Mangel på hestefoder bekymrer dyreværnsorganisation

Wrap, som er hø indpakket i plastic. 
Foto: Patricia Hvidt

Det har været en solrig og meget tør sommer i Danmark, og det har medført en usædvanlig tørke i hele landet. Det har fået en betydning, for de landmænd der producerer mad til heste. Landmand Thomas Clausen fra Ringsted fortæller, at han har oplevet store problemer med høsten i år.

– Jeg vil skyde på, at jeg har produceret omkring 50 procent mindre, end jeg plejer. Det har derfor kun været muligt for mig at sælge til mine faste kunder, som har bestilt i god tid. Derudover er der mange leverandører, der har fået betydeligt dårligere wrap og hø, end de plejer. Det kommer helt sikkert til at få konsekvenser, når vi kommer til vinter og det tidlige forår, siger Thomas Clausen.

Janne Junker, der er formand for dyreværnsorganisationen nyt Hesteliv frygter flere vanrøgt-sager. Da der er mangel på mad, vil hestene være udsultede, fordi de ikke har fået nok at spise.

– Når græsset igen helt ophører, og hø og wrap skal indkøbes og bruges, vil vi se problemerne. Det kommer nok sidst på året eller i begyndelsen af det nye år, siger Janne Junker.

Kort om nyt Hesteliv

–      Organisationen stiftet i 2005

–      I 2006 fik nyt Hesteliv sin første vanrøgtsag

–      Dens mission er hjælpe flest muligt heste og æsler i nød

–      Organisationen beholder de heste, som de redder fra vanrøgt

Kilde: Nyt-Hesteliv.dk

Bekymret hesteejer

Hesteejer Julie Phil Bisgaard, der har sin hest opstaldet på Vallensbæk Ridecenter, er også urolig.

– Det er meget bekymrende, at der er mangel på stråfoder. Jeg håber bare, at jeg har nok til min hest, når vinteren kommer. Heldigvis har den fået en del græs nu, så det ikke har været nødvendigt at fodre med wrap og hø endnu, siger Julie Pihl Bisgaard.

Ifølge Janne Junker har nyt Hesteliv endnu ikke oplevet nogen konkrete sager med vanrøgt på grund af krisen.

– Det tørre græs har jo fået vand efter to månederes tørke, og så kom der flot græs på markerne i anden halvdel af august og september måned. Så hestene har fået en del græs nu. Men når vi kommer til vinter, vil manglen på mad til hestene skabe problemer, og jeg frygter at vi kommer til at se flere vanrøgt sager, med meget sultne heste, siger Janne Junker.

Sådan gjorde vi: Idéen kom, da journalisten så et opslag på Facebook om, at dyreværnet frygter flere vanrøgtsager. Journalisten tog derfor kontakt til Janne Junker fra nyt Hesteliv for at høre hendes holdning til problematikken. Janne Junker sendte sine citater på mail. Julie Pihl Bisgaard og Thomas Clausen blev interviwet via telefonen.