Julen står for døren, og det er atter tid til at nyde alle de fristelser, som julemåneden byder på. For mange gælder den søde juletid dog også om at slippe helskindet igennem hjerternes fest, uden at hjertet eller taljemålet lider overlast.
En af dem er 30-årige Rikke Skov, som er bodyfitness-atlet og personlig træner. Hun skifter nemlig de kaloriefyldte julemenuer ud med sunde og alternative opskrifter.
– I december spiser vi typisk mad lavet af EASIS-produkter som sukkerfri chokolade, sunde müslibarer i stedet for klejner, æbleflæsk på sorte ris og dadelkugler, siger hun.
Læs også: Fitness i medgang og modgang
Madhistoriker og forsker i traditioner Caroline Nyvang mener, at personer, som dyrker den moderne fitnesskultur, ikke ville have det godt med at slå sig løs i usunde julemenuer hele december måned.
– Vi ser en stigende tendens til, at flere spiser mindre fedt og mindre sødt hele december og juleaften. Vi gør julemiddagen mere sund, så vi ikke vågner op dagen efter med dårlig samvittighed, siger hun.
Julemiddagens historie:
- 1616-1800-tallet: Før-komfur alderen.
- 1800-tallet til nu: Komfur-alderen.
- I starten af 1800-tallet: Brunkartoflerne og rødkålen blev en del af julemiddagen.
- I starten af 1800-tallet: Gåsen var oprindeligt, det man spiste til sine kartofler og rødkål.
- I 1873: Den første opskrift på ris a la mande.
- I 1980: Nyt Nordisk-køkken: Ernæringseksperter foreslog fedtfattig kalkun og broccoli som julemenu.
- 2014-nu: Sunde produkter, såsom skyr og køderstatningsprodukter i julemenuerne.
Kilder: Historisk Kogebog – kogekunst i Danmark 1616-1910 af Else Marie Boyhus.
Caroline Nyvang forklarer videre, at julen stadig bærer præg af traditionelle julemåltider, men især chiagrød lavet på skyr, som også kan erstatte ris a la mande, er blevet en fast ingrediens i den sunde julekost.
Sunde madprodukter hitter
Blandt danske supermarkeder er skyr og køderstatningsprodukter også blevet et kæmpe hit de seneste par år. Analysechef for COOP Lars Aarup mener, at den moderne fitnesskultur afspejler sig i et stigende udvalg blandt sunde madprodukter.
– Fra 2015 til 2016 er antallet af køderstatningsprodukter steget med 60 procent. Det er en voksende ingrediens i det danske supermarked, siger han.
Lars Aarup mener også, at det populære islandske proteinrige og fedtfærdige mælkeprodukt – skyr – hitter i den travle juletid. Det er blevet moderne at tilføje skyr i både brød, dressinger og sovs, som er ingredienser, der bliver brugt i julemenuerne, og samtidig gør dem mere proteinholdige og fedtfattige.
Især skyr bliver brugt i de moderne julemenuer, men både skyr og køderstatningsprodukter er et tegn på, at danskerne er ved at favorisere de sunde alternativer, som fitnesskulturen har ført med sig.
– Vi er ved at gå fra det brune køkken til det grønne køkken. Det vil sige mindre kød og sovs, flere grøntsager, siger Lars Aarup.
Omvender traditionerne
For mange er julen forbundet med andesteg, julefrokoster og søde sager. Det er skikke og traditioner, der skaber fællesskaber, og mange har gjort det til vane at gentage dem år efter år.
Caroline Nyvang vurderer dog, at fitnesskulturen har medført, at flere familier skal aftale julemenuen, inden den laves. Det er ikke længere en selvfølge at lave andesteg med brun sovs og kartofler.
– Vi alle har hver vores traditioner hjemmefra omkring, hvordan det rigtige julemåltid skal være, men de seneste par år er det blevet helt vildt vigtigt at forventningsafstemme familierne imellem, når der skal aftales julemenuer, siger hun.
Læs også: Stærke muller eller numsedans? Her er tiden største fitnesstrends
Hjemme hos Rikke Skov er det også blevet en fælles beslutning at spise sundt i december.
– Når vi spiser sunde julesnacks i december, så gælder det ikke kun for mig, men for hele familien, siger hun.