Ninna var rugemor for sin 50-årige kusine: Men hvem skulle egentlig amme?

Ninna Hesselberg var rugemor for sin kusine. Foto: Privat/Ninna Hesselberg.

 

I starten af maj 2017 fik 37-årige Ninna Hesselberg et overraskende spørgsmål.

Hendes kusine Heidi og Heidis kæreste, Mikkel, havde i flere år kæmpet for at få et barn. Nu kom de til Ninna Hesselberg for at spørge, om hun kunne overveje at være rugemor for et barn til parret.

– Det var et meget overraskende spørgsmål. Det var ikke noget, jeg var forberedt på, og det var ikke noget, jeg nogensinde havde tænkt over kunne være en forespørgsel fra dem, siger Ninna Hesselberg.

At blive spurgt om at være rugemor er ifølge Ninna Hesselberg ikke noget, man sådan lige svarer ja til. Og at spørgsmålet skulle komme fra Ninna Hesselbergs kusine, Heidi, var ikke noget hun havde forudset.

– Heidi er 50 år og har to voksne børn. Jeg anede intet. Jeg har aldrig hørt dem snakke om, at de gik og kæmpede med barnløshed. Så det kom virkelig som en overraskelse, siger Ninna Hesselberg.

Læs også: Professer og politikker kræver ny lov om rugemødre

Der fulgte mange tanker og overvejelser med kusinens spørgsmål.

Ninna Hesselberg har fem børn og var klar over, at en sjette graviditet godt kunne blive en stor belastning for kroppen. Tanker om, hvordan det ville påvirke hendes egen familie og kæresten, var også noget, der fyldte meget i perioden, efter hun blev stillet spørgsmålet om at være rugemor.

– Jeg sagde ikke ja med det samme. Jeg skulle tænke over det og tale med min kæreste om det. Der var nogen risici forbundet med det i forhold til mine egne skavanker med kroppen, men det kunne også være en belastning for kroppen med en sjette graviditet. Hvordan skulle det påvirke vores familie, og hvordan skulle det foregå? Så jeg sagde ikke bare ja, siger Ninna Hesselberg.

Efter nogle ugers overvejelser var Ninna Hesselberg ikke i tvivl. Hendes kusine og kusinens kæreste ønskede sig brændende et barn, og det ville Ninna Hesselberg gerne hjælpe med.

– Jeg kunne fornemme, at det var en meget stor ting for dem. Den eneste mulighed for at de kunne få deres ønske opfyldt, var hvis der var nogen, der kunne hjælpe dem, siger Ninna Hesselberg.

Graviditeten

Allerede en måneds tid efter hun havde sagt ja til at lægge krop og æg til sin kusines barn, var Ninna Hesselberg blevet gravid. Alle parter var spændte og håbede på, at det ville lykkedes.

– I starten handlede det hele meget om, at det hele skulle være okay. Det var først efter uge 20, at jeg kunne hvile i det og sige: “Pyha, alt er som det skal være med barnet,” siger Ninna Hesselberg.

– Jeg synes, lovgivningen sætter en begrænsning for næstekærlighed. Jeg er et menneske, der håber og tror på næstekærlighed. Jeg vil gerne tage næstekærlighed til et større niveau.
Ninna Hesselberg

Barnet havde det godt i maven, og alle parter var glade for, at alt var som det skulle være. I mange uger havde det for Ninna Hesselberg handlet om, at graviditeten skulle gå godt, og at barnet skulle være sundt og raskt. Ninna Hesselberg havde gennem forløbet talt meget med sin familie, men hun havde ikke talt med sundhedsfaglige om at være rugemor.

– Jeg fortrød lidt henad vejen, at jeg ikke fik talt med professionelle omkring forløbet. Det er først i 25. uge, at en jordemoder spørger mig, om jeg egentlig har tænkt på mig selv. Det havde jeg ikke gjort mig så mange tanker om, for mange af mine tanker handlede om, at Mikkel og Heidi skulle have det barn, de ønskede sig, siger Ninna Hesselberg.

Ninna Hesselberg og jordemoderen fik efterfølgende talt om nogle af de ting og risici, der var forbundet med at skulle føde for sjette gang. Både under graviditeten og i efterfødselsforløbet.

– Jeg havde ikke gjort mig mange overvejelser om mit efterfødselsforløb. Men vi talte om tingene, og om at amning er rigtig godt, når kroppen fysisk skal blive sig selv igen, siger Ninna Hesselberg.

Hvem skal amme?

Snakken med jordemoderen satte gang i nogle tanker hos Ninna Hesselberg. Hun ønskede en god proces for alle parter, men det skulle også være en proces, hvor der var plads til hende selv og hendes krop.

