Når en anden er dig

2
Unge er den gruppe, der oftest er udsat for identitetstyveri på internettet

Det ringer på dørtelefonen

– Det er postbuddet!

Sofie Munk Jørgensen lukker ham ind i opgangen. Da han kommer til syne op ad trappen, ser hun en pakke i hans røde favn. Man skulle næsten tro, at det var juleaften, da det går op for Sofie, at det er tre spritnye iPhones, han kommer med – og de er allerede betalt. Men det er ikke ligefrem jule-glæde, der spreder sig i Sofie, men en fornemmelse af, at der er noget galt. Hun ser undrende på postbuddet.

– Hvorfor får jeg en pakke fra Telenor? Det har jeg da ikke bestilt, spørger Sofie

Identitetstyveri er et stigende problem

Identitetstyveri er et stigende problem, viser en rapport fra Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Siden 2009 er sager med danskere, der har oplevet at få stjålet deres identitet på internettet, steget med næsten 52 procent i 2011. Det er især unge, der er udsatte.

Med sine 26 år falder Sofie Munk Jørgensen ind i gruppen, der har størst risiko for at opleve identitetstyveri. Hun er blot én ud af mange, der oplever at modtage regninger for iPhones, hun ikke selv har bestilt. Sofie fik misbrugt sit CPR-nummer, og i dag ved hun stadig ikke, hvordan tyven fik adgang til hendes 10 personlige cifre.

Læs også: Jeg har da ikke bestilt iPhones

Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en e-mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat (red. kaldet phishing). Hvis du klikker på linket og udfylder oplysningerne, ender de hos svindlerne.
Rådet for Digital Sikkerhed

Hvorfor unge er mest udsatte

– Det hænger sammen med at unge generelt færdes mere på nettet, og de begår sig hele tiden i en digitaliseret verden, understøtter Anne Lerche, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd, der har været med til udarbejdelsen af rapporten.

Det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft og vise forsvarlighed, når man surfer på internettet. Man skal lave sikre passwords, være varsom med at oplyse CPR-nummer og betalingskort oplysninger på sider, man ikke kender.

Anne Lerche uddyber, at det er vigtigt at anmelde det til politiet, hvis man har mistanke om, at ens personlige oplysninger bliver misbrugt af en anden.

– Hvis man har mistanke om, at ens CPR-nummer bliver misbrugt, kan man også kontakte sin kommune, som vil registrere det i dets system, forklarer Anne Lerche.

Det handler om at udvise en forsigtigt adfærd på internettet – men også om forsigtighed i dagligdagen. Lad vær med at oplyse dit CPR-nummer og bankoplysninger i offentlige rum, hvor de let kan aflyttes.

Læs også: Tidlig internetadgang udruster børn mod fremtidig hacking

Det er enormt frustrerende at sidde i denne situation, da jeg har brugt over to måneder på det, og det hele sker midt i eksaminerne.
Sofie Munk Jørgensen

Fakta om identitetstyveri:

    • Identitetstyveri er når en anden person tilegner sig andres personoplysninger og udgiver sig for at være disse personer. Det kan ske elektronisk ved brug af bankoplysninger, CPR-numre eller kodeord eller ved at bruge den andens identitetspapirer (sygesikringsbevis, kørekort m.m.)
    • Siden 2009 er anmeldte sager om identitetstyveri steget med over 50 procent i 2011, hvor der i alt var 73.420 sager
    • Det er især unge, der er udsat, da de er de mest flittige brugere af internettet
    • Hold alle dine enheder opdateret og installer antivirusprogrammer på din computer, så er du bedre stillet i forhold til at få hacket dine oplysninger

Kilde: Kriminalitet i en digitaliseret verden – Identitetstyveri og bedrageri på internettet, Peter Kruize, maj 2013, Københavns Universitet, med støtte fra Justitsministeriet og Det Kriminalpræventive Råd

Sikker adfærd på nettet

Rådet for Digital Sikkerhed, der har som formål at fremme tryg it-anvendelse i fremtidens digitale samfund, oplyser at sikker færden på nettet starter med at opdatere alle sine enheder og installere antivirusprogrammer.

