Dræb sneglene nu

Et tørt forår give færre snegle, men man skal allerede nu lede efter snegle og snegleæg i sin have Foto: Naturstyrelsen
Et tørt forår give færre snegle, men man skal allerede nu lede efter snegle og snegleæg i sin have
Foto: Naturstyrelsen

Dræbersneglens store appetit i både køkkenhaven og blomsterbedene gør den til en særdeles ubuden gæst hos haveejerne, der oplever sneglen som et velkendt og tilbagevendende problem, der hurtigt kan gøre en sommeraften i haven til en slimet oplevelse.
Men der er håb for haveejerne, fordi et tørt forår betyder færre dræbersnegle. Det er dog nu, man skal sætte ind, hvis man vil begrænse mængden af snegle i haven.

 

Etisk aflivning.
Dyrenes Beskyttelse anbefaler haveejere følgende metoder til at komme sneglene til livs:

 • Hak hovedet af
  Et godt pejlemærke er omkring åndehullet
 • Køl sneglen ned
  Læg sneglen i en pose i køleskabet i ca. en time.
  Læg den derefter i fryseren i et døgn
 • Overhæld med spilkogende vand
  Hæld spilkogende vand over sneglene i en spand.
  Sørg for, at der ikke er flere snegle i, end at vandet kan dække

Regnen er afgørende
Det er mængden af regn i foråret, der bestemmer, hvor mange snegle vi kommer til at se resten af sæsonen. Derfor er der som haveejer ikke grund til at bekymre sig over den milde vinter og det lune forår, selv om mange tror, der skal hård frost til for ankomme sneglene til livs.

– Det er ikke nødvendigvis vejret i vinterperioden, der afgør, om vi får mange dræbersnegle, men det er derimod klimaet fra nu, hvor sneglenes vokseperiode starter, siger naturvejleder i Naturstyrelsen Jes Aagard.

Han fortæller, at sneglenes værste fjende er tørt vejr, fordi det forhindre sneglene i af bevæge sig ud for at spise.

– Modsat os har sneglene ingen hud til at sikre dem mod vandtab, derfor kan de ikke tåle at komme ud i direkte sol, fordi så fordamper der for meget vand fra dem, forklarer han.

Tørt forår

Hos Danmarks Meteorlogiske Institut, DMI, er der godt nyt at hente til haveejerne. Her forudser man, at april måned i år vil blive både varmere og tørrere end sædvanligt, og det vil give sneglene dårlige kår.

Alligevel skal haveejerne allerede nu holde øje med snegle og indfange dem. En hun-snegl kan nemlig lægge 400 æg på en sommer, så hvis man allerede nu får gjort kål på nogle hunner, vil man se færre snegle resten af sommeren. Jes Aagard kommer med et råd til, hvordan man kan indlede snegle-jagten:

– Man kan grave nogle spande ned med en sjat øl i bunden, for sneglene er nogle værre bodega-hajer, og de søger hen til de velduftende sager.

De velduftende sager skal dog kun tiltrække sneglene, ikke drukne dem, siger han. Derfor skal man sørge for at holde øje med ølfællerne, så man kan aflive de snegle, der går i fællen. Når det regner, skal man være særligt opmærksom på, om der kommer så meget vand, at de drukner.

Hvis man vil målrette kampen direkte mod dræbersneglene, er det mest effektive middel at indfange dem enkeltvist og dræbe dem.