Bortset fra placeringen bag mikrofonen er det desværre stadig et al for sjældent syn, at se piger i dansk rytmisk musik håndtere et instrument. Men nu laves der om på det. Sådan skrev Statens Kunstråds musikudvalg om Pop-Pilot, der i 2012 valgte ROSA – Dansk Rock Samråd til at løfte opgaven.
Inspirationen til Pop-Pilot kommer fra det svenske Pop-Kollo, der på samme vis arrangerer musiklejre for unge piger. Dertil stammer Pop-Kollo, der betyder pop-lejr, helt fra USA, hvor der i 2001 blev arrangeret den første Girls Rock! Camp i Portland, Oregon. Og sådanne lejre er i stigende grad med til, at flere kvinder kaster sig over instrumenterne. En af dem er 19-årige Ida Marie Ågaard, der til dagligt går i 2.g på Horsens Statsskole.
Hun deltog i den første omgang af Pop-Pilot i 2012, og nyder stadig fuldt udbytte af de egenskaber og kvaliteter, hun fik med sig under sin deltagelse.
– Først og fremmest gav Pop-Pilot mig mod på sangskrivning. Jeg skrev min allerførste sang i løbet af den uge, og det har jeg gjort rigtig meget siden da, fortæller Ida Marie Aaberg.
Det er en fordel, at der kun er piger på Pop-Pilot
Generelt er der en 80/20 procent fordeling af mænd og kvinder i musikbranchen, hvor mænd overvejende har jobs som enten deciderede musikere, festivalledere, bookingchefer, pladeselskabsdirektører og andre musikrelaterede jobs, skriver Statens Kunstråds Musikudvalg.
For at skærpe interessen for musik blandt kvinder, er Pop-Pilot lejrene kun for piger i alderen 13-16 år. Det er noget den 19-årige gymnasiepige var rigtig glad for, da hun deltog i 2012.
Læs også: Ny app giver dig dj’ens musik hjem i stuen
– Jeg synes egentlig, at det var rigtig fedt. Hvis der også havde været drenge med på Pop-Pilot, havde de nok fyret den af på trommer og bas. Istedet var der mulighed for at prøve det hele, og der var ikke den store konkurrence, da mange af instrumenterne var nye for alle pigerne på Pop-Pilot. At vi kun var piger på lejren,tror jeg helt sikkert var en fordel på mange måder, siger den tidligere Pop-Pilot Ida Marie Aaberg.
Trods 80/20 fordelingen af mænd og kvinder i musikbranchen, har Ida-Marie Aagaard ikke rigtig oplevet, at hun er blevet behandlet anderledes i musikbranchen på grund af sit køn.
– Det er jeg faktisk ikke stødt så meget på. Der var kun én gang, hvor jeg forsøgte at få et support-job for en kvindelig artist, men hun ville faktisk have en mandlig artist som support, netop fordi der skulle være den her blanding af kønnene, fortæller den 19-årige gymnasieelev.
Kønsfordelingen i musikbranchen er heller ikke noget den unge gymnasieelev tænker over til dagligt. Dog har hun selv bemærket, hvordan hun først tænker på nogle af sine gode drengevenner, når hun skal samle et band til sine spillejobs.
– Det er bare som regel dem, der spiller flest instrumenter, hvor det oftest er pigerne, der synger, ligesom jeg også selv gør, siger Ida Marie Aarberg
Læs også: “Jeg kan bedst arbejde med kvinder, som er nogle mænd”
Selvom fremtiden tit kan virke uoverskueligt for en 2.g’er, ved Ida Marie Aaberg godt, hvad hun drømmer om.
– Altså, i den nærmeste fremtid skal jeg i hvertfald blive student, men ellers vil jeg helt klart gå videre med musikken. Jeg går rundt med planer om at indspille en EP, når jeg lige finder tid til det mellem alle afleveringerne, fortæller den unge gymnasieelev.
Den tidligere Pop-Pilot Ida Marie Aagaard er siden sin deltagelse gået videre med musikken, og skriver i dag sine egne sange, og har opvarmet for Kira Skov, Ida Gard, Cody, Christian Hjelm og Danny Malone på Kulisselageret i Horsens.
– Efter min deltagelse, har jeg altid sagt ‘Det hele startede på Pop-Pilot’, for det gjorde det ligesom på rigtig mange måder, siger Ida Marie Aaberg.
Læs også: Musikere vil leve sundt på landevejen
Pop-Pilot har siden 2012 udvidet med flere lejre og bliver arrangeret i uge 42 i skolernes efterårsferie. Musiklejrene kommer i 2016 til at foregå i Randers, Fredericia og København. I løbet af ugen får Pop-Piloterne, som deltagerne bliver kaldt, undervisning i bas, klaver, guitar, sang og trommer. De unge piger bliver fordelt på hver deres sammenspilshold, hvor de modtager undervisning fra syv kendte instruktører. I løbet af årene har blandt andre Ida Gard, Karen Mukupa, Julia Fabrin og Ihan Hayday undervist på de danske Pop-Pilot lejre.
Er du en pige mellem 13-16 år med interesse for musik, kan du ansøge om at komme med på Pop-Pilot 2016 her.