Musik under kørslen er en fordel for bilister

Det er slet ikke en dårlig idé at have bilradioen tændt i trafikken Foto: Morguefile.com
Det er slet ikke en dårlig idé at have bilradioen tændt i trafikken
Foto: Morguefile.com

Der er kø på motorvejen på køreturen hjem fra arbejde. Turen er lang, og det har været en hård dag. Pludselig brager Beyoncé ud af radioens højtalere, og volume-knappen får med det samme et lille hak op. Imens køen ruller afsted, bliver der sunget med, og pludselig bliver det lidt nemmere at holde fokus.

Det at høre musik er nemlig en positiv ting, når man kører bil. Faktisk kan det endda bidrage til, at nogle bilister kører bedre.

– At høre musik under kørslen har en positiv effekt for især de erfarne bilister. Særligt på lange ture kan det at høre musik gavne kørslen. Det medvirker til at bevare koncentrationen og holder en i gang, fortæller Laila Martinussen, der er forsker i transportadfærd på Danmarks Tekniske Universitet.

Det at høre musik gør altså, at bilister kører bedre, da mangel på koncentration ofte medfører, at man ikke kører ordentligt. Hvis der er tale om en længere køretur, kan det især medføre mindre opmærksomhed. Derfor er det en fordel for bilister, hvis bilradioen er tændt. Dog er det ikke alle bilistgrupper, der har fordel af at høre musik under kørslen.

Laila Martinussen fremhæver her, at de erfarne bilister har den største gavn, da effekten ikke nødvendigvis er helt den samme for unge:

– Unge bilister, der enten lige har fået kørekort, eller bilister der mangler erfaring, skal koncentrere sig endnu mere om bare at køre. Her er musik ikke ligeså behjælpeligt.

Forskel på at høre musik på cykel og i bil

Det at høre musik i trafikken har ofte været udskældt. Det har særligt været tilfældet med cyklister, hvor det at høre musik kan være farligt, fordi de ofte bruger headphones, der lukker helt af for lyden omkring dem.  Der er dog nogle helt afgørende forskelle på cyklister og bilister. Det fortæller Søren Troels Berg fra Rådet for Sikker Trafik:

– Musik er negativt hos cyklister, da hørelsen hos dem er meget vigtig, når de er i trafikken. Når de hører musik, lukker de af og mister noget af evnen til at orientere sig. I en bil er man i forvejen lukket inde og kan orientere sig ved hjælp af spejlene. Musikken kan faktisk være en fordel for bilisten, fordi det aktiverer hjernen og kan være med til at holde den i gang.

Han understreger dog også samtidig, at der selvfølgelig ikke skal skrues så højt op for radioen, at man ikke kan høre en sirene.

At høre musik under kørslen har en positiv effekt for især de erfarne bilister. Særligt på lange ture kan det at høre musik gavne kørslen. Det medvirker til at bevare koncentrationen og holder en i gang.
Laila Martinussen, forsker i trafikadfærd på Danmarks Tekniske Universitet


Musikvalget er ikke ligegyldigt

Det er dog ikke alle former for musik, der er positivt, når det kommer til kørslen, siger Laila Martinussen. Noget musik kan nemlig have en negativ effekt. Det skyldes, at tempoet er med til at påvirke, hvordan bilister kører.

-Der er forskning, der viser, at musik med højt tempo gør, at man kører hurtigere.

Det er altså ikke voldsom techno-musik, der skal sættes på bilens anlæg. Derimod er genrer som pop-musik og andre lidt roligere musiktyper optimale. Ved at lytte til det undgår man, at der kommer for voldsomme tryk på speederen.

Læs også: Din bilradio skal tunes