Røde Kors forventer flere ansøgninger om julehjælp i velhaverkommune

Ikke alle familier har råd til julegaver under træet. Foto: Helene Knudsen.

De fleste forbinder julen med gaver og fest, men for nogle forbindes den med ondt i maven. Mange familier har nemlig ikke råd til at købe gaver til ungerne eller særlig julemad til middagsbordet den 24. december.

Derfor forventer Røde Kors Gentofte, at endnu flere end sidste år vil række ud og søge om julehjælp. Sidste år uddelte Røde Kors julehjælp til 19.584 familier landet over. 100 af disse familier boede i Gentofte Kommune.

Julehjælp i Gentofte 

Selvom indbyggerne i Gentofte Kommune i årevis har haft nogle af de højeste indkomster i Danmark, oplever stadig flere familier i kommunen behov for julehjælp.

– Der er flere mennesker, der ikke har så mange penge, fordi inflationen har ædt dem op, siger Florence Laraignou, formand for Røde Kors Gentofte.

For at modtage julehjælpen skal man opfylde nogle indkomstkriterier og derudover have hjemmeboende børn under 18 år. Men på trods af disse krav er der stor forskel på, hvordan familierne ser ud.

– Det er jo alle typer mennesker, der kommer. Den enlige mor, hende der lige er blevet fraskilt, eller familien som har været på kontanthjælp i mange år, fortæller Florence Laraignou og påpeger, at julehjælpen gør en stor forskel for familierne i en svær tid.

– Vi fornemmer, at familierne er super glade for hjælpen og meget taknemmelige, siger hun.

Læs også: Ansøgere til julehjælp stiger igen: »Vi tager ikke problemet alvorligt nok«

Stigende behov for julehjælp i krisetider

Det er ikke kun i Røde Kors Gentofte, at behovet for julehjælp er stigende. Også på landsplan har man en forventning om et højt ansøgertal igen i år.

– På baggrund af tilbagemeldinger fra vores lokalafdelinger forventer vi, at mindst lige så mange familier i år vil søge vores julehjælp som sidste år, siger Troels Østergaard, der er udviklingskonsulent og projektleder i Røde Kors Danmark.

De sidste mange år er julehjælpen fra Røde Kors steget markant. En del af forklaringen er, at julehjælpen i Røde Kors er blevet langt mere udbredt. Flere afdelinger tilbyder nu julehjælp, og flere familier er blevet bekendt med muligheden. En anden del af forklaringen handler om familiernes situation.

Især sidste års store stigning i priserne i samfundet, særligt på mad og energi, satte et skub i efterspørgslen på julehjælp i 2022. Her steg ansøgertallet næsten med 5.000 fra 2021 til 2022.

Troels Østergaard påpeger, at den nuværende økonomiske situation, hvor priserne på mad fortsat er høje, især rammer de familier, der i forvejen har en stram økonomi. Det betyder, at det stadig er svært for mange økonomisk udsatte familier at få pengene til at række i hverdagen.

– Derfor forventer vi, at mindst lige så mange familier vil have brug for vores julehjælp i år, siger han.

Selvom ansøgertallet stiger, forsøger Røde Kors at hjælpe så mange familier som muligt.

– Vi prøver at hjælpe alle dem, vi kan. Sidste år var vi tæt på at give julehjælp til alle dem, der søgte, siger han.

I nedenstående figur kan du se, hvordan Røde Kors inden for de sidste 12 år har oplevet en tidobling af antallet af ansøgere til deres årlige julehjælp. I 2010 fik 1600 familier julehjælp, mens det var 19.584 familier i 2022. Artiklen fortsætter efter figuren.


Gavekort og juletræer

Julehjælpen består oftest af et gavekort. Men i nogle afdelinger er det en julekurv, et juletræ, et gavekort til en Røde Kors butik eller en kombination. Det afhænger af de lokale initiativer og samarbejdspartnere i den enkelte Røde Kors-afdeling.

I Gentofte kan familierne se frem til et gavekort.

– Vores julehjælp indebærer, at man får et gavekort på 900 kroner til Coop, og så kan man gå ned og købe ind til julemad. Coop har jo mange forskellige ting, så man kan også finde gaver, siger Florence Laraignou.

Fristen for at søge julehjælp fra Røde Kors Gentofte er torsdag den 30. november 2023.

Læs også: Frederiksbergs lokale hjælper børnefamilier igennem julen med strikkede nissehuer og legetøjsdonationer

Sådan gjorde vi: Nyheden stammer fra et opslag på Facebook om ansøgning til julehjælp fra Røde Kors. Det gav ideen om, at kigge på julehjælpen i Gentofte Kommune. Begge kilder er interviewet telefonisk. Alle tal om julehjælp kommer fra Røde Kors Danmark.