Der er forår, og de varmere himmelstrøg er lig med spirende liv i landets kolonihaver, hvor kolonisterne nu er begyndt at gøre klar til denne sæsons urtehave.
Men alt er ikke lutter grøntsager. For en tilbagevendende problematik omkring borgere som trodser loven og bor i deres kolonihave hele året, har endnu engang affødt debat om kolonihavens funktion og formål.
Dansk Folkeparti i Roskilde ønsker i den forbindelse at få belyst, hvordan der føres tilsyn med de 1175 kolonihavehuse i Roskilde, og hvor stort problemet er i kommunen.
»Jeg er en af de første, der vil sige min lejlighed op, hvis jeg fik lov at bo her hele året«
John Svitzer, kolonihaveejer og forhenværende formand i 12 år for kolonihaveforeningen Roarsgave i Roskilde
Fakta om lovgivning af kolonihaver
- Ejeren af kolonihavehuset skal have sin faste bopæl et andet sted.
- Kolonihavehuset må ikke anvendes til helårsbeboelse
- Der må overnattes i kolonihaven fra den 1. april til 30. september.
- I vinterperioden må man som udgangspunkt ikke overnatte i sit kolonihavehus. Nogle kolonihaveområder må dog benyttes i weekender og ferier, hvis kommunen tillader det.
Kilde: Borger.dk
“Man kan se lys flere steder året rundt”
John Svitzer, kolonihaveejer og forhenværende formand i 12 år for kolonihaveforeningen Roarsgave i Roskilde, er ganske utilfreds med, at loven forbyder helårsbeboelse.
– Jeg er en af de første, der vil sige min lejlighed op, hvis jeg fik lov at bo her hele året. Efterhånden har kommune og stat pålagt os så store udgifter, så vi betaler hele året for alt muligt, siger John Svitzer.
Til spørgsmålet om hvorvidt der er nogle kolonister i Roskilde, der bor i deres kolonihave året rundt, svarer John Svitzer:
– Man kan da se lys flere steder hele året rundt, ja, lyder det fra John Svitzer.
Bred enighed i økonomiudvalget: vil have belyst problemets omfang
Merete Dea Larsen (DF), byrådsmedlem og en del af Økonomiudvalget i Roskilde Kommune, står bag forslaget.
– Jeg er ikke i tvivl om, at problematikken er der, men det er et spørgsmålet om, i hvilket omfang det foregår, siger Merete Dea Larsen.
Læs også: Støjramt kommune: “Vi var nødt til at købe et kolonihavehus”
Anna Bondo Nielsen (Enhl.), byrådsmedlem og en del af Økonomiudvalget i Roskilde kommune, har kun oplevet forslaget som konstruktivt.
– Vi bakker op om at få undersøgt, hvordan vi holder øje med det her i Roskilde. Hvis man godtager kolonihaver som helårsbeboelse, så lukker det op for pengespekulationer. Kolonihaver er ment som et sted, hvor folk, der bor i lejligheder, kan få adgang til en have og et sted at hænge ud til forholdsvis billige penge, siger hun.
Også SF i Roskilde støtter forslaget:
– Vi ved jo ikke, om problemet er i Roskilde, og det er det, vi vil undersøge. Hvis der er noget lovgivning omkring det, der ikke bliver overholdt, så må vi kigge på, hvad det skyldes. Der er jo et formål med kolonihaven, og det er ikke helårsbeboelse, siger Tina Boel (SF), der også er medlem af Økonomiudvalget.
»Vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner«
Merete Dea Larsen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Roskilde
Dialog og kaffe
Selvom politikerne vil undersøge, om det er et problem, er der enighed om, at det skal foregå på en udramatisk måde.
– Jeg kunne ikke forestille mig, at der var nogen i Økonomiudvalget, der vil have den dagsorden, at vi nu skal rykke ud med bål og brand, siger Anna Bondo Nielsen (Enhl.).
Læs også: De unge rykker ind i kolonihaverne
Hun understreger, at det lige nu blot handler om at få afdækket, hvorvidt det er noget, der skal handles på.
– Vores ærinde er ikke at lave kontrolpatrulje. Dem mod os. Lad os nu få drukket en kop kaffe med de foreninger, der er, og høre hvordan livet er derude. Måske bliver fortællingen, at det går rigtig godt i Roskilde. Det ved vi jo ikke, siger Anna Bondo Nielsen.
Også Merete Dea Larsen (DF) ønsker, at passende midler bliver taget i brug i undersøgelsen. Hun mener derfor ikke, at man bør bruge for mange ressourcer på det, hvis det viser sig ikke at være så omfattende et problem.
– Vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner, lyder det fra Merete Dea Larsen.
Sådan gjorde vi: Journalisten gik på Roskilde kommunes hjemmeside, hvor journalisten fandt et referat fra økonomiudvalgets møde d. 12. april 2013. Her fremgik det, at Merete Dea Larsen (DF) på vegne af Dansk Folkeparti ønskede at få belyst, hvordan der føres tilsyn med kolonihavehusene i Roskilde, og i hvilket omfang der opleves ulovlig beboelse. Herefter kontaktede journalisten byrådsmedlemmer – og en kolonihaveejer.