Virolog: »Jeg ville gerne have undværet Black Friday«

Under normale omstændigheder stimler tusindvis af mennesker sammen under Black Friday i storcentre. Billedet er taget under Black Friday i et storcenter i Toronto. Arkivfoto: Creative Commons

De seneste år er danskerne strømmet ud i butikkerne i jagten på vilde tilbud på årets største handelsdag, Black Friday. Og hvis det stod til Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi ved Københavns Universitet, så burde ingen jagte gode tilbud på fladskærme og mobiltelefoner i de fysiske butikker den 27. november.

Han anbefaler derfor, at man som forbruger lader være med at deltage i Black Friday, fordi man risikerer, at folk vil samle sig i grupper. Og det er uhensigtsmæssigt, mener han.

– Jeg ville gerne have undværet Black Friday, hvis jeg kunne få lov til at vælge. Ud fra et sundhedsfagligt synspunkt, så jeg helst, at man undgik sådan en begivenhed på det her tidspunkt, siger Allan Randrup Thomsen.

Vi synes ikke, at det er tiden at lave arrangementer, hvor store menneskemængder vil samles i flok for at få de gode tilbud.
Kommunikations- og analysechef hos Coop, Lars Aarup

En genopblussen i antallet af coronasmittede har fået regeringen til at gentage anbefalingen til detailhandlen om at undgå kø- og slagtilbud i efterårets coronakrise. Black Friday fortsætter dog i nogle butikker landet over. Men i de fleste supermarkeder, storcentre og butikker vil man opleve, at udsalgsfænomenet kommer til at strække sig ud over flere dage.

Black Friday-indkøb under corona:

Dansk Industri har spurgt 1005 danskere i uge 42 om deres forventede indkøb til Black Friday 2020:

54% af danskerne vil primært shoppe online i år til Black Friday

14% af danskerne vil primært shoppe i fysiske butikker i år til Black Friday

47% af unge danskere mellem 18-29 år vil primært shoppe online til Black Friday grundet corona pandemien

Kilde: Dansk Industri

Virolog anbefaler sikker online-shopping

Hvis man alligevel vil tage del i den store shoppedag i slutningen af november, opfordrer Allan Randrup Thomsen til at handle trygt på nettet uden bekymringer om coronasmitte.

– Det er klart at foretrække, at man handler online, hvis man skal have et godt tilbud. Det er mere sikkert at handle på nettet, siger han.

Det har dagligvarekæden Coop valgt at efterleve. De har taget konsekvensen af coronapandemien og afholder ikke Black Friday i deres fysiske butikker i år, som man ellers plejer.

Kommunikations- og analysechef hos Coop Lars Aarup understreger, at det har været vigtigt for dem ikke at afholde arrangementer, der opfordrer til, at man stimler sammen.

Læs også: Dine juleindkøb starter nu

– Vi afholder kun Black Friday online i år. Tiden er ikke til at lave arrangementer, hvor store menneskemængder vil samles i flok for at få de gode tilbud. Vi kiggede indad og overvejede, om det var noget, vi skulle lave under corona. Og det var meget nemt at finde frem til, at vi ikke skulle det, siger Lars Aarup.

Håber på besøgende

Hos dagligvarekoncernen Salling Group, som blandt andet udgøres af Netto, Bilka og Salling, regner kommunikationschef Kasper Reggelsen med, at kunderne fortsat vil møde fysisk op til Black Friday.

– Vi har en tro på, at mange stadigvæk vil komme ned og besøge butikkerne, netop fordi de har oplevet, at det er muligt at handle hos os på en tryg og sikker måde, siger Kasper Reggelsen.

Derfor har Salling Group taget deres forholdsregler for at mindske chancerne for coronasmitte og afholder ikke Black Friday, som de har været vant til.

– Vi kommer ikke til at køre Black Friday på en enkelt dag. Vi kommer til at køre det ud over flere dage for at kunne sprede kundestrømmen ud, siger Kasper Reggelsen.

Sådan gjorde vi:
Jeg undrede mig over, hvorfor ingen havde forholdt sig kritisk over for Black Friday under corona. Derfor valgte jeg at undersøge, om der var nogen, der tog afstand til fysisk Black Friday handel under en pandemi. Alle interviews er foretaget telefonisk.