Små partier føler sig diskrimineret af TV 2 Lorry

"Under uret" debat på Hovedbanegården
Tv2 Lorrys debat “Under uret” finder sted på Københavns Hovedbanegård. Det er dog ikke alle partier, der er inviteret til debat.
Foto: Jonathan Strid Lundsgaard

Kommunalvalget står for døren. Det er nu, at de opstillede partier, gamle som nye, kæmper med blod, sved og tårer for at få udbredt deres budskaber. Etablerede partier bliver inviteret til debat i TV 2 Lorrys program ”Under uret”, mens flere små partier bliver afvist. En rundringning vi har lavet blandt hovedstadsregionens små partier viser, at 12 ud af 14 adspurgte små partier føler sig diskrimineret af TV 2 Lorry. Én af dem er Hannibal Hildorf fra Havenissepartiet. De var ikke inviteret til valgdebat under uret på Hovedbanegården. Men det er ikke nyt for partiet.

– TV 2 Lorry bliver ved med at invitere de etablerede og store navne ind fysisk i deres studie, men ikke de små. Det har ikke ændret sig en skid fra gamle dage, siger Hannibal Hildorf fra Havenissepartiet, der stiller op på Frederiksberg.

Vi bliver nødt til at sætte en grænse et sted.
Jesper Friis, kommunalvalg-chef, TV 2 Lorry

Retningslinjer gælder for alle partier

Årets kommunalvalg byder på hele 3-4000 kandidater og op til 80 lister og partier i hele TV 2 Lorrys sendeområde og for at blive inviteret til deres ”Under uret”-debat, skal man leve op til visse kriterier. Partiet eller listen skal være valgt ind i byrådet ved seneste kommunal- eller folketingsvalg. Retningslinjerne er til for, at alle kandidater, partier og lister føler sig lige behandlet.

– Det er de to rettesnore, vi har sat op for at behandle alle ens i de 34 kommuner og de regioner vi dækker. Vi synes, det er vigtigt, at retningslinjerne gælder alle partier og lister. At det ikke bare er i én kommune, at nogen kan komme med, og i anden kommune kan nogen ikke komme med, siger Jesper Friis, der er kommunalvalg-chef på TV 2 Lorry.

Begejstringen for regionalkanalens retningslinjer er dog begrænset hos de små partier, der er uforstående og ikke føler sig fair behandlet.

– Der er ikke forståelse for, at de skal sætte grænser, fordi der er mange der stiller op. Der er jo andre tv-programmer, hvor man skifter ud undervejs, siger Morten Ulrik Jørgensen fra KultureltFokus, der stiller op i Gribskov.

En udemokratisk proces

Små partier, der ikke føler sig hørt, mener, at TV 2 Lorrys afvisninger er udemokratiske, idet de hverken får lov at komme til orde eller bliver nævnt i tv-debatterne.

– Det er jo i den grad diskriminerende, at vi ikke engang bliver nævnt i debatten, som om vi er ikkeeksisterende. Det er i dén grad udemokratisk, mener Gert Lassen fra Klimapartiet, der stiller op i Gribskov.

Silas Harrebye, lektor i global politisk sociologi på Roskilde Universitet, mener, at mindre partier skal have taletid i medierne, da det ellers kan skade den demokratiske innovation, særligt hvad angår nytænkning. Det skal dog ikke være for enhver pris.

– Jeg synes, at det er vigtigt, at de små partier får noget taletid. På den anden side, kan alle mulige stille op, og der er mange eksempler på mange små absurde partier, som jeg ikke mener, man burde give seriøs meget medietid. Så det afhænger lidt af de forskellige sager i partierne, siger Silas Harrebye.

Læs også: Ekspert: Kendisser har fordele, når de stiller op til kommunalvalget

Grænsen er sat, men mulighederne er mange

Kommunalvalgchef  på TV 2 Lorry Jesper Friis har forståelse for ærgrelsen blandt de små partier, der ikke bliver repræsenteret i ”Under uret” på TV 2 Lorry. Samtidig understreger han, at der findes mange andre muligheder, hvor de små partier kan få gøre opmærksom på sig selv.

En af mulighederne er TV 2 Lorrys kandidattest, hvor brugeren kan matche egne holdninger. Derudover laver tv-stationen artikler om alle kommuner, hvor der bliver fremført en komplet liste over, hvem der stiller op til kommunalvalget.

Yderligere er ”Min stemmeseddel” i denne uge blevet offentliggjort på TV 2 Lorrys hjemmeside. Her kan borgere gå ind og finde deres stemmeseddel og se, hvem der stiller op i deres kommuner.

Følgende partier/lister blev interviewet

  • Bydelenes Stemmer
  • Bylisten
  • Din Stemme
  • Frihedslisten
  • Hampepartiet
  • Havenissepartiet
  • Klimapartiet Gribskov
  • Kommunistisk Parti
  • KultureltFokus
  • Miljøradikale
  • Party Partiet
  • Rolig Revolution
  • Tværpolitisk Forening
  • Vores Solrød

Mulighederne er mange for de små partier, ifølge Jesper Friis, som påpeger, at en tv-debat ikke vil give mening, for dem der kigger med, hvis samtlige kandidater blev inviteret med.

– Vi bliver nødt til at sætte en grænse et sted. Jeg kan godt forstå, at det er ærgerligt. Men til gengæld skal man se på alle andre muligheder, siger Jesper Friis, der mener, at retningslinjerne ikke er en trussel mod demokratiet.

To af de 14 adspurgte små partier, herunder Kristine Bak, formand for Tværpolitisk Forening, mener heller ikke at demokratiet fejler hos TV 2 Lorry.

– Den første TV 2 Lorry-debat, der var på hovedbanegården, der var vi med. Vi bliver i den grad hørt, siger Kristine Bak.

Læs også: Derfor skal små partier også tages seriøst

Sådan gjorde vi: Idé til nyhedsartikel kom fra et Facebook-opslag fra et af de små partier. Kommunalvalgchef, ekspert samt små partier er alle blevet interviewet over telefonen.