Lettelse: Cykelhjelm reddede min datter

Tine Schwarz fik det værst tænkelige opkald om, at hendes datter Johanne Schwarz Thomsen blev påkørt af en bus, men cykelhjelmen reddede hende. Foto: Johanne Schwarz Thomsen.

Tine Schwarz modtog et af de opkald, enhver mor frygter mest. Hendes datter Johanne Schwarz Thomsen var blevet påkørt af en bus på cykel. Men heldigvis havde Johanne spændt sin cykelhjelm og kom derfor ikke alvorligt til skade.

Læs også: Flere studerende spænder hjelmen

– Jeg er på arbejde og får et ukendt nummer op på mit display. Det er det opkald, jeg som mor tænker, at man frygter allermest. Det er en fremmed herrestemme, som starter med at sige: Din datter har det fint, men hun er blevet påkørt af en bus, og så lukker jeg fuldstændig ned, fortæller Tine Schwarz.

Held i uheld
Tine Schwarz’ datter blev påkørt af en bus, og hun kunne være kommet slemt til skade. Heldigvis havde hun spændt hjelmen. Da hun ankom på Rigshospitalet og så sin datter, brød de begge sammen. Noget af det første Tine Schwarz så, var hendes datters cykelhjelm liggende ved siden af hende.

Læs også: Mandag morgen har du størst risiko for at ryge i svinget

– Ved siden af hende lå hendes cykelhjelm fuldstændig smadret. Der var 3-4 brud. Altså den var helt krakeleret, siger Tine Schwarz.

Den samme sætning fra fem fagpersoner, der havde haft med Tine Schwarz’ datter at gøre, sidder stadig fast i hovedet på hende: »Hold op! Hvor var det godt, at din datter havde cykelhjelm på«

– Når man så, hvordan hjelmen så ud, tør jeg slet ikke tænke på, hvordan hendes hoved ville have set ud uden hjelmen på, siger Tine Schwarz.

En stigende tendens
Rådet for Sikker Trafik gennemfører hele tiden kampagner for at få flere til at bruge cykelhjelmen, og en ny rapport viser, at alle aldersgrupper er begyndt at spænde hjelmen mere end nogensinde før.

Rapporten viser endvidere, at cykelhjelmen reducerer risikoen for hovedskader med cirka 50 procent og alvorlige hovedskader med cirka 70 procent.

Jesper Sølund, der er kommunikationschef for Rådet for Sikker Trafik, ser en klar sammenhæng mellem udviklingen af antallet af alvorlige hovedskader og brugen af cykelhjelm.

– Når brugen af cykelhjelm stiger, så falder den relative andel af hovedskader, siger Jesper Sølund.

Jesper Sølund påpeger således vigtigheden ved at bruge cykelhjelm, og den har en helt afgørende betydning for omfanget af hovedskader.

– Det er veldokumenteret, at cykelhjelmen har en ganske betydelig effekt og ikke mindst på de mest alvorlige skader. Derfor kan jeg glæde mig over, at danskerne i stigende omfang er begyndt at bruge cykelhjelm.

Læs også: Forsker: Alt for få cyklister melder uheld

Cykelhjelmen reddede
Tine Schwarz er en ud af mange bekymrede forældre, der sendte sit barn ud i trafikken med cykelhjelm på. Ifølge de fem fagpersoner på Rigshospitalet, var cykelhjelmen formentlig skyld i, at Tine Schwarz’ datter ikke fik yderligere mén end et par skrammer og en helt smadret cykelhjelm.

– Hun var nok ikke den kloge studerende, hun er i dag, hvis ikke hun havde spændt sin cykelhjelm, siger Tine Schwarz.