Mødre er vilde med træning i naturen

I alt var der syv mødre til dagens træning, men det er ikke unormalt, at nogle tager en hurtig pause fra træningen, hvis der er uro fra barnevognen. Foto: Simone Overgaard Aaberg

Det dugvåde græs ligger underlag til syv seje mødre, som har trodset sofaen og den varme Café latte for at fylde vandflasken og springe i træningsskoene. Fra oven drypper det småt fra en skydækket himmel, men med lange løbebukser, trøjer og pandebåndet på plads, er vejret ingen hindring.

”Er i friske!?” råber instruktøren, ”Nå, ikke? Det bliver I!”

Barnevognen bliver vugget en sidste gang, inden mødrene stiller sig op på række med hovedet vendt mod instruktøren, klar til dagens opvarmning. Alle er mødt op foran den karakteristiske pavillon i Fælledparken i København, som danner rammen om dagens træningspas.

Her kan du også lave udendørs efterfødselstræning:

Sjælland
– Mammafit i Skælskør, Slagelse, Korsør, Sorø

Fyn
– MorsKrop i Odense
– Styrkditunderliv mødrefitness i Middelfart

Jylland
– Styrkditunderliv mødrefitness i Fredericia
– Outdoormums i Kolding

Træning i det fri        
PushyMums hedder konceptet for efterfødselstræning i det fri til mødre på barsel. Da de startede i 2009, var de, de første af sin slags. Siden har det været – og er stadig – så stor en succes, at der løbende kommer nye træningshold og locations til.

For nylig startede tre nye hold efter vinterens pause. For når vinter bliver til forår, stiger interesseren for udendørs træning yderligere.

En af de mødre, som er vilde med at kunne kombinere baby med motion, er Ditte Linde. Hun har siden efteråret været en fast del af holdet i Fælledparken, og hun mener, at det giver et tiltrængt skud energi at komme ud og få rørt sig.

– De dage, hvor det er allermest hårdt at komme af sted og hvor man helst bare vil ligge på sofaen, det er de dage, hvor det er fedest at være her, for det giver et stort mentalt overskud, når man er færdig.

Læs også: Far på barsel mindsker antallet af konflikter i familien

Og det er et af de centrale pointer ved at foretage træningen udendørs. Ifølge indehaveren af PushyMums, Louise Sørensen, er det vigtigt, at mødre husker at tænke på sig selv i en periode, hvor de bruger rigtig meget energi på at give omsorg til andre. Det handler både om at få trænet kroppen op igen, efter at have belastet den i ni måneder under graviditeten, men også om at bevare et overskud og holde højt humør.

– Det at træne udendørs giver en helt særlig ting, i form af det som sollys og den friske luft giver. Det er medvirkende til at man får ny energi og et større overskud. Lyder det fra Louise Sørensen.

(Artiklen fortsættes efter billedet)

Efter træningen er der tid til at snakke om alt mellem himmel og jord. Fra venstre forrest i billedet ses Thea Winther, Ditte Linde og Fie Ejlerskov, der alle deltager i træningen ugentligt. Foto: Simone Overgaard Aaberg

Motion er vigtigt efter fødslen
Louise Sørensen er uddannet psykomotorisk terapeut og ved, hvor vigtigt det er at få genoptrænet de dele af kroppen, som har ændret sig med graviditeten.

– Der er mange mødre, som ikke kun er plaget af deres graviditetsgener efter fødslen, men også af alle de der barselsgener af at gå og løfte og bære rigtig meget. Derfor handler det om at få lidt fokus på sig selv og på kroppen igen.

Netop et fokus på genopbygning er en af årsagerne til, at PushyMums lægger stor vægt på, at instruktørerne er fagligt kompetente. Samtlige instruktører er udannet som psykomotorisk terapeuter – og det afspejler sig i de øvelser, hvor særligt bækkenbunden er i fokus.

Pause når der er behov 
Med et solidt tag i barnevognene, løber mødrene efter en god opvarmning, afsted mod dagens andet spot. De bevæger sig langs parkens grusstier mod aktivitetsområdet, hvor der summer af liv fra legende børn og andre friske sjæle, der har fundet Fælledparken som et godt opholdssted denne formiddag. Løb bliver afløst af intense øvelser, der indebærer, at gruppen af mødre skal ned på alle fire.

Her er der ingen, der ser skævt til en, hvis man forlader flokken midt i krabbegang. Det er højst sandsynligt fordi, der er en lille, der har brug for opmærksomhed. Og det skal der være plads til.

– Det er rigtig fedt, at man kan kombinere fysisk træning med noget, som er på ens babys vilkår – for her er det okay at holde pause, når man har behov for det. Lyder det fra Ditte Linde.

En holdning, som en anden af mødrene, Thea Winter, deler.

Man føler ikke at det bliver på sit barns bekostning, at man dyrker sig selv her, supplerer Thea Winther.

Læs også: Dansk barnløshed er næststørst i Norden

Hårdt arbejde
For PushyMums er det vigtigt, at mødrene synes, det er sjovt at komme her. Så selvom kvaliteten af træningen er i højsædet, og det er hårdt arbejde, så er der stort fokus på, at der skal være højt humør og god dialog mellem instruktør og mødre.

”Hav styr på bækkenbunden”, minder instruktøren om i et mildt toneleje, mens mødrene står ryg mod ryg og koncentrerer sig om at holde balancen.

Fra gruppen lyder med jævne mellemrum anstrengelseslyde, og den røde farve har taget til i kinderne på langt de fleste. Det er hårdt, det er der ingen tvivl om, men det er også sjovt. Det er i hvert fald den umiddelbare reaktion, der afspejles i mundvigene på de syv mødre, som valgte at bruge deres torsdag formiddag i selskab med hinanden og naturen.

De sorte barnevogne står linet op på stribe, klar til at blive grebet fat i og løbe mod sidste spot på træningsruten.