Hvem har egentlig ret til at opholde sig på Flyvestation Værløse?

Sanglærkerne har brug for ro til at bygge rede i foråret og starten af sommeren. Samme periode som vi mennesker søger mod naturen og D-vitamin, for at dulme vinterdepressionerne.
Foto: Wikimedia

Tag ud i naturen, luk øjnene, og nyd sanglærkernes trillen. Foråret er på vej, og det betyder fuglesang og lysegrønne blade. Mange borgere i Furesø Kommune benytter nogle af de nyligt tilbagevendte soltimer til eksempelvis at flyve med drage, gå eller cykle en tur på den nedlagte Flyvestation Værløse, men ikke alle er lige glade for færden på det store naturområde.

Naturkonsulent og tidligere biolog Anna Bodil Hald fortæller, at sanglærkerne, netop nu, er i gang med at bygge rede på den nedlagte flyvestation, og at de bliver forstyrret af de mange aktiviteter.

»Rede på jord, hund i snor«, sådan lyder det fra Anna Bodil Hald, der opfordrer folk til at blive på eller i nærheden af de asfalterede stier. Hun påpeger, at hunde og mennesker, der løber rundt på græsarealerne, forstyrrer sanglærken, der bor i det høje græs.

– Problemet er, at hvis de bliver forstyrret, har kragerne let adgang til deres æg. Folk vader ind over græsset med hund i meget meget lang snor eller slet ikke i snor. Det er ret forstyrrende for naturen, siger Anna Bodil Hald.

Respektfuld naturbrug

Spørgsmålet er dog, om sanglærken og de andre vilde dyr har fortrinsret til flyvestationen, eller om de må affinde sig med at blive forstyrret, når de bygger rede på et område med mange mennesker?

Carsten Juel, formand for Danmarks Naturfredningsforening Furesø, påpeger, at området ved flyvestationen er et stort fællesområde. Han tilføjer hertil, at der altid vil være strid mellem dem, der ønsker fred og ro og dem, der ønsker at benytte arealerne til fritidsaktiviteter.

– Der er ingen regler om, at man ikke må færdes på græsset, tværtimod. Der er regler for, at alt skal være tilgængeligt for alle. Jeg synes faktisk, at langt de fleste tager faktisk hensyn til naturen, siger Carsten Juel.

Christoffer Drøscher, der ejer MTB tours, forklarer, at hans virksomhed, der laver mountainbiketure og andre aktiviteter i området omkring flyvestationen, er en af dem, der tager meget hensyn til naturen.

– Først og fremmest har vi den største respekt for naturen. Det vi, som virksomhed, laver, er, at vi elsker naturoplevelser, og det har vi lyst til at få flere til at opleve. Vi passer rigtig meget på, at vi bruger naturen de rigtige steder, hvis der er et fredet område til lærker, ville vi aldrig gå derind, forklarer han.

Læs også: Naturnationalpark under stærk kritik fra skov-forening: »Det er en designerskov, og så er det penge til biologerne«

Fakta om sanglærken:

  • Vingefang: 30-36 cm
  • Længde: 18 cm
  • Vægt: 33-45 gram
  • Ynglealder: 1 år
  • Kuld: 2 kuld på 3-5 æg
  • Rugetid: 11-12 dage
  • Ungetid: 18-20 dage
  • Hør lærkens sang her

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening 

Carsten Juel henviser, i forlængelse heraf, til de store, indhegnede hundefolde i begge ender af flyvestationen, hvor hundeejere kan lade deres bedste ven gå frit. Han understreger også, at der er gjort virkelig meget for hundeejerene.

– De behøver sådan set ikke slippe deres hunde løs. Det er moralsk forkasteligt, at de gør det, når vi netop har stillet så meget plads til rådighed for dem, siger han.

Dyrenes eller menneskenes natur?

Carsten Juel og Anna Bodil Hald er enige om, at dyrene forstyrres af den menneskelige aktivitet, og som Carsten Juel påpeger, er der konflikt mellem dem, der ønsker ro til dyrene og dem, der ønsker natur til mennesker. Om det er for meget at forlange, at borgerene i Furesø Kommune tager hensyn til dyrene, deler vandende.

– Man kan jo godt sige, at der altid vil være dyr, man kan tage hensyn til. Vi har blandt andet en sjælden mosehornugle, der skal beskyttes om vinteren. Jeg synes dog stadig, at man, så vidt muligt, skal tage hensyn til naturen og dens beboere, siger Carsten Juel.

Læs også: Ny undersøgelse viser opbakning til havvindmøller i Stevns Kommune: Dansk Naturfredningsforening frygter konsekvenser for det lokale miljø

Christoffer Drøscher forklarer, at de, gennem mountainbiketure og andre naturoplevelser, ønsker at give både børn og voksne en øget viden om naturen og dens beboere. Han håber, at det kan lede til større respekt for naturen og omgivelserne.

– Vores tilgang til naturen er generelt, at vi skal leve i en symbiose med det. Jeg ville synes, det var super, hvis dem, der er ansat til at passe på dyrene i specifikke områder kunne markere det og lave arealer, hvor der ikke måtte færdes mennesker, siger han.

Værløse Flyvestation er ikke et fredet naturområde, men er beskyttet af Landsplandirektivet. Der er bestemte regler, for hvad området må bruges til, men den vigtigste af alle regler er, at det er til, for at alle kan bruge det. Der findes ingen regler for, om man må eller ikke må færdes på græsset, men Carsten Juel og Anna Bodil Hald opfordrer alligevel til, at man holder sig til de asfaltbelagte stier.

Sådan gjorde vi: Journalisten tog først kontakt til Miljøstyrelsen, hvorefter hun blev sendt videre til Naturstyrelsen og endte hos Furesø Kommune. Efter en telefonsamtale og en mailkorrespondance fik hun kontakt til Anna Bodil Hald, som tippede hende om problemet med forstyrrelser af dyrene på Flyvestation Værløse.