Sådan gør cykelværkstedet cyklen vinterklar

Fire vigtige værktøj, du selv kan benytte dig af, så cyklen kører som den skal. Foto: Winter Henriksen

Hvornår har din cykel sidst været til eftersyn hos et værksted? De fleste cykelværksteder anbefaler faktisk, at cyklen strammes, smøres og tjekkes mindst én gang hver 9. måned og helst op til sæsonskifte. Hvis man undlader at få den tjekket, kan det være besværlig eller ligefrem farlig at køre på cyklen. Du kan risikere at hjulet bøjer, kæden knækker, eller gearskiftet fryser sig fast.

NetAvisen har besøgt cykelværkstedet hos Bike & Co i Helsingør for at gennemgå et eftersyn, så du som cyklist kan lade dig inspirere af cykelhandleres gode råd.

I elementet nedenunder kan du se, hvordan værkstedet gør, så din cykel kører som ny igen. Klik på prikkerne og bliv klogere. Artiklen fortsætter under det interaktive element.

Hvad kan du selv gøre?

Alt afhængig af din kendskab til cykler, kan du gøre det helt store, eller det helt små. Her har NetAvisen samlet de ting, som de fleste kan gøre, uden at have noget kendskab i forevejen. Alt andet kan klares af cykelværkstedet.

Vask cyklen
Tag vandslangen eller køb noget særlig cykelvask. Vær især omhyggelig med kæden og gearene, hvis du har udvendige gear, samt de steder hvor stellet er svejset sammen. Hvis du bruger vandslangen, så skal cyklen tørres ordenligt af, så du mindsker risikoen for rust. Den bør vaskes op til vintersæsonnet, når foråret er på vej igen, eller hver gang du synes, den trænger.

Bruge cykelimprægnering
Efter du har vasket cyklen, er det godt med en omgang imprægnering, lyder anbefalingen fra cykelhandleren. Så du undgår så vidt muligt, at rust og salt ætser metallet. Det er så nemt som med skoene – cyklen skal bare have en omgang med spraydåsen.

Parker jernhesten indenfor
Regn, sne, slud, hagl og alle former for vejr er onde ved cyklen. Giv den tag over hovedet, eller dæk den til med vandtæt. Den kan også sagtens stå udenfor, men det bliver vanskeligere at vedligeholde den, så den kører, som den skal.

Læs også: Se tallene: Så mange er tilfredse med cykelforholdene i din kommune

Pump én gang om måneden
Dækkene skal have et ordenligt tryk. Ved at pumpe mindst én gang om måneden, undgår du saltophobning i hjulet. Dertil kører du hurtigere på cyklen.

Smør de bevægelige dele
Kæden, låsen, gear, alle mulige ting på cyklen bevæger sig. De bliver alle slidt og rusten, hvis de ikke bliver smurt. Din lokale cykelhandler ved alt om hvor, hvordan og hvornår du smører cyklens dele. Det er bare om at tage derned og spørge til, så kan du selv gøre det derefter.

Ved at følge disse pejlemærker undgår du ikke at tage cyklen til service, men du undgår til gengæld at købe ny cykel hvert andet år, eller hele tiden at skifte dele ud, som kunne holde sig meget længere med lidt omhyggelig eftersyn.

Læs også: Her kan du spare penge på cykeleftersynet

Det kan betale sig at holde cyklen. Et eftersyn koster typisk omkring 300,- kroner hos værkstedet, men kan koste mere, hvis der er dele af cyklen som efterhånden skal udskiftes.