Ung om Headspaces overlevelse: Det gør mig tryg

Johanna Kjær Ricks har brugt Headspace Roskilde i to år, og hun er lettet over, at centeret ikke lukker alligevel.
Johanna Kjær Ricks har brugt Headspace Roskilde i to år, og hun er lettet over, at centeret ikke lukker alligevel. Foto: Johanna Kjær Ricks

For to år siden gik den dengang 19-årige Johanna Kjær Ricks til Headspace Roskilde, fordi hun havde brug for nogen at tale med. Nu er Headspace Roskilde blevet et fast element i Johanna Kjær Ricks hverdag, og hun har en fast rådgiver, som hun besøger en gang om ugen.

De sidste måneder har Headspace Roskilde været lukningstruet, og det har gjort Johanna Kjær Ricks bekymret. Nu har Headspace fået penge til at kunne fortsætte frem til 2020, og det skaber ro i Johanna Kjær Ricks’ hverdag, fortæller hun.

– For mig betyder det, at jeg er tryg. Jeg ved, at jeg har et sted, hvor jeg kan gå hen og få hjælp i de næste fire år i hvert fald, siger Johanna Kjær Ricks, der til daglig læser til pædagog på UCSJ i Roskilde.

Headspace skaber et frirum, hvor jeg kan komme med mine problemer, og hvor jeg ikke bliver dømt for, hvad jeg går og kæmper med. Jeg glæder mig altid til at komme derhen. Jeg får det med det samme bedre bare af at få snakket om tingene
Johanna Kjær Ricks, studerende, der i to år har besøgt Headspace Roskilde.

Gennem tiden er Johanna Kjær Ricks kommet til Headspace med forskellige problemer. Dog er det oftest hendes angst, spiseforstyrrelse og adfærdsmønster, der fylder, når hun taler med sin faste rådgiver. Fordi Johanna Kjær Ricks lider af angst, er det endnu vigtigere for hende, at Headspace Roskilde ikke lukker, fortæller hun.

– Det kan være lidt angstprovokerende, at noget forsvinder, når jeg endelig er blevet tryg ved det. For mig handler det også om, at jeg har tillid til en person og får opbygget noget, så jeg ikke skal sidde og forklare min historie til 30 forskellige mennesker. Det er også det, der er det gode ved at have en fast person. Hun kender min baggrund, siger Johanna Kjær Ricks.

Læs også: Psykisk syge unge skal hjælpes med ny app

Livet er ikke perfekt

For Johanna Kjær Ricks har det været afgørende at kunne tale med en person, som kan forholde sig objektivt til de problemer, som hun går rundt med. Sådan en person er hendes rådgiver fra Headspace, fortæller hun.

– Headspace skaber et frirum, hvor jeg kan komme med mine problemer, og hvor jeg ikke bliver dømt for, hvad jeg går og kæmper med. Jeg glæder mig altid til at komme derhen. Jeg får det med det samme bedre bare af at få snakket om tingene, siger hun.

Johanna Kjær Ricks fortæller også, at hendes rådgiver fra Headspace har hjulpet hende med at indse, at det er okay at opleve udfordringer i hverdagen.

– Hjælpen kommer med det samme, fordi jeg har fået opbygget en kontakt til min rådgiver. Det er hyggeligt at snakke, og hun giver mig lidt hovedrum, så jeg kan acceptere, at livet ikke er perfekt, siger hun.

Læs også: Instagram hjælper spiseforstyrrede unge

Det er ikke et tabu

Johanna Kjær Ricks er ikke bange for at fortælle, at hun besøger Headspace. Hun har også anbefalet Headspace til veninder.

– Jeg kan ikke se nogen skam i at gå til Headspace eller for den sags skyld at gå til psykolog. Så jeg taler tit med folk, hvis de nu har et problem, siger Johanna Kjær Ricks.

Når Johanna Kjær Ricks anbefaler Headspace til veninder, lægger hun vægt på, at det er et gratis tilbud. Det er nemlig altafgørende for Johanna Kjær Ricks, at hun ikke skal have pengepungen frem hver gang, hun aflægger Headspace et besøg.

– Jeg ville slet ikke have råd til det, hvis det ikke var gratis. Jeg ville jo aldrig være kommet der i første omgang, da jeg heller ikke har familie, der kan støtte mig økonomisk. Det er rigtig vigtigt, at det er frit tilgængeligt for alle. Det nytter ikke noget, at det kun er rige børn, der kan få psykologhjælp og opleve den frihed, som det giver, siger hun.