Hvis man modtager e-mails fra ukendte afsendere, fra sin egen bank, eller andre banker, skal du ikke svare på den.

– Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en e-mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat (red. kaldet phishing). Hvis du klikker på linket og udfylder oplysningerne, ender de hos svindlerne, skriver Rådet for Digital Sikkerhed på deres hjemmeside.

I dag er de fleste udstyret med en smartphone, hvor man går ind på sin netbank og logger ind med sit NemID – alt dette gør man på åbne netforbindelser, mens man sidder i bussen, på caféen med en caffe latte i hånden eller på ferien i syden. Rådet for Digital Sikkerhed gør opmærksom på, at man skal være påpasselig, hvis man vælger at logge på de åbne netforbindelser.

Jeg tænker meget over, at jeg fx ikke ringer til min læge, mens jeg sidder i bussen, da man jo skal oplyse CPR-nummer – det gør jeg inden for i mit hjem nu – nærmest låst inde.
Sofie Munk Jørgensen

Du betaler, ik’?

I næsten tre måneder modtager Sofie Munk Jørgensen flere regninger fra mobilselskabet 3. Det hele starter den 11 juni i år, og hun kan først sætte det endelige punktum i august. Der bliver i alt brugt for næsten 20.000 kroner i hendes navn, og da inkasso begynder at sende hende rudekuverter, oplever hun en følelse af afmagt.

– Det er enormt frustrerende at sidde i denne situation, da jeg har brugt over to måneder på det, og det hele sker midt i eksaminerne.

Rådet for Digital Sikkerhed:

  • Tjek Rådet for Digital Sikkerheds hjemmeside, hvor du får 10 tips til, hvordan du kan gøre din færden på nettet mere sikker.
  • Find de 10 råd her.

Kilde: Digitalsikkerhed.dk

Sofie er flere gange i telefonisk kontakt med politiet og 3, men sagsbehandlingen er lang. Heldigvis for Sofie havner hun ikke i RKI, et registret for dårlige betalere, trods advarsler fra inkasso. Men sådan er det ikke for alle, der har siddet i samme situation.

– Vi har oplevet, at der er nogen, der har været udsat for det og havner i vores system, på grund af misbrug af personlige oplysninger, forklarer Tove Hansen, Senior Adviser for Consumer og Data Service hos Experian A/S.

Hun fortæller, at der altid bliver sendt en meddelelse ud til dem, der bliver registeret. I den forbindelse har man så mulighed for at bevise over for Experian A/S, at man er offer for identitetstyveri, og så sætter de en undersøgelse i gang. Der skal som minimum indsendes en politianmeldelse til Experian A/S, der har Danmarks største RKI register, hvis de skal påbegynde en undersøgelse.

– Hvis det viser sig, at det er en fejl, så har man krav på dementi, og når man først er slettet, så er man slettet – man er ikke gemt i vores register, forsikrer Tove Hansen.

Sofie Munk Jørgensen har haft beviserne på sin side, og hun har derfor ikke brugt én eneste krone på den Apple-glade identitetstyvs indkøb.

Læs også: Mac er ligeså virus-udsat som Windows

Handl før andre handler for dig

Sofie Munk Jørgensen ved stadig ikke den dag i dag, hvordan hun fik stjålet sine CPR-oplysninger, men den næsten tre måneder lange periode med tovtrækkeri mellem teleselskaberne og politiet har sat sine spor i hende.

– Jeg tænker meget over, at jeg fx ikke ringer til min læge, mens jeg sidder i bussen, da man jo skal oplyse CPR-nummer – det gør jeg inden for i mit hjem nu – nærmest låst inde, fortæller Sofie Munk Jørgensen.