Virtuelt 1984

Mark Qvist Petersen opfinder fra sit kommandorum på en landbrugsejendom programmer til at sikre og optimere sine kunders computere
Mark Qvist Petersen opfinder fra sit kommandorum på en landbrugsejendom programmer til at sikre og optimere sine kunders computere. Også sin egen IT-sikkerhed tager han alvorligt.
Foto: Morten T. Søndergaard

Hønsene løber kaglende rundt i flok ude på gårdspladsen, entreen er overbebyrdet med gummistøvler af den alvorlige slags, delvist dækket af den mudrede jord, der sætter sig fast, når gederne i stalden skal fodres, eller hestene skal trækkes rundt i folden.

Mark Qvist viser os ind i køkkenet, hvor begejstringen over naboens øko-mel har manifesteret sig i et bageprojekt, der kører sideløbende med jordskokkesuppen på kakkelovnen i stuen. Ny-udsprungne gårdejer Qvist fortæller, at han udover at bakse med jordvarme og skyde mår på loftet, i en del år har haft sit eget it-foretagende, hvor han laver it-support til firmaer og udvikler systemer, blandt andet til sikkerhed af pensionsfirmaer.

– Jeg tror systemarkitekt går an, siger han og henviser til sin titel.

– Jeg har 15 computere.

Mark Qvist arbejder hjemme.

– Gud nej, jeg havde glemt de her, udbryder it-nørden med de gennemhullede ører og den lange hestehale.

– Så er det 17 i alt.

Læs også: Ny Snowden-afsløring

Hacking og sikkerhed

Øjnene lyser i begejstring. Vi er på kontoret oppe på kvisten. Små computere, store computere, bokse, der ikke ligner computere, faxmaskiner, printere, dimser og dutter. Udsigt over marken og solcellerne, der blev sat op sidste sommer. En sort boks på hylden begynder at blinke ud gennem en rød pære og bippe advarselslyde. Bærbaren bliver åbnet og fingrene bevæger sig rundt på tastaturet i turbofart.

– Nå, det var ikke noget alvorligt, heldigvis.

Alarmklokken advarer Mark Qvist om fejl og mulige hackerangreb på en af de serverer, der opbevarer data for hans kunder. Han proklamerer, at det er højst nødvendigt hele tiden at vide, hvad der sker på hans servere, fordi hans kunder forventer af ham, at han tager vare på deres virtuelle sikkerhed.

– Det drejer sig om virkelige menneskers pensionsopsparinger, der kan blive stjålet af hackere, siger han og forklarer, at størstedelen af det arbejde, han laver, er at uddanne folk i at bruge internettet uden at gøre sig sårbar overfor at lægge personlige oplysninger til fri afbenyttelse for hackere.

– Indenfor de seneste par år, og især det sidste halve år, har mine kunder og jeg oplevet et stigende antal hackerangreb fra Kina

Læs også:NSAs overvågning vil svække det åbne internet

Svækket sikkerhed

Qvist beretter om det, han mener er hovedårsagen til at flere og flere får opsnappet deres kodeord eller hacket deres bankkonti:

– Internettet i sin nuværende form er simpelthen svækket sikkerhedsmæssigt, siger han mens fingrene fingerer rundt i Bali Shag pakken.

I mellem 3D printer og symaskine, lidt overlevet julepynt på potteplanterne og bøgerne om selvforsyning under bordet, fortsætter Qvist ufortrødent beretningen om sin kæphest, internettets dalende sikkerhed, og det han anser for dens onde tvilling: overvågning.

Qvist mener, at netop det faktum, at blandt andet USA har adgang til at overvære vores trafik på internettet, har haft stor indflydelse på den almindelige internetbrugers sikkerhed.

– En af hovedårsagerne til at folk får opsnappet deres kodeord eller hacket deres bankkonto, kommer fordi internettets sikkerhed i sin nuværende form er svækket, på grund af lovgivning og valg som staterne og politimændene har taget. Magtfulde organisationer har presset internettet til at svække på sikkerheden, så de bedre kan overvåge det, fortæller han.

Læs også: Sådan undgår du overvågning på internettet

Terror

Hvorvidt Mark Qvist ikke bare er paranoid og burde stole på, at han kun bliver overvåget, hvis han påbegynder en internetbaseret storeksport af hård narkotika, bliver afvist. Qvist mener, at overvågning af internettet er en glidebane, hvor folk som ham selv kan ende i saksen.

– Jeg synes det er udemokratisk, og jeg synes, det er terror i ordets reneste forstand. – Det er jo ligesom, hvis man gav folk tilladelse til at stå og stirre ind ad mit vindue i døgndrift bare for at se, om jeg gjorde noget ulovligt. Det ville jo være som et virtuelt 1984.