Sena har boet på et asylcenter i ni år: Det er som psykisk tortur

Sena Galetas på sit værelse gennem ni år på asylcenteret. Foto: Ewaa E. Koczorowska
Sena Galetas på sit værelse gennem ni år på asylcenteret. Foto: Ewaa E. Koczorowska

–  Jeg er bange for at blive sendt tilbage til Etiopien, jeg har mistet hele min familie, jeg har intet tilbage, siger Sena Galeta. Hun er politisk flygtning og har boet på det samme lille værelse på Røde Kors’ asylcenter på Amager i ni år.

Sena Galeta vil gerne blive i Danmark og få en tryg hverdag. Men efter ni år på asylcentret i et limbo, som hun selv kalder det, er hendes helbred påvirket.

– Jeg kan ikke sove om natten, så jeg har fået sovepiller af min læge. Jeg er ofte svimmel, og nogle gange får jeg hukommelsestab og ved pludselig ikke, hvor jeg er, fortæller hun.

Min far blev dræbt og min mor sendte mig til Danmark. Jeg er heldig, at jeg ikke er død
Sena Galeta

Helbredstilstanden overrasker ikke overlæge og speciallæge i psykiatri i Dansk Røde Kors, Ebbe Munk-Andersen, der forklarer, at Sena Galeta befinder sig i noget, der minder om en kronisk stresstilstand.

– Det slider på hjernens funktioner og kan give depression, koncentrationsproblemer, korttidshukommelsestab, kropslige smerter og søvnproblemer, fortæller han.

Læs også: Demonstranter: EU skal lægge pres på Etiopien

Undertrykkelsen af Oromo-folket

Sena Galeta kom til Danmark, fordi hun er fra den etniske gruppe Oromo. Hendes far var politisk aktiv i OLF, det nationalistiske parti i Oromo-regionen. Hun hjalp sin far med det politiske arbejde, og familien blev, ligesom andre oromoer, forfulgt af den etiopiske regering.

– Det var meget farligt, mange oromoer blev dræbt. Min far blev dræbt og min mor sendte mig til Danmark. Jeg er heldig, at jeg ikke er død, fortæller hun.

Tilknytning til Danmark

Sena Galeta har gentagne gange fået afslag på asyl og har nu sammen med sin advokat søgt om opholdstilladelse på baggrund af, at hun efter ni år i Danmark har større tilknytning til Danmark end til Etiopien.

– Hun har jo været her i så mange år, så myndighederne må overveje hendes tilknytning til Etiopien, og om det er udsigtsløst at sende hende tilbage. På et tidspunkt må men anerkende, at det ikke kan lade sig gøre, siger Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

Sena Galeta er i praktik på en café på Nørrebro i København. Hun har også fået gode venner gennem kirken, hvor hun kommer ofte.

– Jeg respekterer og elsker danskerne. Efter ni år har jeg lært meget om Danmark og vil sagtens kunne klare mig her, siger hun.

Læs også: Etiopien opgiver at gemme gigantisk sultkatastrofe