Politiet bytter kniplen ud med smil: Markant mindre vold mellem politi og fans!

Politiet nedbringer fodboldvold
Kilde: Kim Matthai Leland

I 2008 havde Danmark det højeste antal fodbold-relaterede anholdelser nogensinde. Derfor besluttede man i Østjyllands Politi, at nok skulle være nok. I dag er volden mindsket med 75 procent.

Det startede med, at Østjyllands Politi valgte at samarbejde med forskere om et nyt dialogkoncept. I dag er projektet en kæmpe succes, og flere andre lande har kopieret det dansk-udviklede koncept, der anses som banebrydende indenfor håndtering af store menneskemængder og særligt fodboldfans.

Efter forespørgsel fra Interpool har jeg holdt foredrag i Spanien, Holland og Sverige. Jeg er stolt af, at vi var foregangsmændende for at sige »vi kan gøre det her bedre«
Morten Anker Jensen, daværende chef for Østjyllands Politi. 

Efter massiv fodboldvold mellem FCK og Brøndby i 2006 begyndte Jonas Havelund og Kristian Rasmussen, to førende eksperter indenfor politiets håndtering af fodboldfans, at undersøge fodboldfans færden.

– På seks kampe mellem FCK og Brøndby var der i de fem af dem over 100 anholdelser i 2006. Det er jo helt vanvittigt, siger Jonas Havelund.

Det var dem Østjyllands Politi kontaktede i 2008, og derfra udviklede der sig et unikt samarbejde, hvor Jonas Havelund og Kristian Rasmussen fik lov til at observere Østjyllands Politis håndtering af fodboldkampe, som de første forskere i Danmarkshistorien.

– Politiet ville gerne ændre, hvordan man håndterede fodboldfans, og det passede fint med, at vi samtidig var i gang med vores studie, fortæller Jonas Havelund.

Læs også: Engelske fodboldbøller tackles med smil og charme fra Danmark

Projektet mundende ud i, at Østjyllands Politi i 2010 rettede en henvendelse til Rigspolitiet, om en ny ide, som bestod af skulderklap og dialog fremfor konfrontationer. Det var noget, man aldrig havde hørt om på det tidspunkt, fortæller Morten Anker Jensen, tidligere chef for Østjyllands Politi.

Rigspolitiet var positive overfor ideen og oprettede en særlig dialoguddannelse.

– Vi var foregangsmændende for at sige ‘vi kan gøre det her bedre’. Succesen har været så stor, at jeg har holdt foredrag i både Spanien, Holland og Sverige efter forespørgsel fra Interpool, siger Morten Anker Jensen.

Mange bump på vejen

Det helt store vendepunkt kom i Århus i 2009 i det, der i folkemunde kaldes ‘stripper-sagen’ hvor to busser af FCK-fans blev kropsvisiteret – mange helt nøgne.

Episoden blev for meget for ledelsen hos Østjyllands Politi, som kaldte behandlingen uværdig. Man begyndte for alvor at kigge på alternativer til den hårde konfrontation, fortæller Jonas Havelund. FCK-fansene fik efterfølgende erstatninger på mellem 1.000-2.200 kr. per person.

Den episode, samt mange andre uheldige, fik politiet til at indse, at deres egen opførsel overfor fansene ikke var optimal. Politiet var simpelthen blevet en del af underholdningen for fodboldklubbernes fans på en negativ måde, fortæller Jonas Havelund.

Læs også: Engelske togselskaber til DSB: Hjælp os!

Trods de gode resultater var introduktionen til dialog mellem fans og politiet ikke gnidningsfri. Mange i politiet så fansene som ‘fjenden’ og ikke som samarbejdspartnere i starten, siger Jonas Havelund.

– Politiet havde ikke den store forståelse for, hvad dialog var for noget. Mange mente, at man i stedet skulle fortsætte med det koncept, man havde udviklet efter 18 maj 1993, som havde en meget militær struktur, fortæller Jonas Havelund.

Morten Anker Jensen er delvist enig.

– Ja, der skulle ske en kulturændring, men den bestod mest i, at betjentene skulle forstå, at de godt kunne tale med fansene uden at få en på hovedet, siger Morten Anker Jensen.

En ny æra

I dag ser situationen helt anderledes ud, og fodboldvolden i Danmark er på sit laveste i mange år. Problemerne, politiet tager sig af, er af en helt anden kaliber, fortæller Morten Anker Jensen.

– Vi kan godt leve med, at der er en, der står og pisser i en port, eller at der ryger et kanonslag, men vi har formået at undgå de helt store konfrontationer, som koster samfundet mange penge, siger Morten Anker Jensen.

Læs også: Fodboldvold: Nudging løste hærværkshelvede i fodboldtoge

Dialogen med fansene fungerer også på et helt andet plan uddyber han. Morten Anker Jensen havde så sent som i søndags en snak med Brøndbys fankoordinator.

– Vi får en hyggelig snak, om hvad der skal ske til kampen (mod Horsens, red.), og der var ingen ballade efterfølgende, fortæller Morten Anker Jensen.

Nedenfor kan du se de nyeste tal indenfor udviklingen af fodboldvold i forbindelse med Superligakampe fra 2006/07 – 2016/17.

 

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen udsprang af journalisten interesse for fodbold, samt tidligere artikler omkring selvsamme emne. Alle kilder er interviewet over telefon.