Sådan kan du præge fuglelivet i forårshaven

Det er blot en række simple tips, man skal følge, hvis man ønsker at fuglelivet i haven skal blomstre. Foto: Max Pixel

Man kan finde op til 200 forskellige ynglefuglearter i Danmark, og mange af dem holder til i de danske haver. Der er kommet flere haver gennem de seneste årtier, og de fugle der har tilpasset sig haven, trives godt i Danmark.

– I en typisk villahave vil man i løbet af ganske kort tid kunne se 30-40 forskellige arter. Dog kan man ikke se de sjældne og sårbare fugle, som for eksempel engfugle, fordi de ikke har forstået at leve i haverne, siger Knud Flensted, der er biolog fra Dansk Ornitologisk Forening.

Hvis man vil have flere fugle, er der mange der kan ændre på havedriften, og med få midler kan man fordoble mængden af fugle, Knud Flensted.

– Blomsterne planter folk jo ofte, mens fuglene kommer af sig selv. Det er fascinerende med det vilde islæt i haven, siger Knud Flensted.

Lad haven være vild og varieret
Men selvom fuglene kommer af sig selv, mener Knud Flensted, at der er mange haver, der kunne gøres endnu mere fuglerige, hvis man har mod på mere natur i haven.

– Generelt er der mange der kunne blive væsentligt bedre, så hvis man vil have flere fugle, er der mange der kan ændre på havedriften, og med få midler kan man fordoble mængden af fugle, siger han.

Blandt ting man kan gøre, for at tiltrække fuglene, foreslår Knud Flensted først og fremmest at haven skal være varieret.

– Man kan sørge for at haven er varieret og har vilde hjørner, og man skal ikke luge så meget – ukrudt og vildnis må gerne være der. Der må også gerne være små krat og gerne gamle træer med døde grene og masser af huller, siger Knud Flensted.

Læs også: Fugle-fagfolk i strid om vintertid

Dansk Ornitologisk Forening foreslår også haveejere, der ønsker mere fugleliv, at ophænge redekasser i træer, og anlægge fuglebade eller sørge for at haven har andre vandhuller. Tornekrat er også godt til fuglenes redebygning og fungerer som skjul.

Giv fuglene dine tørre brødrester
Endnu et trick, der kan gøre haven mere attraktiv for fuglene, er hjemmelavet fuglefoder. Det er både nemt, og så slipper du også for at smide dit gamle brød ud.

Se magasinet Isabellas opskrift på nemt og lækkert fuglefoder her: Vinter: Forkæl fuglene med hjemmelavet fuglefoder

Disse fugle er hyppige gæster i danskernes haver: