Succesfuld lektiehjælp på nettet lukningstruet

Eleverne strømmer til lektiehjælp på nettet. Siden 2009 har børn og unge fra 6. til 10. klasse haft muligheden for at få lektiehjælp på nettet. Lektier Online er blevet en kæmpe succes og har nu over 4000 brugere. Støtten til projektet udløber dog i slutningen af året, og det er endnu ikke klart, hvad skæbnen bliver for projektet.

»Jeg håber, at vi kan forsætte. Alt andet ville være mærkeligt. Ellers har vi jo lidt spildt de sidste par år,« siger Anne Vest Hansen, projektleder for Lektier Online.

Ann K. Poulsen er specialkonsulent i styrelsen for Bibliotek og Medier og formand for styregruppen for Lektier Online. Hun forklarer, at der er søgt om en ny to årig støtteordning. I de to år skal projektet, udover at hjælpe elever med lektierne, finde en forretningsmodel, så det kan eksistere uden støtte.

»Projekter har jo en vis levetid, så går det ikke længere, så slipper pengene op. Så skal man have fundet en måde at få betalt omkostningerne på. Man kunne forestille sig, at der er kommuner, der ville abonnere og betale en licens for Lektier Online, ligesom man gør for andre elektroniske ydelser. Det er dét, vi skal bruge de næste to år på at udvikle.«

Virtuel lektiehjælp

Lektiehjælpen på nettet er populær, fordi en stor gruppe elever ikke bryder sig om at få hjælp i de fysiske lektiecafeer.

»Lektier Online bygger på erfaringer fra de fysiske lektiecafeer, hvor der var en del af de større drenge, der ikke brød sig om at komme, fordi de ikke ville tabe ansigt. På den baggrund udviklede vi den her virtuelle lektiecafe,« siger Ann K. Poulsen.

Projektets succes skyldes også tidspunkterne for lektiehjælpen, forklarer Ann K. Poulsen. Lektiehjælperne er til rådighed for eleverne mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og søndag fra klokken 17-20. 

»For det første er der et behov lektiehjælp, og der er et behov på de tidspunkter det bliver udbudt nemlig om aftenen. De fleste fysiske lektiecafeer foregår om eftermiddagen. Det her er mellem 17-20, og så er der søndag aften, hvor rigtig mange sidder og bakser med deres lektier.« 

Universitetsstuderende hjælper folkeskoleelever

Også på frivillighedsfronten er projektet en succes. På Statsbiblioteket sidder 130 universitetsstuderende og hjælper de unge med alt fra tyske gloser til matematiske brøkker. Anne Vest Hansen fortæller, at de frivillige er helt centrale i projektet.

»Det at vi har fået 130 frivillige er i sig selv en succes. Derudover over er det jo en billig metode for lektiehjælp.« 

 Fakta:

Ideen til Lektier Online stammer oprindeligt fra et tværministerielt projekt for lektiecafeer på landets biblioteker. Ideen om en online lektiecafe blev født, og hjemmesiden gik i luften i 2009 efter et års pilotprojekt. Projektet er et samarbejde mellem Integrations-, Undervisnings-, og Kulturministerierne og Statsbiblioteket. Målet med projektet er at hjælpe unge drenge i udsatte boligområder.

Se hjemmesiden her.

Læs også:

Lektiehjælp på vej til anbragte børn

De ældste elever får lektiehjælp online