TV: Europas lykkeligste landsby? – “Det handler om tryghed”

Af Mikkel Jensen & Mads Bak

Europas mest tilfredse indbyggere bor på landet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af af EU’s statistikorganisation, Eurostat.

I Vigersted på Vestsjælland er man ikke tvivl om, hvorfor folk i byen er så glade for at bo på landet.

– Man føler man hører til herude. Man føler sig tryg, også er der ro, siger Bente Holm, som er beboer i Vigersted og aktiv i forsamlingshuset.

Læs også: Større kløft mellem kvinder og mænd i København

Bente Holm har boet 37 år i Vigersted sammen med sin mand Niels Arntoft.

– Inde i byen løber de op ad rulletrappen. De har så travlt. Herude, der er vi ikke så stressede, siger Niels Arntoft, der er formand for byens dilettantteater.

På kortet kan du se de aktiviteter borgerne i Vigersted har mulighed for at deltage i. Artiklen fortsætter under kortet.

Myterne om det triste udkantsdanmark

Vigersted er med 488 indbyggere en meget gennemsnitlig landsby.

Ligesom mange andre landsbyer, er den i høj grad afhængig af stærke frivillige kræfter, der holder den lille by igang. En af de frivillige er gymnastikinstruktør Berit Galberg

– Vi har et specielt fællesskab herude. Vi er gode til at hjælpe hinanden, også har vi en mange frivillige, der hjælper i de lokale foreninger, siger Berit Galberg.

Den udlægning genkender direktør ved Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking.

– Det, vi kan se, er, at folk i de små samfund er bedre til at danne fællesskaber. De sociale relationer har det simpelthen bedre. De folk, der bor på landet i Danmark, har selv valgt det, så de er meget tilfredse med at bo på landet, siger Meik Wiking.

Læs også: Region Sjælland er hård ramt af tvangsauktioner

I Vigersted er man udmærket klar over de udfordringer, der opstår, når man bor lidt langt fra det hele, men man lærer at leve med det.

– Selvfølgelig ville vi gerne have en købmand igen. Den, vi havde, er desværre lukket, men man bliver bedre til at planlægge sine indkøb. Og så har vi jo stadigvæk tankstationen, der kun er 2 kilometer væk, siger Bente Holm.