Strid om visitationszoner: »Jeg er enig med politiet«

Ole Hækkerup er enig med politiets brug af visitationszoner. Foto: ft.dk
Ole Hækkerup er enig med politiets brug af visitationszoner. Foto: ft.dk

Politiet handler korrekt efter loven i forhold til deres brug af visitationszoner. Det mener Ole Hækkerup, der er Socialdemokraternes retsordfører.

Han er uenig med Eva Smith, professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet, som i går sagde, at politiets vide brug af visitationszoner er i strid med loven.

– Meningen var, at hvis der havde været en episode på et diskotek eller i en bestemt gade, så kan man lave en visitationszone. En gade er én gade. Det er ikke 17 gader. Men nu er det næsten hele Københavns Politikreds, der er omfattet af visitationszonerne, sagde Eva Smith i går.

Læs også: Ekspert: Gadevisitationer er ulovlige

Min bedste vurdering er, at sådan som politiet bruger visitationszoner er helt i orden og i overensstemmelse med lovgivningen.
Ole Hækkerup

– Jeg er enig med politiet, fordi det er min bedste vurdering, at politiets adfærd er inden for, hvad man kan efter loven, siger Ole Hækkerup.

Uenig med Eva Smith

Derfor er Ole Hækkerup uenig med Eva Smiths tolkning af loven.

– Altså, jeg er jo uenig med hende. Min bedste vurdering er, at sådan som politiet bruger visitationszoner er helt i orden og i overensstemmelse med lovgivningen, siger han.

Han påpeger, at der er god grund til at bruge visitationszoner, fordi der har været en stigning i antallet af anmeldelser, hvor der er brugt kniv.

– Så i den forbindelse synes jeg, at det er fornuftigt, at man har udvidet brugen af visitationszoner også til større områder, siger Ole Hækkerup.

Der bliver ikke ændret på noget

Der vil heller ikke være et ønske om at ændre på lovgivningen fra Socialdemokraternes side.

– Det mener jeg ikke, at der er grundlag for. Umiddelbart vurderer jeg ikke, at det er i strid med lovgivningen, sådan som man gør, siger Ole Hækkerup.

Læs også: Radikale skeptiske over for politiets visitationszoner

Han forklarer, at det er ordet ’typisk’, der står i forarbejderne, der giver politiet hjemmel til, at de godt kan øge udstrækningen af visitationszonerne, uden at det strider mod loven.

– Typisk, det betyder, at det er overvejende. Men så kan man også godt gøre andet. Og derfor tror jeg også juridisk, at man er på sikker grund – at man godt kan lave visitationszonerne større, end de eksempler der lige er nævnt i lovgivningen, siger Ole Hækkerup.

Læs også: Politiet forlænger visitationszoner

Politiet har netop valgt at forlænge deres visitationszoner i København, Kokkedal, Herlev, Ballerup og Gladsaxe.