Teknologisk hjernetræning gav Maja ro i sindet

Hjernetræning med teknologi hjælper på koncentrationen. 
Foto: Wikimedia Commons – Billedet er ikke af Maja Søderlund.

Sådan foregår neurofeedback

    • Neurofeedback måler hjernens aktivitet ved hjælp af påsatte elektroder på hovedet.
    • Personen sidder foran en skærm med et computerspil. Når hjernen rammer ind i det ”sunde hjernemønster” belønnes personen ved at spillet fortsætter.
    • Neurofeedback optræner en sundere hjerneaktivitet og samtidig hæmmes uhensigtsmæssig hjerneaktivitet.
    • Personer der har gavn af neurofeedback har ofte svært at koncentrere sig og selv skabe ro.
    • Neurofeedback kaldes også for EEG-træning.

Kilde: Eegtraining.dk

Maja Søderlund er en af de personer, der har fundet ro ved hjælp af såkaldt neurofeedback, som er en teknologisk hjernetræning.

– Hele min opvækst har jeg været vildt ukoncentreret. Mit liv var et stort kaos, og jeg kunne ikke koncentrere mig i skolen. Det påvirkede mig meget, fortæller den i dag 21-årige HF-studerende Maja.

På landsplan er der foreløbigt omkring 10.000 mennesker, der er blevet behandlet med neurofeedback.

Jette Myglegaard beskæftiger sig til dagligt med at uddanne neurofeedbacktrænere hos EEGinstitute. Hun fortæller, at der det seneste år er sket en fordobling i antallet af neurofeedbacktrænere i Danmark.

Alle kan have gavn af neurofeedback

Jette Myglegaard samarbejder med speciallæge i psykiatri Henning Laugesen, der også beskæftiger sig med hjernetræning og neurofeedback. Neurofeedback er en uspecifik hjernetræning, der fremmer hjernefunktionen meget bredt. Derfor kan neurofeedback være hjælpsom i forbindelse med stress, traumer, angst, depression og migræne. Selv hos velfungerende mennesker kan man forbedre hjernens funktion, fortæller de.

– Efter behandlingsforløbet har jeg fået meget mere ro i mit hoved, og jeg kan koncentrere mig på en helt anden måde, end jeg før har kunne, siger Maja Søderlund.

Maja Søderlund er lykkelig over at have fundet frem til neurofeedback. Det har været et nyt bekendtskab med et værktøj, som hun kan gøre brug af i stressede perioder. Det er nu tre år siden, at hun færdiggjorde sin behandling. Siden har hun oplevet en udvikling, som hun i høj grad mener skyldes neurofeedbacken.

– Det tankemylder, som før styrede min hverdag, er forsvundet. I løbet af det år jeg var i behandling, udviklede jeg mig til et helt nyt menneske, som er meget gladere og roligere, fortæller Maja Søderlund.

Apps lover ro til hjernen 

Hjernetræning med neurofeedback kræver specielt udstyr og en neurofeedbacktræner, der konstant holder kontrol med, hvordan personens hjerne arbejder. Det er derfor ikke noget, man kan gøre derhjemme. Til gengæld lover en lang række apps at kunne hjælpe med at træne hjernen og dermed opnå en større ro og bedre koncentration i hverdagen.

Hverken Henning Laugesen eller Jette Myglegaard har kendskab til nogle apps, der målbart kan forbedre menneskets koncentration og opmærksomhed på samme måde som neurofeedback.

De anerkender dog, at det kan være nyttigt at bruge apps og andre teknologiske muligheder til at skabe bedre overblik, da det kan skabe ro i hverdagen.

Læs også: Apps har stor betydning for iværksætteres succes

Neurofeedback hjælper mod ADHD

Neurofeedback anvendes blandt andet til behandling af ADHD, men er endnu ikke anerkendt i det offentlige sundhedssystem.

Mogens Nygaard Christoffersen er sociolog, og udarbejdede i 2011 rapporten ADHD-indsatser. I rapporten fremgik det, at der på baggrund af en række undersøgelser ikke var evidens nok til at EEG-træning, også kendt som neurofeedback, burde anvendes som en enkeltstående behandlingsform til ADHD.

– Jeg er stadig skeptisk overfor om EEG-træning kan afhjælpe ADHD, men jeg vil ikke afvise at behandlingsformen kan være virkningsfuld i andre sammenhænge, siger Mogens Nygaard Christoffersen.

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang fra en tidligere artikel, hvor Maja Søderlunds mor var erfaringskilde. Jeg kontakede Maja og hun fortalte mig hendes historie, hvorfra artiklen udsprang. Maja Søderlund er interviewet over telefonen. De andre citater kommer både fra telefoninterviews og en mails korrespondance.