Mistanke om svindlere til landsindsamling: »Jamen, I har da lige været her?!«, siger borgere i Ølstykke

Kræftens Bekæmpelse
Foto: Tomas Bertelsen

I sne og slud gik 14.000 danskere i går ud og samlede penge ind til Kræftens Bekæmpelse. Dog blev flere borgere i Ølstykke bekymrede, da de havde besøg af flere indsamlere kort efter hinanden.

Gitte Mikkelsen er en af de borgere i Ølstykke, som oplevede to forskellige besøg af frivillige indsamlere fra Kræftens Bekæmpelse. Hun meldte sin oplevelse til Politiet og Landsindsamlingen, da hun er nervøs for, om de første indsamlere var svindlere.

– QR-koden var især måden, hvor jeg kunne se forskel på de to indsamlingsbøsser. Indsamleren blev meget overrasket over, at vi allerede havde haft besøg. Jeg tænker derfor, at de rette mærkater på indsamlingsbøssen og andet merchandise for Kræftens Bekæmpelse er måden at se forskel på en rigtig frivillig og en svindler, siger Gitte Mikkelsen.

Mistanke om svindlere

I Ølstykke samlede Kenneth Foss-Juul ind til Kræftens Bekæmpelse med sin veninde for 8. år i træk. På ruten oplevede Kenneth Foss-Juul at få smækket en dør i hovedet. Ved et af husene på ruten havde en anden indsamler allerede været forbi.

– Han åbnede døren, og sagde, hvad fanden laver i her, I har da lige været her? Jeg svarede ham, at det håber jeg så sandeligt ikke, for det her er vores rute, siger Kenneth Foss-Juul.

Læs også: 1000 bilister kører for kampen mod kræft

Kenneth Foss-Juul har en mistanke om, at der er nogen som har svindlet sig til penge i Ølstykke. Inden venneparret gik ud på deres rute, fik de bekræftet af ruteplanlæggeren for Landsindsamlingen i Ølstykke, at det i år ikke var muligt, at nogle ruter krydsede hinanden. Ruterne har tidligere bestået af kun halvdelen af en vej, hvilket har skabt forvirring. Men det kan ifølge Kenneth Foss-Juul ikke længere være svaret på problemet.

– De har arbejdet intenst på at, der ikke burde være nogen ruter, der krydser hinanden. Vi var så tidligt ude på ruten i morges, og derfor var vi nogen af de første, der gik i gang, så der kan umuligt have været nogen på ruten før os, siger Kenneth Foss-Juul.

Det er svært at afgøre, om det er svindel

Cathe Hovbank, som er frivillig organisator i Kræftens Bekæmpelse, har i flere år stået for at finde frivillige og planlægge ruter til Landsindsamlingen i Ølstykke. Hun mener ikke, at man bør konkludere for hurtigt, hvorvidt der er tale om svindel i Ølstykke. Men hun vil heller ikke affeje mistanken fuldstændig.

Fakta om Kræft og Landsindsamlingen

– Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år

– To ud af tre kræftpatienter overlever kræft mindst 5 år

– Kræft er den hyppigste dødsårsag i Danmark

– Landsindsamlingen samler årligt ind til Kræftens Bekæmpelse

– Hver frivillig samler i gennemsnit 1000 kr. ind

– I 2020 samlede Danmark 18 mio. kr. ind til Kræftens Bekæmpelse

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

– Jeg synes, at det er svært at afgøre, om der er tale om svindel. Jeg synes også, at der er enormt farligt at mistænkeliggøre folk. Og selvfølgelig kan man snyde, hvis man gerne vil. Men jeg vælger at tro på det gode i mennesker, og jeg håber, at ingen vil snyde med en lortesygdom som kræft, siger Cathe Hovbank.

Cathe Hovbank påpeger, at hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har besøg af en ”rigtig” eller ”falsk” indsamler, så er der flere ting, man kan se efter. Dog siger Cathe Hovbank, at det kan være svært at spotte en svindler.

– Den er rigtig svær. Man har flyers, brochurer og girokort med sig i en taske. Men hvis man går to sammen og har delt ruten op, så er det jo kun én som bærer tasken. Men man skal have sin indsamlingsbøsse med sig med fuldt navn, rutenummer og mobilepaynummer på. Men den kan jo kikse – det er jo menneskeligt, hvis man ikke lige får sat det på, siger Cathe Hovbank.

Læs også: Svar på kritik: Vi får flere penge til kræft, end vi nogensinde ville have gjort

Så i stedet for at se efter fysiske kendetegn, så forslår Cathe Hovbank, at man vi bør stole på hinanden, når det gælder frivillighed og indsamling af penge.

– Jeg ved ikke helt, hvordan man skulle kunne spotte svindlere. Jo, hvis de kommer med en helt blank indsamlingsbøsse. Der skal være logoet fra Kræftens Bekæmpelse på. Det er så svært at sige, hvordan man specifikt kan genkende svindlere, men jeg synes i bund og grund, at det handler om, at man må stole på folk, siger Cathe Hovbank.

Kræftens Bekæmpelse kender til problemet

Projektchef for Landsindsamlingen for Kræftens Bekæmpelse, Finn Christensen, påpeger, at de kender til problemet med anmeldelser om mulig svindel.

– Det er ikke første gang i verdenshistorien, at vi hører om det, men det er få tilfælde. Vi er også bekendt med de to anmeldelser fra Ølstykke i går, siger Finn Christensen.

Dog siger Finn Christensen, at der ikke årligt er tale om mange anmeldelser om svindel.

– Normalt når vi har indsamlinger, har vi omkring 25.000 indsamlere på gaden. Og så sker det, at vi har 5 indsamlingsbøsser, der ikke kommer tilbage, fordi der er nogle brodne kar, som udnytter, at der er Landsindsamling, siger Finn Christensen.

Finn Christensen påpeger, at svindel ikke fylder meget i Landsindsamlingen, og at indsamlingen er bygget på et fundament af tillid.

– Denne indsamling er først og fremmest baseret på tillid til, at man vil sagen godt, og det er også det, sagen er båret af, siger Finn Christensen.

Finn Christensen understreger, at Kræftens Bekæmpelse politianmelder hver gang, der er en episode, og at Politiet ofte finder frem til gerningsmændene.

Sådan gjorde vi: Journalisten stødte på et Facebook-opslag i en gruppe for borgere i Egedal Kommune. Her skrev en kvinde fra Ølstykke, at hun havde oplevet besøg af to indsamlere på samme dag, hvilket gjorde hende nervøs for svindel. Derfor kontaktede journalisten denne borger, nogle frivillige indsamlere fra samme by og den ansvarlige for ruteplanlægningen i Ølstykke, for at undersøge hvordan man kan genkende en ægte frivillig indsamler fra Kræftens Bekæmpelse fra en eventuel svindler.