
Et kunstgræsbane-kaos ramt Greve Kommune. For beslutningerne omkring hvilket granulat der skal bruges til nye kunstgræsbane, der snart skal bygges i Karlslunde, skal nu tages op igen. Det fortæller byrådsmedlem John T. Olsen (S) i Greve Kommune.
Granulat, også kaldet infill, er banens fyld. Det giver en anden modstand, som græsset i sig selv ikke kan. Banerne er typisk lavet med gummigranulat, der er små sorte stykker plastik.
Men i referatet fra byrådet d. 27. marts anbefalede Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i stedet at bruge en bio-granulat. Heri indgå blandt andet kork.
Nu har det hele måske ændret sig. I hvert fald skal kommunen kigge på det igen.
Kommunen er blevet opmærksom på, at kork som granulat ikke er godkendt af DBU til hverken 2. division, 1. division eller superligaen.
Og det ville blive en udfordring med den nye overbygning i klubben, FC Sydkysten, sammen med Greve IF.
Derfor skal beslutningen nu revurderes, fortæller John T. Olsen.
– Vi vil gerne lave den rigtige løsning for fodboldklubben og vi vil gerne have at de eventuelt kan blive DBU-godkendt, siger John T. Olsen. Han er også medlem af Klima-, Teknik- og Miljøudvalget.
Læs også: For få kunstgræsbaner forhindrer hundredevis af børn og unge i at spille fodbold
Miljøet i fokus
Fra udgangen af 2031 bliver det ulovligt at opkøbe gummigranulat. Det blev bestemt i EU i 2023.
– Den er nedsat af underagenturet ECHA (European Chemicals Agency).
– Den gælder gummigranulat, der betegnes som mikroplastik.
– Det sker grundet undersøgelser der viser at granulat ender udenfor banen.
– Forbuddet gælder fra d. 17. oktober 2031.
– Det gælder salget af gummigranulat.
– Eksisterende baner kan stadig bruges efter, men der kan ikke købes nyt granulat.Læs mere om ECHA og granulat-forbudet her
Mikroplasten fra gummigranulat har tidligere vist sig at blive spredt fra banen og eksempelvis ud i naturen. Og dét var for John T. Olsen også en stor faktor i forhold, hvorfor byrådet i første omgang har anbefalet at bruge såkaldt bio-infill.
– Jeg ved godt, at der er mere end 5 år til, men skal du supplere undervejs med granulat, og det skal du jo, så skal vi lave det miljørigtigt, siger byrådsmedlem John T. Olsen.
Derfor anbefalede Greve Kommune i første omgang, at man bruger en blanding bestående af kork og olivenkerner som bio-infill til den nye kunstgræsbane.
Selvom Michael Agerbæk, bestyrelsesformand i Karlslunde Fodbold, godt kan se den miljømæssige grund til at bruge bio-fill, var han ikke helt tilfreds med anbefalingen.
– Jeg er da fuldstændig enig i at det har en miljømæssig profil som måske understøtter kommunens overordnede profil, men der er bare nogle ulemper ved det som infill, siger Michael Agerbæk.
Han nævner hvordan man, udover ikke at kunne deltage til turneringer hos DBU. Det sker fordi der blandt andet skal leves op til et FIFA-krav om at det skal være vejrresistent.
Og det er kork ikke.
Læs også: Holder Albertslund Kommunes grønne profil, når der er gummi i maskineriet?
Ulemper ved kork-granulat
Ifølge Susanne Svenné, der er miljøpolitisk rådgiver i interesseorganisationen Dansk Naturfredningsforening, er den mest optimale situation at bruge sand som infill.
For udover, at kork flyder i regnvejr, så bliver det også hurtigt slidt.
Nogle steder har man endda også bruge bekæmpelsesmiddel, for at undgå at der rådner.
– Kork kan jo nedbrydes, og der kan gro svamp i det, så det er vigtigt at man plejer banen godt, så korken luftes, i stedet for at sprøjte det med bekæmpelsesmiddel, siger Susanne Svenné fra Dansk Naturfredningsforening.
Dansk Naturfredningsforening anbefaler, at man ikke benytter sig af gummigranulat. Men Susanne Svenné anerkender også, at der endnu ikke er noget, der fungerer lige så godt.
Den manglende research i alternativer, er udover håbet om en fremtidig DBU-godkendelse, også en stor grund til, at Michael Agerbæk helst vil have gummigranulatet TPE.
– Vores ønske til kommunen er: Lad os nu bruge de muligheder og den lovgivning, der er i øjeblikket. Det er, at vi fortsat kan bruge det, som vi synes er det bedste, nemlig TPE, siger Michael Agerbæk.
Byrådet vil indenfor den næste periode undersøge nærmere, om den nye bane alligevel skal laves med gummigranulat.
Hvad gjorde vi: Journalisten så gennem et referat fra 27. marts 2025 fra Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Greve. Et af punkterne var den nye kunstgræsbane i Karlslunde, hvor der her stod to muligheder for infill. Her havde byrådet valgt at anbefale den version af banen med bioinfill. Research om infill, særligt om kork-infill, viste, at erfaringer ikke var just positive, fordi kork flyder ved regn. Interview med formand for Karlslunde IF, Michael Agerbæk, viste at de ikke helt var tilfredse med resultatet netop af disse grunde, men også fordi den ikke er DBU-godkendt. Opkald til byrådsmedlem John T. Olsen omkring deres holdning. Videre opkald til research fra Groundsman Foreningen og miljøpolitisk rådgiver Susanne Svenné Dansk Naturfredningsforening. De har en præsentation med praktiske erfaringer med korkbaner, hvor der er billeder af det flydende kork. Ved endnu et opkald til John T. Olsen fortalte han, at den beslutning nu skulle til revurdering baseret på journalistens fremlæggelse af kritik fra formanden fra Karlslunde IF.