Krigen i Ukraine kan spænde ben for renovation af Ishøj Teater

Nede i teatrets kælder, hvor rekvisitter og kostumer er klemt sammen, arbejder teatrets syerske på den næste forestilling. Foto: Maja Kornelia Andersen Flodquist

Et værksted til kulisser, en systue til kostumedesign og en prøvescene. Det er er nogle af de forbedringer, som Ishøj Teater trænger til, og som det lokale teater sidste år fik cirka 43 millioner kroner til at få indfriet via fondspenge og støtte fra kommunen.

Men Ruslands invasion af Ukraine, corona-pandemien og en stigende inflation spænder nu ben for, at byggeprojektet kan nå i mål efter planen.

– Vi håber på at gennemføre projektet, fordi det er så unikt, fortæller teaterlederen Allan Grynnerup.

Idéen om en totalrenovation af Ishøj Teater startede for teaterlederen og bestyrelsesformanden for flere år siden. Sidste år blev idéen realiseret og blev et byggeprojekt i samarbejde med Ishøj Kommune og Wohlert Arkitekter. Hvis alting går efter planen, kommer gravkoen og river bygningen ned ved udgangen af 2022, fortæller teaterlederen.

Han forventer, at et færdigbygget Ishøj Teater skulle stå klar til at modtage publikum i maj-juni 2024. Men pandemi, krig og stigende priser vil formentlig gøre, at teaterglade børn må vente endnu længere.

Fakta om byggeprojektet

  • I foråret sidste år bevilligede A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål 37.1 mio. kroner for at modernisere egnsteatret
  • Ishøj Kommune har dertil givet et tilskud på 6,5 mio. kroner
  • Forud for donationen blev der udskrevet anonym udbudskonkurrence om det bedste foreslag til nybygning af Ishøj Teater
  • Projektet skal styrke Ishøj Teaters identitet som et eventyrligt sted og sikre teatrets fysiske forhold, der opfylder moderne krav til komfort, bæredygtighed og teknik

Kilde: Pressemeddelelse og dommerbetænkning fra Ishøj Teater, 2021.

Læs også: Havhaver i Ishøj skal lære skoleelever at tænke bæredygtighed

Skyhøje priser på byggematerialer 

Den stigende inflation i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine og problemer i forsyningskæden af råvarer under corona-pandemien har i mellemtiden medvirket til kolossale prisstigninger, og det rammer med al sandsynlighed også totalrenoveringen af Ishøj Teater, som blev arkitekttegnet tilbage i 2021 inden krigens udbrud.

– Det betyder noget, at Rusland bliver taget ud af ligningen, forklarer Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i DI.

Der er ofte klausuler i byggekontrakter, som betyder, at den prisstigning, der er på byggematerialer, kan blive overført i byggeprojekter, selvom en tidligere overslagspris for et projekt er blevet givet, lyder det fra Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent hos brancheforeningen Dansk Industri (DI).

Erhvervsøkonomer holder nøje øje med prisudviklingen for byggematerialer, for det rammer uundgåeligt byggebranchen. Tal fra DI viser nemlig, at hele 92% af virksomheder allerede har oplevet store forsinkelser grundet materialemangel.

– Priserne er steget meget på grund af hele forsynings-kæde-krisen under corona, og fordi vi får meget materiale fra Rusland. Der er blevet indført importforbud mod Rusland på stål, træ og metal fra EU som en del af sanktionspakkerne. Det kan være svært at erstatte det med andre kilder, siger han.

Ishøj Teater er oprindeligt bygget som et børneteater. Foto: Maja Kornelia Andersen Flodquist

Ifølge seniorchefkonsulenten er det især træ og metal, der er sværere at skaffe alternative kilder på hurtigt, hvilket forklarer de stigende priser, fordi udbuddet falder. Prisindekset for både metaller og træ er næsten fordoblet siden januar 2022, oplyser Dansk Industris tabeller for Råvarer fra marts 2022.

Dårlige arbejdsforhold

Det er udfordrende at gennemføre produktioner uden at have ordentlige arbejdsforhold, fortæller teaterleder Allan Grynnerup, som er meget spændt på at se, hvad der kommer til at ske nu.

– Vi har meget lidt plads. Her er ikke noget ordentligt værksted, så når vi skal male og svejse, er vi nødt til at stå udenfor og håbe på, at det ikke regner. Vi har heller ikke noget sylokale. Vi er nødt til at være nede i kælderen. Og man kan ikke sidde dernede ret mange timer om dagen, for man kan ikke se ud, og der er ikke ventilation, lyder det fra teaterlederen.

Krigen har konsekvenser for os alle

Forventningen om at teateret i fremtiden skal fortsætte med at give oplevelser til børn i nyere og finere omgivelser, lever fortsat hos teaterlederen, men han er også realistisk overfor, om pengene kan række lige så langt, som inden krigen i Ukraine brød ud.

– Det er ikke sikkert, der kan laves det samme for den samme pris, eller også må det laves på en lidt anden måde. Forhandlingerne er stadig i gang, men er forhåbentlig færdige inden gravmaskinerne kommer, siger teaterlederen.

Historien om Ishøj Teater

  • Ishøj Teater var oprindeligt bygget som et børneteater, og de har lavet teater til de mindste aldersgrupper professionelt siden 1965
  • Det var Jytte og Tonny Lyngbirk, som var børneteaters pionerer, og i 1972 blev det nuværende teater indviet, som ligger i landsbyen Tranegilde i Ishøj Kommune
  • Forestillingerne er ofte fra eventyrets verden, og teateret lægger vægt på, at børnene som publikum må reagere og tale til skuespillerne under forestillinger
  • Ishøj Teater samarbejder både med kommunen, skoler, børnehaver og institutioner.
  • Teateret ønsker for fremtiden at kunne lave en teaterskole, da de oplever, at der er behov for mere viden om at lave teater til børn. Derudover vil de også gerne udvide og lave teater til de lidt større børn og voksne.

Under renoveringen, som burde påbegynde i slutningen af året, skal teateret opføre deres forårs- og efterårsforestillinger på Ishøj Kulturskole og juleforestillingen på Kulturium i Ishøj Bycenter.

Læs også: Kulturhus for børn: Mormor, Herbert og Holger læser om numser 

 

Sådan gjorde vi: Journalisten ville følge op på, hvordan det gik med renoveringsprojektet af Ishøj Teater, efter at der sidste år blev bragt en historie om projektets igangsættelse. Journalisten foretog et telefonisk interview med teaterlederen, Allan Grynnerup. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra bygherrer eller Arkitektfirmaet. Wohlert Arkitekter har efter udgivelse vendt tilbage med udtalelsen om, at de ikke er noget længere med detaljeringen af projektet. Dansk Industri har bidraget med tal og oplysninger om udfordringer i byggebranchen som følge af forsyningskæden-krisen og sanktioner mod Rusland.