Pernille laver aftensmad til trængende familier: »Hvem skal gøre sig til dommer over, hvem der er i livskrise?«

Pernille Rasks nonprofitorganisation ‘Mad med Hjertet’ laver aftensmad til familier i livskrise.
Foto: Louise Matcham

— Det er den største udlevering, vi nogensinde har fået, tror jeg!

Pernille Rask kigger over tre borde dækket med madvarer. Torsdagens donationer fra de lokale supermarkeder til Pernille Rasks nonprofitorganisation, ‘Mad med Hjertet’, er netop ankommet, og nu står hun og to andre frivillige klar til at dele ud til Hørsholms trængende. Varerne skulle ellers have været smidt ud, men nu kan de blive brugt til et godt formål i stedet. Alting ser fint ud, dog er der en rådden citron indimellem, som bare bliver taget ud af nettet og smidt ud.

Pernille Rask stiftede organisationen, fordi hun for nogle år siden pludselig stod arbejdsløs midt i livet. Derfor valgte hun at følge sin mavefornemmelse og gå ind i frivilligt arbejde.

Læs også: Trines hjerte banker for en god sag: »En hjertestarter vil betyde sikkerhed, ro og tryghed«

Pernille Rask og en gruppe frivillige i ‘Mad med Hjertet’ har siden 2019 tilberedt gratis aftensmad til familier i livskriser. Personer, der er blevet ramt af sygdom, dødsfald eller anden ulykkelighed kan komme til Kokkedal Sognegård om mandagen og få udleveret et godt, sundt og bæredygtigt måltid.

— Den tid, de måske bruger på de lavpraktiske ting med at handle og lave mad, skal de ikke spekulere på. Så kan de få dét lille frirum, siger Pernille Rask.

Mad til maven og næring til sjælen

I denne måned tildelte Hørsholms Social- og Seniorudvalg 400.000 kr. til 21 forskellige organisationer, der gør en humanitær indsats i området. Pengene er fra den såkaldte §18 pulje, som er et lovpligtigt tilskud, kommuner skal stille til rådighed for organisationer, der udfører frivilligt arbejde.

‘Mad med Hjertet fik 25.000 kr. fra puljen, og selvom det kun er halvdelen af, hvad de havde søgt om, vil Pernille Rask ikke være pengene foruden.

– Det er anden gang, vi får fra §18. Vi kan slet ikke klare os uden, siger Pernille Rask og forklarer videre:

– Det kræver mange timer og et ordentligt stykke forarbejde, at søge om penge fra fonde. Og det har jeg simpelthen ikke altid tid til, fordi jeg også arbejder ved siden af.

Pernille Rask anslår, at de er omkring 26 frivillige i ‘Mad med Hjertet’ med 8-10, der kommer fast, tilbereder og udleverer måltider hver uge. Modtagerne af maden bliver ikke blot mætte, men får også dannet sig nogle gode relationer, når de kommer ned og henter mad på Sognegården.

Hvad er §18 midler?
§18-midler henviser til en del af serviceloven, der gør det lovpligtigt for kommuner at afsætte et årligt beløb til at støtte frivilligt socialt arbejde i kommunen.
I Hørsholm kommune gik blev 400.000 kr. fordelt på tværs af 21 frivillige organisationer. F.eks. fik Hjerteforeningen Hørsholm 30.000 kr., og Røde Kors Hørsholm fik 40.000 kr. til det nye projekt ‘Venner viser vej’, der skal hjælpe ukrainske flygtninge.

Kilde: Retsinformation.dk og Hørsholm Kommune.

— Der er en håndfuld af ældre, der bor i lokalområdet, og de kommer ofte en time før måltiderne bliver udleveret. De glæder sig til at komme her om mandagen, få en kop kaffe og være sammen med andre, siger Pernille Rask.

Også de frivillige, der er involveret, har fået sig gode venskaber igennem arbejdet. I dag er de tre for at hente, fordele og udlevere de mange råvarer, der ligger på bordet. Mens én af de frivillige, Elin Steinø, har hentet varerne ved supermarkederne i sin bil, står Pernille Rask og Vibeke Bendixen klar og tager imod. Vibeke Bendixen har været frivillig i ‘Mad med Hjertet’ i et år, og hun er rigtigt glad for det.

— Det er jo hyggeligt, fordi vi også kan gå rundt og pludre sammen, siger Vibeke Bendixen.

Da alt er klar og linet up på bordene, hjælper Vibeke Bendixen en kvinde og hendes lille søn med at vælge råvarer.

— Der er skrællede kartofler. Skal du ikke lige have det her med? Vil du ikke også have en pose spinat? spørger Vibeke Bendixen.

Den lille dreng får også lov til at tage noget wienerbrød. Vibeke Bendixen smiler stort. Hun er glad for at kunne bruge sin tid på at gøre en forskel.

Den tid, de måske bruger på de lavpraktiske ting med at handle og lave mad, skal de ikke spekulere på. Så kan de få dét lille frirum
Pernille Rask, stifter af ‘Mad med Hjertet’

Ikke afvist nogen endnu

Ifølge ‘Mad med Hjertet’s hjemmeside, hjælper organisationen familier i livskrise. Pernille Rask erkender, at det er en meget bred kategori, men at de heldigvis ikke har skulle afvise nogen endnu.

— Der har altid været en plausibel grund til, at folk spørger om hjælp. Men hvem skal være dommer over, hvem der er i livskrise? Jeg kan godt mærke, at der er et tabu om at modtage hjælp. Kan jeg godt være bekendt at tage imod gratis mad? Det er vi ikke så dygtige til i Danmark. Vi skal så som organisation være med til at bryde de tabuer ned, siger Pernille Rask.

Læs også: Skole er klar med ny familieklasse for ukrainske flygtninge: Næsten dobbelt så mange end forventet er mødt op

I ‘Mad med Hjertet’ skal det nye kommunale tilskud bruges til at købe varer og ingredienser til madlavningen, som de ikke får igennem donationerne fra supermarkedet, f.eks. salt, krydderier og emballage. Med det nye tilskud har Pernille Rask en bedre chance for at fortsætte med at hjælpe trængende familier hver mandag og torsdag på Sognegården i Kokkedal.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjort opmærksom på historien, ved at sn.dk havde skrevet om fordelingen af §18 midlerne d. 19/4. Fra denne liste kiggede jeg nærmere på referatet fra Social- og Seniorudvalgets møde d. 4/4, og valgte at kontakte nogen af de organisationer, der har modtaget penge. Alle kilder er interviewet i person.