Engelske fodboldbøller tackles med smil og charme fra Danmark

Engelsk politi forsøger sig nu med dialog overfor fodboldbøller efter dansk initiativ.
Kilde: Unsplash.com.

Danske såkaldte dialogbetjente skal fremover sætte standarden for, hvordan man håndterer fodboldfans i udlandet. Sverige har allerede adopteret modellen, og England følger efter.

– Mit mål er at implementere den danske dialog-model her i England. Det er en direkte konsekvens af et samarbejde med dansk og svensk politi, fortæller Owen West, der er vicepolitikommissær i West Yorkshire Police i England.

Læs også: Engelske togselskaber til DSB: Hjælp os!

Jonas Havelund, ekspert i politiets håndtering af fodboldfans, var med til at udvikle projektet tilbage i 2008. Han fortæller, at mantraet fra dag ét var dialog og smil fremfor konfrontationer.

– Gå da hen og sig goddag til folk i stedet for at træk visiret på hjelmen ned med det samme, opsummerer Jonas Havelund filosofien.

Det engelske politi havde hevet 100 folk ind til en kamp, fordi de troede, der ville komme optøjer. Der skete ingenting, for balledemagerne var slet ikke til kampen. Inden kampstart blev 96 af de 100 betjente sendt hjem. Fortæller Jonas Havelund om nødvendigheden af initiativet i England.

Læs også: Politiet bytter kniplen ud med smil: Markant mindre vold mellem politi og fans!

I England kan man ikke få armene ned over det danske projekt, som allerede har sparet samfundet for 126.000 britiske pund, altså lidt over en milion danske kroner, alene i Owen West’s politi distrikt.

– Vi har dialog-modeller i Leeds, Huddersfield og Bradford alene i min styrke. Vi har også brugt det i to sæsoner i fodboldklubben West Bromwich Albion. Og klubben Plymouth Argyle har også brugt konceptet for nyligt for første gang, siger Owen West.

Fodboldvoldens hjemland havde hårdt brug for hjælp

Jonas Havelund har selv holdt foredrag for det engelske politi flere gange. Han var også med ovre og observere, hvordan det engelske politi opererede til fodboldkampe. Der indså han, hvor nødvendigt konceptet var derovre.

– Politiet havde hevet 100 betjente ind til en kamp, fordi de troede, der ville komme optøjer. Der skete ingenting, for balledemagerne var slet ikke til kampen. Inden kampstart blev 96 af de 100 betjente sendt hjem. Hvis politiet havde haft en dialog med fansene, så ville de vide de her ting og spare samfundet en masse penge, siger Jonas Havelund.

Læs også: Fodboldvold: Nudging løste hærværkshelvede i fodboldtoge

Jonas Havelund mener, at englænderne stadig har meget arbejde foran sig, hvis de skal komme op på det danske niveau. Det skyldes blandt andet en stor skepsis blandt det engelske politi, og at England har svært ved national koordinering.

– De er stadig år bag os, og der er stadig en skepsis omkring konceptet blandt det engelske politi, som stadig ser fodboldfans som bøller. Men konceptet vinder for tiden større popularitet derovre. De begynder at kunne se de gode resultater, det fører med sig, både hos dem selv, og især hos os i Danmark, siger Jonas Havelund.

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen udsprang af journalisten interesse for fodbold, samt tidligere artikler omkring selvsamme emne. Alle kilder er interviewet over telefon.