– Efter lang tid hvor jeg havde vendt og drejet mine tanker, tager jeg kontakt til Heidi og Mikkel og fortæller dem, hvad jeg tænker omkring alt det her, siger Ninna Hesselberg og tilføjer,

– Jeg møder desværre lidt modstand, for de har i mellemtiden fået et behov for, at Heidi selv vil amme. Det var noget nyt for mig, siger Ninna Hesselberg.

Ninna Hesselberg tænkte på både barnet og sig selv, da hun talte med Mikkel og Heidi om, at hun gerne ville amme barnet.

– Jeg havde ikke set det som en forhindring, at jeg skulle amme i de første par dage efter. Det ville være sundt for barnet at få råmælken, men det ville også være sundt for mig og min krop, da min livmoder kunne falde på plads, og overgangen fra at have født ikke ville være et ”clean cut”, siger Ninna Hesselberg.

Læs også: Det Etiske Råd: Det er ikke en menneskeret at få børn

På trods af modstanden forstod Ninna Hesselberg godt kusinens bekymringer om amningen.

– Jeg tror, Heidi blev ramt på det følelsesmæssige og usikkerheden om, at jeg kunne finde på at trække i land, og at jeg ville knytte bånd til barnet, siger Ninna Hesselberg.

Den 10. februar 2018 løste konflikten på en måde sig selv.

Fødslen går pludseligt i gang, og Ninna Hesselberg føder en lille dreng, inden Mikkel og Heidi når til hospitalet.

I situationen var derfor naturligt for Ninna Hesselbjerg at amme barnet, indtil kusinen ankom til hospitalet og kunne tage over.

– Der beslutter jeg, at der har jeg gjort, det jeg skulle. Det fungerede fint, og Heidi havde på det tidspunkt fået gang i sin egen amning, og jeg har ikke ammet efterfølgende, siger Ninna Hesselberg.

En utilstrækkelig lovgiving

I Danmark er man juridisk bindende mor indtil barnet er fyldt 2,5 år, og derefter kan man søge om adoption. For Ninna Hesselberg er lovgivningen om rugemødre i Danmark en gråzone.

– Det sværeste ved hele forløbet var tankerne om det juridiske. At jeg, uanset om jeg ville det eller ej, var tvunget til at være barnets mor i 2,5 år. Jeg kan ikke afskrive mig ham. Det synes jeg er en kæmpe problematik.

En skriftlig kontrakt mellem rugemor og det kommende forældrepar er ikke juridisk bindende i Danmark.

– Lovgivningen medfører mange problemer. Skulle den biologiske far for eksempel dø undervejs, så står jeg som mor, fordi Heidi ikke juridisk kan blive mor til barnet, før det er 2,5 år, siger Ninna Hesselberg.

Ninna Hesselberg er meget utilfreds med lovgivningen, og hun håber at der kan komme tydeligere regler og klarere retningslinjer, når det gælder rugemødre i Danmark. .

– Jeg synes lovgivningen gør det rigtig kompliceret, for folk prøver jo at finde smuthuller. For eksempel tager nogen til USA for at finde en amerikansk rugemor.  Når de kommer hjem med børnene, kan de ikke blive anerkendt som børnenes forældre. Det synes jeg er forfærdeligt, siger Ninna Hesselberg

Efter fødslen

Efter Ninna Hesselberg fødte Marius, er det gået godt for alle parter.

– Det er gået fuldstændig efter bogen. Fuldstændig som vi havde aftalt og planlagt. Vi har god kontakt, og jeg ser jævnligt Marius. Jeg er Marius gudmor, og vi har en god relation i dag. Jeg føler mig meget privilegeret, siger Ninna Hesselberg.

Ninna Hesselberg har gennem hele forløbet følt sig afklaret. For hende handler det om næstekærlighed og medmenneskelighed. Men det sætter lovgivningen en begrænsning for, mener rugemoren.

– Jeg synes, at lovgivningen sætter en begrænsning for næstekærlighed. Jeg er et menneske, der håber og tror på næstekærlighed. Jeg vil gerne tage næstekærlighed til et højere niveau.

Ninna Hesselberg føler sig priviligeret over at kunne være med til at sætte et barn i verden, som hun ved, får et godt liv.

– Det er en kæmpe ære at have været med til at skabe et liv, som man ved får en dejlig fremtid. Jeg er sikker på, at de børn, der kommer til verden, ved hjælp af en rugemor, får de bedste liv, man kunne tænke sig, siger Ninna Hesselberg.

Ninna Hesselberg arbejder lige nu på en bog. Den kommer tæt på hende selv og alle de tanker og følelser, der var forbundet med processen som rugemor.

Sådan gjorde vi: Ninna Hesselberg er aktuel i DRs program “Rugemor – må vi låne din livmoder?”. Journalisten kontaktede Ninna Hesselberg på Facebook og foretog et telefonisk interview.