Så skadelige er dine e-cigaretter

Mand, der ryger en e-cigaret indendøre Foto: Jan Klitsgaard
Mand, der ryger en e-cigaret indendøre
Foto: Jan Klitsgaard

De er ufarlige og meget sundere end almindelige cigaretter. Historier som disse florerer om e-cigaretter, som cirka 150.000 danskere ryger. Men det er skrøner, fastslår flere eksperter. For e-cigaretterne er skadelige:

– Der er fundet både giftige og kræftfremkaldene stoffer i e-cigaretter. Vi har dog ingen viden om langtidseffekterne af e-cigaretter endnu, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed på Glostrup Hospital.

Det er ikke vanddamp, der kommer ud af e-cigaretter, selvom producenterne kalder dem for dampcigaretter
Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse

Ingen klare resultater endnu

Charlotta Pisinger henviser til, at e-cigaretten sammenlignet med traditionelle cigaretter er et meget nyt produkt.

Læs også: NetAvisen undersøger: Butikker sælger ulovlige e-cigaretter

Forskningen har ikke resulteret i viden, der med sikkerhed kan sige, hvor skadeligt det er at dampe på en e-cigaret. Der kan gå flere årtier, før man kan se konsekvenserne ved at ryge på e-cigaretter.

Om e-cigaretter:

  •  150.000 danskere bruger e-cigaretter, viser tal fra Sundhedsstyrelsen
  • Knap 90.000 af dem der damper på e-cigaretter bruger nikotinholdig væske
  • E-cigaretter uden nikotin er lovlige i Danmark. Der er dog et EU-direktiv på vej, der skal regulere reglerne på området således, at der er fælles regler på området i EU.

– Hvis du begynder at ryge almindelige cigaretter som 14-15 år-årig, så vil de fleste faktisk først dø af skaderne, når de er omkring 60 år. Den samme sene helbredsskade kunne der være ved e-cigaretter. Det er et stort problem, at vi ikke har den viden, siger hun.

Samtidig er det et problem, at e-cigaretten bliver solgt på at være et sundt alternativ:

– Tobaksindustrien satser hårdt på aggressiv markedsføring af e-cigaretter. De promoverer det som en fuldstændig sikker cigaret, siger Charlotta Pisinger.

Ikke kun vanddamp i e-cigaretter

Kræftens Bekæmpelse peger også på, at e-cigaretter er skadelige, men at man ikke ved, hvor skadelige de er.

– Det er ikke vanddamp, der kommer ud af e-cigaretter, selvom producenterne kalder dem for dampcigaretter, siger Niels Them Kjær, som er projektchef for rygestopgruppen i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: S vil straffe forhandlere af e-væske med nikotin

Selvom der er enighed om, at e-cigaretter er et sundere valg end at ryge en pakke smøger om dagen, vil Niels Them Kjær ikke anbefale e-cigaretter, fordi man endnu ikke ved, hvor skadelige de er.

Derfor er e-cigaretter med nikotin ulovlige

Hvad er en e-cigaret?

  • E-cigaretter består af en cylinder af plastik eller metal ofte med en glød i form af en lysdiode. Cigaretten indeholder typisk en forstøver, et batteri og en væskepatron med nikotin og andre kemikalier. Når man suger på cigaretten, eller trykker på en knap, aktiveres den, så væsken og de kemikalier, den indeholder, opvarmes og kommer på dampform, så de kan inhaleres ned i lungerne.
  • En undersøgelse har vist, at e-cigaretter indeholder det giftige stof Diethylenglycol (komponent i kølervæske) og Kræftfremkaldende nitrosaminer.
  • Man ved ikke, om e-cigaretter skader lungerne, eller om de stoffer, man optager gennem lungerne kan skade andre organer. Men der findes næppe findes noget produkt, man kan inhalere ned i lungerne, som ikke påvirker lungevævet.

Kilde: Cancer.dk

Ifølge Sundhedsstyrelsen ryger 150.000 danskere e-cigaretter, og 90.000 af dem bruger væske med nikotin. Det er imidlertid ulovligt at sælge væske til e-cigaretter, der indeholder nikotin i Danmark, man en del butikker gør det alligevel.

Det er ulovligt at sælge, fordi Sundhedsstyrelsen endnu ikke har godkendt produkterne.

– Ved at stille krav om, at nikotinholdige e-cigaretter skal godkendes som lægemidler, har man forsøgt at sikre befolkningen mod ikke-kontrollerede e-cigaretter på det danske marked, siger Jørgen Falk, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Den nikotinholdige væske bliver anset som er et lægemiddel, fordi ethvert produkt, der indeholder udtrukket nikotin fra tobaksplanten, er et lægemiddel.

Sundhedsstyrelsen har tidligere advaret mod de nikotinholdige væsker til e-cigaretterne, da børn og voksne er blevet forgiftet af dem.

Sundhedsstyrelsen vil dog ikke afvise, at e-cigaretter med nikotin kan blive godkendt på sigt.

5 Responses to "Så skadelige er dine e-cigaretter"