Træerne er verdens lunger. Sådan indleder FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, en pressemeddelelse om Den Internationale Skovdag i år. FN har udpeget den 21. marts til at være dagen, hvor hele klodens skove skal fejres hvert år. Men i Danmark havde en række natur- og miljøorganisationer fravalgt at prioritere den særlige mærkedag.
Ingen aktiviteter i de danske skove
Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, miljøorganisationen Verdens Skove og organisationen FSC Danmark, der certificerer bæredygtigt træ. Mange af de danske natur- og miljøorganisationer valgte ikke at markere Den Internationale Skovdag med konkrete aktiviteter i dag.
Kommunikations- og projektansvarlige Ida Rehnström fra FSC påpeger, at forklaringen kan findes i, at der også er en dansk mærkedag for skovene den 21. maj:
– Mit indtryk er, at den danske Skovens Dag er mere brugt end Den Internationale Skovdag. Der er flere mærkedage for skovene, og det er forskelligt, hvor meget fokus de får.
Seniorrådgiver Maj Manczak i WWF Verdensnaturfonden forklarer, at WWF Danmark valgte ikke at lave nogle aktiviteter i dag, fordi de prioriterede en ansøgning om økonomisk støtte til Udenrigsministeriets Danida højere.
– Hvis vi ikke får økonomisk støtte, så kan vi jo slet ikke lave vores arbejde. Så vi må prioritere en ansøgning til Danida højere end Den Internationale Skovdag i dag.
Skovenes mærkedag skal skabe fokus
Den Internationale Skovdag har til formål at sætte fokus på, at det er vigtigt at bevare verdens skove. Det skriver de på FN’s underorganisation UNFF’s hjemmeside.
– Skovene dækker 1/3 af verdens landmasse. De har en livsvigtig funktion, og de er blandt andet hjemsted for 80 pct. af arterne på landjorden, forklarer Maj Manczak.
Vil gerne, men kan ikke
Hun fortæller da også, at hvis de havde haft flere ressourcer i WWF Danmark, så ville de gerne have brugt dagen i dag på flere aktiviteter, der kunne sætte fokus på træernes betydning:
– Hvis vi havde flere ressourcer, ville vi gerne have sat mere fokus på dagen ved at lave nogle konkrete aktiviteter, hvor man for eksempel planter træer. Det nytter altid noget at blive oplyst.
Hun slår dog fast, at en enkelt dag ikke er nok til at redde hele verdens skove:
– Men det er det lange, seje træk, der skal til. Én dag kan jo ikke redde hele verdens skove.
https://www.youtube.com/watch?v=gnMgNt3122I