Midt ude i Tokkekøb Hegn i Allerød, omgivet af træer, en sø og en stor slette, dukker en stor gulpudset gård med bindingsværk og stråtag op. Det er skovridergården Dæmpegård fra 1788. En idyllisk og historisk bygning ejet af Naturstyrelsen, som ikke længere skal bruge gården, og som derfor har ansøgt om tilladelse til nedrivning. Det må ifølge en flok lokale ildsjæle fra Allerød ikke ske.
Derfor har de stiftet frivillig-foreningen Dæmpegårds Venner, hvor de kæmper for, at Dæmpegården bevares for eftertiden som et offentligt tilgængeligt natur- og kulturhus.
I oktober 2021 kom der glædeligt nyt til foreningen, efter de havde kontaktet miljøminister Lea Wermelin (S) for at bede om hendes hjælp til realisering af fremtidens natur- og kulturhus på Dæmpegård. Miljøministeren vendte retur med svar til foreningen om, at Naturstyrelsen havde tilbudt dem at købe Dæmpegård uden offentligt udbud inden juli 2022 for 7,5 millioner kroner.
Derfor vil Naturstyrelsen sælge eller nedrive Dæmpegård
Dæmpegården er ejet af Naturstyrelsen, der tidligere har brugt gården som bolig for skovløbere. Da Dæmpegårdens sidste skovløber flyttede ud, valgte Naturstyrelsen grundet besparelser at stoppe med at bruge Dæmpegården som bolig. Frem til 2018 brugte man i stedet gården til opbevaring af materialer, men da det også blev fraflyttet, havde Naturstyrelsen ikke længere brug for gården. De anmodede derfor om nedrivning af Dæmpegård, da den ifølge Naturstyrelsen kræver penge for at blive til noget – penge, de ikke har.
Læs også: Lokale kæmper for unik skov-kunst: »Alle kan forholde sig til en nuttet trold«
På trods af, at Dæmpegården er skjult midt inde i skoven i Allerød, kan det alligevel være, at den virker bekendt. En fun-fact om Dæmpegård er nemlig, at den tjente som kulisse i TV2-julekalenderen Jul i Valhal.
Kilder: Foreningen Dæmpegårds Venner & Naturstyrelsen
“Den skal simpelthen være offentligt tilgængelig”
Det er imidlertid en kæmpe opgave at få indsamlet 7,5 millioner kroner til Naturstyrelsen. På nuværende tidspunkt har foreningen kun samlet lige omtrent 500.000 kroner ind, men ifølge Lisette Thamdrup, formand for Foreningen Dæmpegårds Venner, er der stadig håb.
– Vi tror faktisk på, at det nok skal lykkes, for vi er overbeviste om, at der er nogle virksomheder og nogle personer, som når vi nærmer os deadline går ind og siger, den må simpelthen ikke gå hen og blive solgt til privat forbrug. Den skal simpelthen være offentligt tilgængelig, hvor alle kan komme og besøge gården, siger Lisette Thamdrup.
Ifølge formanden er det vigtigt, at Dæmpegård ikke ender i private hænder:
– Vi skal sikre, at Dæmpegården bliver et offentligt tilgængeligt sted, så den kan blive alles natur- og kulturhus. Dæmpegården har bare så meget kulturhistorie i området, så det ville være fantastisk at kunne bruge det, så folk kunne få glæde af det, fortæller Lisette Thamdrup.
Udover at søge støtte fra private virksomheder og personer, samler Dæmpegårds Venner også penge ind via støttebeviser og arrangementer på gården, som de kalder ”Dæmpegårdsdage”.
Læs også: Skovbadning renser ud og holder hjernen frisk
Borgmester og byråd bakker op
Dæmpegårds Venner har også fået opbakning fra Allerød Kommune til projektet. Byrådet indskød i november 2021 100.000 kroner til foreningen og har også bistået med rådgivning og hjælp i forbindelse fondsansøgninger.
Borgmester i Allerød Kommune Karsten Längerich (V) og resten af byrådet håber på, at det lykkes foreningen at redde Dæmpegården.
– Det er jo et stort projekt, men vi håber, at det kan lykkes at få projektet op at køre, og at de kan få noget fondsstøtte, så det kan blive det her natur- og kulturcenter, som de vil etablere, fortæller Karsten Längerich (V).
Også borgerne i kommunen er positivt stemt overfor projektet. Det handler ifølge Lisette Thamdrup om at få dem ud til Dæmpegården for at opleve den og omgivelserne, fordi man ikke nødvendigvis kender til Dæmpegården, selvom man er Allerød-borger.
Hvis det lykkes for Dæmpegårds Venner at indsamle de 7,5 millioner kroner til Naturstyrelsen inden juli 2022, er deres vision, at Dæmpegården som natur- og kulturhus skal have en daglig leder samt en naturvejleder tilknyttet.
De ønsker desuden at etablere en udflytterbørnehave i en af gårdens bygninger samt at udleje en anden af gårdens bygninger til bl.a. kunsterne, forfattere, som yoga-retreat eller som rehabiliteringscenter.
Sådan gjorde jeg: Jeg fandt et opslag i en lokal facebookgruppe, hvor jeg så begivenheden “Dæmpegårdsdag”. Jeg læste, hvad begivenheden handlede om, og kunne forstå, at en flok frvillige forsøgte at redde gården fra nedrivning. Herefter kontaktede jeg formanden for foreningen samt Allerøds Borgmester.