Søndagens afterski kan give farlig mandag på pisten

Når solen går ned, er det tid til afterski. Foto: morgueFile
Når solen går ned, er det tid til afterski.
Foto: morgueFile

Hvis du skal på skiferie denne vinter, så kan du gøre klogt i at sove længe mandag på ferien.

Fra januar 2012 til midten af november 2012 kom 1.388 danskere til skade en mandag, mens de var på skitur, viser statistik fra SOS International. På andenpladsen over dage med flest tilskadekomne var tirsdag med kun 1.035 personer.

I 2011 topper mandag også klart skadeshistorikken. A

fterski er en integreret del af manges skiferie, og Nikolaj Vang fra Playground Snow fortæller om hvilke dage, der er mest gang i byen, når man er på ski.

– Det gode og formanende råd vil altid være, at man udvælger sig sine aftener. Man ved, at søndag altid er en sjov aften i byen, da folk har fået kræfter og er blevet friske, forklarer Nikolaj Vang.

De her par øl, man har drukket på afterski, de kan godt give lidt selvtillid, når man kører ned ad bjerget, og det er her, hvor der sker rigtig mange skader
Nikolaj Vang, Playground Snow

Statistikken fra SOS International viser overordnet, at folk oftest kommer til skade først på ferien. Nikolaj Vang påpeger, at folk skal være påpasselige med byture særligt de første dage.

–  Man kommer tit på ski lørdag, og så har man rejst og knoklet rigtig hårdt op til for at kunne få tid til ferien. Hvis man så går i byen den første dag, så risikerer man faktisk at ødelægge resten af ugen, mener Nikolaj Vang.

Tidlig brandert er vejen frem

På nogle skidestinationer i specielt Østrig og Frankrig er det kutyme at starte afterski allerede oppe på bjerget. Det kan være en fordel at begynde tidligt med de våde vare. Hvis man tager en tidlig brandert, så er man nemlig mere klar til næste dags skiløb, fortæller Nikolaj Vang.

De farligste situationer kan dog opstå, hvis folk er fulde, når turen går hjemad fra afterski på selve bjerget.

Læs også: Kan man blive fuld af alkohol i maden

– De her par øl, man har drukket på afterski, de kan godt give lidt selvtillid, når man kører ned ad bjerget, og det er her, hvor der sker rigtig mange skader. Man skal tage sig selv i nakken, når man kører ned, og så enten køre før alle andre eller efter alle andre, altså lige vente et kvarter på bjerget. Tit og ofte så kører alle ned kl. 17 eller 18, når stederne lukker.

Okay at være morfar-agtig

Sygdom er noget, som mange har oplevet på en skitur. Det kan skyldes højt aktivitetsniveau blandet med for lidt søvn som en konsekvens af byture og ikke så alsidig kost. Simple ting kan gøre forskellen på sygdom eller ej på skiferien, og her er Nikolaj vang også klar til at øse af sine erfaringer.

–  Supermarkederne i Alperne og bjergene bugner ikke med friske grøntsager. Så uden at det lyder for ”morfar”, så er vitaminpiller en rigtig god ting. Når man kommer hjem fra skiferie, kan man godt være mere smadret, end da man tog afsted, og det er jo ikke meningen. Det kan netop være på grund af dårlig kost, siger Nikolaj Vang.

Østrig er det land, hvor flest danskere hvert år kommer til skade på ski. Først på femtepladsen finder vi Norge som den første skandinaviske destination.