Hverken Dan Kreutzfeldt eller Rikke Jensen er sikre på, at arrangementet endegyldigt får borgerne i Bispebjerg hen i valgboksene.

– Der når ikke at komme så mange fordi, men arrangementet er med til at give en hyggestemning og fortælle folk, at de også kan brevstemme fra biblioteket, siger Rikke Jensen.

Dan Kreutzfeldt ser heller ikke farvelægningen af de ikoniske vartegn i Nordvest som løsningen på arbejdsgruppens problemstilling.

Dog er arrangementet en del af en større indsats, der arbejder hen imod at øge stemmetallet for bydelen. Arbejdsgruppen har ifølge Dan Kreutzfeldt sat flere initiativer i gang.

– Vi laver også mange andre ting end det her arrangement. Vi har været ude ved lokalarrangementer og spørge folk, hvad der er er vigtigt for dem og minde dem om, at de kan have en indflydelse ved kommunalvalget, siger Dan Kreutzfeldt.

Han fortæller, at de også har afholdt en række debatter og kørt annoncer gennem lokalavisen, Facebook og e-mails.

Læs også:Kun ét valgsted i Hundige: Borgere frygter lavere stemmetal

Arrangementet bliver afholdt sidste gang fredag d.12. november kl. 16, da det er sidste dag, det er muligt at brevstemme.

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt begivenheden på Facebook i en gruppe omhandlende Nordvest i København. Vi kontaktede derefter alle aktørerne for at høre om initiativet. Interviews er foregået over telefon.