Robotdragter skal forebygge nedslidning i byggebranchen

Et eksempel på et exoskelet. Nogle medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen kommer i fremtiden til at have et sådan på, når de skal udføre gentagende hårdt arbejde. Foto: Ekso Bionics.

Robotter overtager jobs – også i byggebranchen.

Men den særlige robotteknologi, exoskeletter, kommer ikke til at stjæle fremtidige jobs i bygge- og anlægsbranchen. Tværtimod vil Exoskeletter kunne holde medarbejdere i beskæftigelse i længere tid.

Det spår virksomheden HD Lab, der sælger teknologiske løsninger til bygge- og anlægsbranchen og som lige nu er ved at udvikle exoskelletter, som de kan sælge til deres kunder.

Robotdragt
Et exoskelet er en mekanisme, som mennesker kan tage på og som, afhængigt af hvilket arbejde man skal udføre, enten kan stabilisere eller styrke kroppen. En teknologi, der er smart at implementere i en branche, hvor der udføres nedslidende arbejde. 

Administrerende direktør i HD Lab, Rolf Büchmann-Slorup, ser store muligheder i at benytte exoskeletter, men han vurderer ikke at alle på fremtidens byggepladser kommer til at bruge exoskeletter.

– Idealet er ikke, at alle skal have exoskeletter på, men man vil kunne tage et på, hvis man skal lave en række af gentagende, fysisk hårdt arbejde, siger Rolf Büchmann-Slorup.

En belastet branche
Netop bygge- og anlægsbranchen er i høj grad plaget af nedslidning.

– Risikoen for alvorlige ulykker og fysisk overbelastning ved for eksempel tunge løft er mere end dobbelt så høj i byggeriet sammenlignet med gennemsnittet af alle andre brancher. Det gør bygge- og anlægsbranchen til en af de farligste og mest belastede brancher i Danmark, skriver Arbejdstilsynet på sin hjemmeside.

Derfor er der store muligheder i at eksperimentere med brugen af exoskeletter i bygge- og anlægsbranchen.

Især ved gentagende arbejde er brugen af exoskeletter er relevant. Når man udfører gentagende, fysisk hårdt arbejde, risikerer man at nedslide kroppen, og et exoskelet vil for eksempel kunne hjælpe til at bruge kroppen korrekt.

Exoskeletter bliver allerede brugt til andre formål. Blandt andet bruges exoskeletter til rehabilitering af personer, der har mistet førligheden.

Fremtiden for teknologien i branchen er uvis

Hos erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri er man spændte på at se, hvad exoskeletterne kan gøre.

– Vi synes, det er rigtig spændende at følge med i. Det er et område, der skal følges, og hvor vi skal finde ud af, hvad det kan og ikke kan. Og det er der allerede nu nogle konkrete overvejelser omkring, siger Mette Møller Nielsen, der er arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri.

Udviklingen af exoskeletter og det marked, der kommer til at være for det, er endnu under udvikling. Det er derfor svært at sige, hvordan robotteknologien præcist kan blive implementeret i bygge- og anlægsbranchen.

– Alt det her med exoskeletter er stadig meget nyt. Vi er slet ikke gået i gang med at tale med Arbejdstilsynet endnu, siger Mette Møller Nielsen.

Fra Arbejdstilsynets side har man en lang række regler i forhold til, hvor meget fx en stilladsarbejder må bære. Med exoskeletterne skal man fastlægge nye regler for, hvor meget man må bære med det nye hjælpemiddel.

– Vi ved endnu ikke, hvordan det kommer til at udvikle sig, eller hvordan man vil godkende de nye regler hos Arbejdstilsynet, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, der stadig har forhåbninger om, at anvendelsen af exoskeletter i branchen bliver en realitet.