Rotterne lurer i Hvidovre, men nu er der hjælp at hente

Rottefælder er kun symptombehandling. Borgerne skal drages ind i den forebyggende indsats. Foto: Henning Warner.

Rotter er ikke en pestilens, man ønsker i sit hjem eller på sin gade. Og det ved borgerne i Hvidovre alt for godt. Hvidovre Kommune ser nemlig en interesse hos borgerne for information om rotter. Kommunen afholder nu et informationsmøde, hvor borgere kan lære mere om, hvordan man effektivt bekæmper rotter. Det skal ske ved Kulturhus Risbjerggaard d. 27. april, skriver kommunen på deres hjemmeside.

Mødet er ikke kun et svar på borgernes nysgerrighed, men også en del af en forebyggende strategi for at sikre rotterne ikke løber løbsk i kommunen. Det fortæller Connie Kirkegaard Nielsen, som er driftsleder for Vej og Park i Hvidovre Kommune.

– Det er ikke fordi, at det vrimler med rotter. Men der er mange rotter, og hele formålet med borgermødet er at fortælle, at vi også har nye metoder, vi laver. Vi går mere og mere mod fri, giftfri bekæmpelse og tænker i forebyggelse. Så har vi nogle forskellige idéer til, hvordan borgerne f.eks. kan sikre deres terrasser og kaninburer, siger hun.

Et møde om rotter er ikke noget, som ofte foregår i kommunen. I de 11 år hvor Connie Kirkegaard Nielsen har haft ansvaret for rottebekæmpelsen, er det i hvert fald ikke sket. Hun tror på, at der nok skal møde mange borgere op til mødet.

– Vi har mange borgere, der er nysgerrige på rotter. Vi kan se, at hver gang der er et opslag om rottebekæmpelse på Hvidovres hjemmeside, så er der mange, som går ind og ser det.

Læs også: Københavnere slås med rotter som aldrig før

Rotter er intelligente overlevere

Rotterne kan være svære at komme af med, når de først er flyttet ind i boligen. Derfor er en rottebekæmper ikke altid tilstrækkelig. Ifølge Ann-Charlotte Heiberg, som er biolog og ph. d. med speciale i rotter, skyldes det, at de mere intelligente end f.eks. mus, som oftest bare hopper lige i fælden.

– De er smaddergode til at tilpasse sig. De tilpasser sig hele tiden. Rotter er jo i modsætning til mus lidt mere sky, og det betyder, at de ikke bare kaster sig ud i tingene. Når de så møder en bekæmpelse, der er sat op, så er de så mistroiske. De har en indbygget mistro. Rotter er sværere at bekæmpe, fordi de har den der neofobi, de kan ikke lide ændringer.

Forebyggelse og bekæmpelse skal gå hånd i hånd

Derfor understreger både Connie Kirkegaard Nielsen og Ann-Charlotte Heiberg, at borgerne spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af rotterne ved forebyggelse. Man skal fokusere på, hvor rotterne kommer fra, og hvorfor de trives i området. Livet skal gøres surt for rotterne, og det kræver en aktiv indsats fra borgerne.

– Der er ikke ret meget rottebekæmpelse, der er effektiv, hvis ikke borgerne er aktive medspillere. Det der hedder bekæmpelse, det er kun symptombehandling. Hvis du ikke fjerner årsagen, så har du problemet igen. Og årsagen er ofte noget, grundejeren skal gøre noget ved, siger hun.

Ann-Charlotte Heiberg råder bl.a. til, at man sørger for at døre og vinduer slutter tæt til, opbevarer foder til kæledyr i plasttønder og fjerner planter, der gror tæt på husmuren. Men en anden vigtig ting er at tjekke sine sprækker i huset. En sprække på mindst 2-cm er en invitation til rotterne.

 

Sådan gjorde vi: Journalisten så på Hvidovre Kommunes hjemmeside, at de meddelte, der ville være et informationsmøde om rottebekæmpelse for borgerne. Herefter blev Connie Kirkegaard Nielsen og Ann-Charlotte Heiberg kontaktet telefonisk.