Lang ventetid på ældreboliger: »Flere er ikke gode nok – og der for få af dem«

Rådhuset i Rudersdal Kommune, der er placeret i Holte.
Foto: Augustine Pardorf-Petersen

212 dage. Det er den gennemsnitlige ventetid på en ældrebolig i Rudersdal Kommune. Det viser en oversigt over boligventeliste for pleje- og ældreboliger i Rudersdal Kommune.

Lang ventetid er et udtryk for de ældres ønske og behov

Ifølge en pressemeddelelse står Rudersdal Kommune overfor flere udfordringer på ældreområdet. Borgerne i Rudersdal lever længere end landsgennemsnittet, og har en forventet levealder på 83,6 år, som er én af de højeste i hele landet. Antallet af ældre forventes fortsat at stige markant i de kommende år frem mod 2045. Det skaber pres på både plejehjem og ældreboliger.

Mange ældre venter på en bolig, de føler matcher deres behov. Her spiller det praktiske som huslejen en stor rolle.
Nanna Ejby Andersen.

Nanna Ejby Andersen, administrativ sagsbehandler i boligvisitationen i Rudersdal Kommune, peger på, at de lange ventelister på ældreboliger kan skyldes, at de ældre er selektive i deres boligønsker hvilket trækker gennemsnittet op. Hun forklarer, at de i boligvisitaitonen derfor oplever, at de ofte har pårørende i telefonen, der presser på for at få deres gamle og svage forældre rykket højere op på de lange ventelister.

Om ældre- og handicapegnede boliger i Rudersdal Kommune:

  • Er en særligt indrettet bolig, der skal gøre det lettere at bevæge sig rundt i boligen.
  • Rudersdal Kommune har 350 ældre- og handicapegnede boliger.
  • For at søge bolig, skal man være ældre og have en væsentligt nedsat funktionsevne.
  • Ventetiden er for 2. kvartal 2024 på 212 dage.
  • Man kan søge boligstøtte, men huslejen varierer fra geografisk placering.

Kilde: Rudersdal.dk

Når de ældres behov bliver overset – en folkepensionist med en husleje på 12.000 kr.

– Mange ældre venter på en bolig, de føler matcher deres behov. Her spiller det praktiske som huslejen en stor rolle. Flere af de ældre har ikke råd til en husleje på over 10-12.000 kr., som er mange penge, når man er folkepensionist, siger Nanna Ejby Andersen, administrativ sagsbehandler i Rudersdal Kommune.

Hun forklarer, at placeringen i forhold til natur, indkøbsmuligheder og offentlig transport, også spiller en væsentlig rolle. Derfor er ventelisten også et udtryk for, hvor de ældre ikke vil bo.

– Det er ofte det sidste sted de flytter hen inden plejehjem, så de er ikke villige til at flytte for enhver pris. Derfor betyder det meget for dem, at det er det rigtige sted, så de ikke føler sig indespærret i deres bolig, som de ikke kan lide. Vi ser ofte eksempler på nogle placering i kommunen, som de ældre ofte undgår, siger Nanna Ejby Andersen.

En lejlighed uden elevator og en gangbesværet ældre

Marlene Rishøj Cordes, seniorkonsulent hos Ældre Sagen, oplever også, at flere ældreboliger rundt om i landet ikke lever op til de krav og behov, som de visiterede ældre har.

– Vi oplever desværre ældreboliger, der slet ikke tager højde for de ældre. Det kan være, at en gangbesværet skal bo i en lejlighed uden elevator, siger Marlene Rishøj Cordes.

Også Nanna Ejby Andersen mener, at der er problemer med opdateringen af ældreboliger. Hun forklarer, hvordan flere ældre er blevet dårligere, og at der derfor stilles strengere krav til, hvad en ældrebolig skal kunne.

– Før kunne en ældre blot have brug for stok, og så betød det ikke noget med niveauforskel i en lejlighed, men det bliver pludselig problematisk når vi har ældre der sidder i kørestol, siger Nanna Ejby Andersen.

Gamle og faldefærdige boliger i et presset ældreboligmarked

– Jeg tror næsten, at det er billigere at bygge nyt, da nogle af de boliger vi har er meget gamle. Derfor er mit ønske at få flere ældrevenlige boliger, for flere af dem er ikke gode nok – og der er for få af dem, siger Nanna Ejby Andersen.

Sådan lyder det fra Nanna Ejby Andersen, der oplever, at visse ældreboliger pludselig er begyndt at falde fra hinanden. Hun mener, at der er problematisk, fordi det betyder færre boliger i et forvejen presset marked af ældreboliger. Derfor synes hun det er ærgerligt, at det er boliger, som de ældre ellers kunne have benyttet sig af.

Randi Mondorf (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune, anerkender også, at der er flere af de ældreboliger, som kommunen tilbyder, ikke er gode nok. Hun forklarer, at det dog er problematisk og svært at bygge nyt i Rudersdal Kommune, da der er mange områder, som er fredet. Hun mener heller ikke, at der er et problem med antallet af ældreboliger.

– Vi synes jo sådan set ikke, at der er et stort problem med ældreboliger. Jeg synes heller ikke at ventetiden på 212 dage er et alarmerende tal. Vi følger også nøje udviklingen, og jeg er enig i, at der kan være et problem i fremtiden, siger Randi Mondorf (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune.

Læs mere: Hvor meget selvbestemmelse har de ældre over deres sygdomsbehandling?

Man bliver ikke visiteret af kommunen for at få en ældrebolig for sjov. Det er nogle sårbare mennesker, der er nødt til at flytte – ikke af lyst, men af nødvendighed.
Marlene Rishøj Cordes.

Ældreboliger »Ikke af lyst men en nødvendighed«

Ifølge Marlene Rishøj Cordes er den gennemsnitlige ventetid på 212 dage alt for lang tid. Hun understreger, at det er lang tid for en sårbar gruppe at blive boende i en bolig, der ikke opfylder deres behov. Derfor er hun bekymret for konsekvensen af, at de ældre er lang tid på ventelisten. Hun forklarer, at det kan føre til manglende fysisk og mentalt overskud, ensomhed og isolation fra familie og venner. Alt sammen noget der øger risikoen for dårlig trivsel og livskvalitet for den ældre.

– Man bliver ikke visiteret af kommunen for at få en ældrebolig for sjov. Det er nogle sårbare mennesker, der er nødt til at flytte – ikke af lyst, men af nødvendighed. De ældre kan også opleve, at de føler sig ensomme og begynder at isolere sig fra venner og familie. Det kan være, at de ikke vil have besøg, fordi de synes, at det er pinligt, at de har et beskidt hjem, som de ikke selv kan passe, siger Marlene Rishøj Cordes.

Læs mere: Antallet af folkepensionister stiger, og ensomheden kan lure

Sådan gjorde vi: Jeg fandt en pressemeddelelse fra Rudersdal Kommune om salget af Gl. Holtegaard. I den forbindelse fandt jeg flere debatindlæg i en lokalpolitisk gruppe på Facebook, der omhandlede flere forslag til at lave det om til ældreboliger. Der fik jeg idéen til at undersøge, om der generelt er en udfordring og mangel på ældreboliger. Jeg fik fat i 3 kilder, som jeg alle har interviewet over telefonen. Der var også gennem min ene kilde (Randi Mondorf), at jeg fik tilsendt oversigten over ventelisten og fordeling af ældreboliger i Rudersdal Kommune, som jeg har brugt som mit belæg for artiklen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.