Trump og Harris rykker til Allerød: Turbo-teater på 10 timer

Der er fut i fejemøjet på Mungo Park-teateret, hvor de sidste forberedelser til “Election Night”-forestillingen finder sted. Stykket handler om den aktuelle valgkamp i USA. Foto: Maria Enevoldsen.

Manuskriptet, der under normale omstændigheder bliver arbejdet på i ugevis eller månedsvis, er endnu ikke færdigskrevet til forestillingen Election Night.

Teaterforestillingen er imidlertid planlagt til at blive spillet på Mungo Park-teateret d. 6. november. Altså torsdag, hvor det amerikanske præsidentvalgt angiveligt bliver afgjort.

I løbet af valgnatten vil en gruppe dramatikere nemlig skiftevis skrive på et manuskript, der skal opføres selvsamme aften. Dette mens de intensivt følger valget i USA.

Mungo Parks produktionsleder Bjarne Jørgensen mener, at denne måde at lave teater på kan være med til at skabe et overraskelsesmoment hos publikum.

– Det er en forestilling, der bliver lavet i et tempo, som slet ikke er normalt. Og en anden ting er, at selve interessen for det her emne jo er kæmpestort. Skuespillerne skal ud og møde publikum med noget nyt. Vi er alle sammen optaget af præsidentvalget lige nu, så det er jo helt exceptionelt, siger han.

Forestillingen er et produkt af et såkaldt ”Mungo lab”. Her har teaterfolkene været en tur i ”laboratoriet” og fået nye tanker og idéer til at spire.

Teateret vil endnu ikke afsløre over for NetAvisen, hvem der skal spille Donald J. Trump, og hvem der skal indtage rollen som Kamala Harris.

Teater med vitaminer i

Mungo Park går efter at lave løsrevne og samfundsrelevante forestillinger. De laver ikke klassiske teaterforestillinger. Heller ikke forestillinger, som kræver en høj uddannelse at følge med i.

– Vi henvender os til et bredt publikum. Det skal være folkeligt og det skal være til at forstå, men der skal også være vitaminer i det, siger Bjarne Jørgensen.

Det skal være interessant for dem der laver det, det skal være nyudviklede og leve op til teatrets præmis om, at de hele tiden er på en opdagelsesrejse.

Anja Lindlof, lektor i kultur og kommunikation på Roskilde Universitet

 

Læs også: Flere københavnerbørn skal opleve Det Kongelige Teater

Bjarne Jørgensen tror på, at stykket kan være et alternativ til nyhederne. Han mener, at nyhederne har en tendens til at gentage sig, særligt op til præsidentvalget i USA. Her kan stykket Election Night fungere som en ny vinkel.

– Dramatikere er jo et helt andet folkefærd end journalister, så de kommer jo sikkert til at se nogle andre ting, som måske kan være interessante. Almindelige mennesker er jo også meget interesserede i det her, forklarer han.

Facts om Mungo Park

  • Mungo Park er et egnsteater, som ligger i Allerød.
  • Teateret blev grundlagt af Lars Kaalund i 1992
  • Det er opkaldt efter den skotske læge – og opdagelsesrejsende, Mungo Park.
  • Siden 2019 har teateret været ledet af teaterdirektør og instruktør, Anna Malzer.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon 

 

Teateret som samfundsspejl

Anja Lindelof, lektor i kultur og kommunikation på Roskilde Universitet, ser Election Night-forestillingen som en del af to ”trends” inden for teaterkultur.

– Den første er at finde nye måder at arbejde på, som kan være energigivende til teaterfolkene. Samtidig med et ønske om at være relevante og skabe relevans for publikum. Det her format tænker jeg potentielt kan begge dele på en gang, forklarer hun.

Hun mener, at der generelt er større fokus på, at teater skal være aktuelt og samtidig tiltrække et bredere publikum. Historisk set har teatre dog altid været et forum for debat.

– Teatret er traditionel set et sted, hvor man altid har debatteret samtids-emner. Hvis man går mange år tilbage, før vi havde medier som radio og tv, der var teatret et af de steder, hvor man kunne være fælles om at diskutere aktuelle emner, siger Anja Lindehof.

Teater på opdagelsesrejse

Anja Lindelof tror, at denne slags forestilling kan være tillokkende for folk, der er lidt trætte af nyhederne.

– Det kan være et åndehul for dem, der egentlig gerne vil følge med i valget, men ikke orker at følge med i nyhederne. Det kan også være med til at give lysten til dem, der normalt ikke følger med at deltage på denne måde, siger Anja Lindelof.

Hun mener også, at denne måde at lave teater på, har særligt øje for de kollektive og kreative processer.

– Det her er noget helt andet, hvor man insisterer på, at man gerne vil lave noget som er kunstnerisk interessant. Det skal være interessant for dem der laver det, det skal være nyudviklede og leve op til teatrets præmis om, at de hele tiden er på en opdagelsesrejse.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev bekendt med forestillingen ”Election Night” via teaterets hjemmeside. Journalisten kontaktede teaterets produktionsleder, Bjarne Jørgensen og dernæst Anja Lindelof, lektor i kultur og kommunikation på Roskilde Universitet. Begge interview er foretaget telefonisk. Vi har også forsøgt at få instruktøren i tale, men hun havde for travlt med produktionen af turbo-teateret.